Hoe Zeeuws is Zeeuwsspek? Het product is in de huidige vorm pas de laatste 50 jaar een belangrijk product in de slagerij geworden. Dus nog vrij jong. Over de oorsprong zijn de meningen nogal verdeeld. Toch teruggaand naar vroeger en de huisslachtingen van het door de Zeeuwse boeren zelf gemeste varken geeft wellicht een verklaring voor het ‘’gegrilde en gekruide’’ in de volksmond genoemde Zeeuwsspek.
Bij het slachten van het varken werd het slachtdier na het bedwelmen en steken (doorsnijden van de keelslagaders) in een bed van stro gelegd wat in brand werd gestoken.
Met dit branden werden de haren van het varken verwijderd en ontstond er een haarvrije buitenkant en een door de hitte ontstane bros zwoerd op de buik. Naast de brosheid gaf de stroverbranding ook een rooster/grillsmaak (soort barbecuesmaak van kolen/hout). Dit en de steeds gevarieerdere toevoeging van grillkruiden zoals diverse pepersoorten, paprika, ketjap en het grillen bij hogere temperatuur hebben deze van origine “brand”smaak enigszins nagebootst. Het in strobranden van varkens komt niet meer voor omdat het thuisslachten wettelijk verboden is.
De nu bestaande “Zeeuwsspek” kruidingen zijn in ieder geval bij zeer veel consumenten goed in de smaak gevallen en is het product niet meer weg te denken uit het vleeswarenassortiment van de slagerij.
Herkomst: Nederland.
Hoofdbestanddelen: varkensbuik.
Toevoegingen: pekelzout, witte muntokpeper, kerrie, paprika en ketjap benteng manis.
Vorm: natuurlijk vleesmodel.
Bereiding: marineren – grillen of bakken.
Snit: rechthoekig doorregen -varkensvlees.
Variatie: Indisch grillvlees, zigeunerspek, Hüttenbach.
Bijzonderheden: de bekende gegrilde speksoort uit de Nederlandse slagerij.