Funcooking en gezellig aan tafel koken met deze zoutsteen. De zoutsteen kan dienen om gerechten zoals amuses op te serveren, warme gerechten serveren maar ook om aan tafel te koken.
Gebruiksmogelijkheden voor zoutsteen.
- Als serveerschaal om bijvoorbeeld amuses, voorgerechten, groenten, vlees of andere voedingswaren op te dienen.
- Als serveerschaal voor koude gerechten. Je steekt de zoutsteen voor ongeveer 10 minuten in de diepvries. Daarna kun je de steen op een bord leggen en de steen beleggen met bijvoorbeeld sushi, vleescarpaccio, viscarpaccio, broodjes, taartjes, semifreddo of fruit.
- Om voedsel warm te houden. Hiervoor verwarm je de zoutsteen in een oven op 60°C voor 20 à 25 minuten. Wanneer je de steen uit de oven hebt genomen, kun je alle voorgebakken, eerder gekookte of warme gerechten op de zoutsteen leggen om op te serveren terwijl het eten op temperatuur blijft.
- Om aan tafel te koken. Verwarm je oven voor op 250°C en plaats de steen middenin de oven op het rooster. Laat de zoutsteen ongeveer een uur in de oven om er daarna aan tafel te kunnen koken.
- Om in de oven te braden. Wil je iets bakken of braden in de oven? Voornamelijk voor het bakken van vis is de zoutsteen ideaal. Je plaatst de visfilet op de zoutsteen en braadt de vis ongeveer 20-25 minuten op een temperatuur niet hoger dan 150°C.
- Om te koken op gasvlam. Plaats de zoutsteen in een antikleefpan of rechtstreeks op de vlam. Let op: Alleen gebruiken op een kleine vlam en liefst met vlammenverdeler. Kook uw eten zonder zout en kruiden toe te voegen!
- Ook kan je een zoutsteen op de BBQ leggen zoals u in het bijgevoegd filmpje kunt zien.
Wat is nou een zoutsteen
Zo’n zoutsteen komt uit zoutvlaktes in het Himalaya gebied in Pakistan. Ze worden daar als enorme blokken gemijnd en dan gezaagd tot verschillende vormen. Ze zijn prachtig roze gemarmerd en het is bijna zonde om te gebruiken.
Frans Bon, chef-kok en smaakontwikkelaar bij kruidenbedrijf Apollo/Solina, laat zien hoe je een hele vis, visfilet, coquilles en gamba’s op de barbecue roostert. De coquilles bereid Frans op een zoutsteen.