Zetmeelrijke knollen, meestal rond of ovaal van vorm en met ‘ogen’ van uiteenlopende diepte, de aardappel!. Ook de grootte van de knollen varieert sterk. De kleur van de schil kan uiteenlopen van lichtgeel (blank) tot licht of paarsachtig rood. De knollen zijn zeer zetmeelrijk, doordat de aardappelplant er reservevoedsel in heeft opgeslagen. Er zijn geel- […]
AARDAPPEL, ZOETE, BATAAT (Ipomoea batatas).
Vlezig verdikte, vrij grillig gevormde wortels, die rond, eivormig of langwerpig van vorm kunnen zijn. De kleur varieert van wit of lichtgeel tot roodachtig violet. Lengte tot 25 cm; doorsnee tot 12 cm. Oorsprong: Niet bekend.
GRATIN DAUPHINOIS HET VERHAAL
De eerste vermelding van het gerecht is in de beschrijving van een feestmaal dat Charles-Henri, graaf van Clermont-Tonnerre en luitenant-generaal van de Dauphiné, aanbiedt aan de notabelen van de stad Gap op 12 juli 1788. Het aardappelgerecht werd toen geserveerd bij gebraden ortolanen. Gratin dauphinois is een ovenschotel dat voor de eerste keer gemaakt werd […]
PATAT HISTORY
Patat is waarschijnlijk ontstaan in België en niet in Frankrijk, zoals de Engelse naam – french fries – suggereert. In het Oudfrans heet patat patates de frites. Letterlijk vertaald betekent dit gefrituurde aardappels. In het Nederlands gebruiken we beide delen van het Franse woord apart. Patat betekent aardappel en friet betekent dus gebakken. Overigens heten ze in het modern […]