Maximale lengte 70 cm. Meestal donkergroen tot zwart op kop en rug; koperkleurige flanken en bronskleurige buik; grijsbruine vinnen. In elke mondhoek een tastdraad. Rug- en anaalvin hebben een bolle rand. Komt Titel voor in stilstaande en langzaam stromende wateren met veel plantengroei. Voorkomen/vangst: In het geheel Europa, behalve in noordelijk Scandinavië, Schotland, Dalmatië (voormalig Joegoslavië) en de Krim
De zeelt, ook gekend onder de naam louw, is een vis, die tot de karperachtigen behoort en tot ca 70 cm lang kan worden. De oorspronkelijke Nederlandse zeeltvariëteit heeft een donker mosgroene kleur, maar in het verleden zijn ook meer licht bronskleurige zeelten uitgezet.
Zeelt
Het beste seizoen om zeelt te eten is de zomer. Zeelt heeft gerookt of gebakken een zoetige smaak. In Nederland wordt zeelt echter nauwelijks gegeten.
Op deze link vindt u een aantal klassieke gerechten met zeelt.