Maximale lengte 1,25 m. Rug donker blauwgrijs, flanken en buik groenbruin; flanken met 9-13 donkere verticale banden. Zware kop met stevig gebit. Lange rug- en anaalvin, die niet met de staartvin verbonden zijn, brede borstvinnen. een bijzondere vis die ook wel bekend staat als de Atlantische Zeewolf of catfish in het Engels.
Leeft op steenachtige grond, soms zand- en modderbodems van 1-500 m diepte en vooral koudwater. Vangst van de trawlervisserij meestal op 100-150 m. Gewicht: tot wel 20 kg.
Culinaire waarde
- Het visvlees is stevig, sappig en wit van kleur.
- Het wordt beschouwd als een delicatesse door zijn milde, maar toch karakteristieke smaak.
- Populaire bereidingswijzen: bakken, grillen, stomen of als onderdeel van stoofschotels.
- De vis bevat weinig graten, wat hem geliefd maakt bij chefs en consumenten.
Voorkomen/vangst: Atlantische Oceaan, van Spitsbergen zuidwaarts tot de Witte Zee, van NoordNoorwegen tot rond de Britse eilanden en Ierland; westkust van Groenland, Labrador tot Cape Cod.
Een paar wetenswaardigheden
- De naam zeewolf komt door zijn “woeste” uiterlijk en sterke kaken die zelfs dikke krabben- en kreeftenschalen kunnen kraken.
- Zijn stevige huid werd vroeger gebruikt om schuurpapier van te maken!
- In Scandinavische landen is de vis ook bekend onder de naam “Havskatt” (zee-kat)