Een zeef is geschikt voor allerlei toepassingen. Het doel van zeven is onregelmatigheden of klontjes uit het product te verwijderen. Dat doe je door de
producten zonder druk door een zeef te laten ‘passeren. De techniek kan worden toegepast op bloem, poedersuiker en andere poeders, maar ook op vloeibare producten zoals bouillons, fonds en sauzen. Het fijnmazige gaas zorgt voor een egaal eindproduct.
Puntzeef
Ook wel chinois genoemd. Deze zeef is vooral terug te vinden in professionele restaurants en is bedoeld voor fijn werk, zoals het decoreren van desserts. Een goede puntzeef is gemaakt van roestvrij staal. Er zijn twee soorten: puntzeven van roestvrij plaatstaal met gaatjes en andere met een weefsel van roestvrij Estaaldraad.
Bolzeef
Een bolzeef wordt gebruikt voor het spoelen, wassen, afgieten en uitzeven van producten, in het bijzonder voor het min of meer snelle en grove zeefwerk als het afgieten van geblancheerde paprika of overtollig vocht. De zeef wordt bij voorkeur gemaakt van roestvrij staal en is in verschillende maten verkrijgbaar.