Vernoemd naar de Harderwijkse Zeeweringen, is een heerlijke meergranen cake-koek-brood boordevol vitaminen en mineralen. Het brood is rijk aan abrikozen, amandelschaafsel, hazel– en walnoten en suiker. Een zeebeer is een baksel dat is bedacht door de gebroeders Aart en Eep Kluiver en bakker Rien de Vries van de Ouderwetse Bakkerij in Harderwijk. De zeebeer past eigenlijk niet echt in een speciale categorie. Het is een meergranen cake-koek-brood. De naam is afkomstig van de zeewering ‘de Zeebeer’ in Harderwijk. Die scheidde in vroeger jaren de Zuiderzee van de Diepe gracht.
Eeuwen geleden werd de stad Harderwijk door prins Maurits begunstigd met een stoere zeewering. De zeewering genaamd ‘de Zeebeer’ scheide de Diepe Gracht van de woelige Zuiderzee. Het water in de grachten werd daarmee op peil gehouden zodat de burgers van Harderwijk blijvend konden genieten van voldoende en vers water.
Dit ambachtelijk gebakken brood is een huisspecialiteit van de Ouderwetse Bakkerij te Harderwijk en heeft een hoge voedingswaarde.
De Ouderwetse Bakkerij
Kleine Marktstraat 1
3841 BD Harderwijk
Tel. 0341 – 412135
E-mail: info@ouderwetsebakkerij.nl