Een van de oudste druiven van Californië. DNAonderzoek toonde een verwantschap aan tussen de zinfandel en de primitivo uit het Italiaanse Apulië, een druif die op haar beurt gelieerd is aan de Dalmatische plavac˘ mali. De zinfandel brengt een enorme diversiteit aan wijnen voort, van jamachtige Beaujolais tot fustgelagerde, Pomerolachtige soorten. De druif werd aanvankelijk sceptisch bekeken, maar heeft nu een soort cultstatus bereikt. De wereldvraag naar goede zinfandelwijn nam in de jaren negentig explosief toe. Wijnstijl: De wijn wordt getypeerd door een fruitige expressie. In de geur van jonge Zinfandel is het kenmerkende aroma van besachtig fruit (vooral braam en zwarte bes) te bespeuren. Het wordt aangevuld met de diepe geur- en smaaktonen van pruimedant, confiture, zwarte peper en specerij. Er zijn ook krachtiger versies, fluwelig en geconcentreerd van structuur, rijkelijk bedeeld met massa’s besachtig fruit en vol indrukken van specerijen. Vooral de op eiken vaten gelagerde Zinfandels hebben een verbluffend rijpingspotentieel. Begin jaren zeventig werd van de zinfandeldruif een halfzoete rosé gemaakt. Hij werd white zinfandel of blush wine genoemd omdat de wijn een ‘blozende’ roze kleur had.