De Zwaardschede staat rechtop in de grond en krijgt zijn voeding binnen door de bovenkant waar de kop en de opening zit. De zwaardschede is een onzijdige schelp. Net als veel andere schelpen zorgt het zwaardmes alleen voor de voortplanting van de schelpen er is dus geen man of vrouw van toepassing op de bevruchting, want dat doen ze zelf. Scheermessen of mesheften zijn bijzondere schelpdieren. Net als kokkels en mossels bevatten ze spiervlees dat de schelp bij elkaar houdt en voor menselijke consumptie geschikt is.
Als de zwaardschede gevaar opmerkt graaft de Zwaardschede zich helemaal in binnen 15 seconden tot 50 cm onder de zeebodem.
De kleur van de zwaardschede is olijfbruin, glanzend en heeft paarse strepen die niet altijd even goed te zien zijn. Het scheermes heeft wat weg van een mossel er zitten grote spieren in die de schelp bij elkaar houdt. De schelp bevat veel vlees en daarvan zit het meeste in het midden van de schelp, doordat het daar wat dikker is dan de onder- en bovenkant.
Er zijn veel bereidingsmiddelen en veel manieren om het scheermes te eten, bijvoorbeeld door het te als voorgerecht te eten door ze eerst te stomen of te koken. Ook is het mogelijk om ze even een minuutje op de grill of barbecue te leggen met wat kruiden en ze daarna te consumeren.
In Nederland wordt er door slechts vier vissers op scheermessen gevist hoofdzakelijk in de voordelta voor de Zeeuwse kust. Een van deze vissers heeft een uniek vissysteem bedacht om scheermessen te vangen, zonder beschadigingen aan de schelp en met een lage milieubelasting. Met dit speciale schip, de KG-8 ‘’Ensis” worden de scheermessen na de vangst onderdeks verwerkt en direct gekoeld. Ruim 80% wordt geëxporteerd naar Zuid-Europa, waar ze een ware delicatesse zijn. In Nederland worden scheermessen voornamelijk gebruikt als aas voor sportvissers. In 2012 kreeg de visserij op scheermessen het MSC certificaat
Gemiddelde lengte 160mm en hoogte 30 mm
Nederland | Zwaardschede/scheermes |
Latijn | Ensis arcuatus |
Duits | Schwertförmige Scheidenmuschel |
Frans | Couteaux courbes |