Albert Kooy, SVH meester-kok, staat bekend als de grondlegger van Dutch Cuisine. Hij heeft zich ingezet voor de Nieuwe Nederlandse keuken, waarbij duurzaamheid en gezondheid centraal staan. In deze keuken spelen de Nederlandse eetcultuur, streekproducten en seizoens-groenten de hoofdrol (80% – 20% dierlijke producten}. Hoewel zijn koksopleiding zich richtte op de Franse keuken, ontdekte hij […]
De perfecte gegrilde Aubergine door Albert Kooy
Unagi kabayaki, geroosterde paling uit de Japanse keuken, is een delicatesse die je moet proberen. Verse paling wordt gefileerd, vervolgens op de BBQ geroosterd, vervolgens gestoomd en dan weer op de BBQ geroosterd met kabiyaki saus van paling graten, dashij, mirin, sake en sojasaus, voor een verrukkelijke maaltijd. Serveer dit met rijst. Albert Kooy, SVH […]
KOKKEL, BRAKWATER- (Cerastoderma glaucum).
Maximale lengte 5 cm, meestal 2-3 cm. Kleur als de ‘gewone’ kokkel. Schelp met 22-28 radiale ribben; bros. Breder dan de ‘gewone’ kokkel, aan de achterzijde iets gerekt. Aan de binnenzijde lopen de radiale ribben door tot aan de umbo, dit in tegenstelling tot bij de ‘gewone’ kokkel. Leeft in brak water en in water […]
KOKKELS ZOUTWATER
Kokkels leven in het intergetijdengebied (Dat bekend bij vloed dat het gebied onder water staat, en bij EP het gebied droogstaat.) ze leven in waterdiepte van ongeveer 15 meter. Kokkels komen het meest voor in zand dat niet te fijn of te modderig is, in gebieden met een matige stroming. Ze leven dicht onder de […]
ROERBAKKEN (sauter au wok).
Roerbakken is het kort bakken in een gloeiendhete wok van kleingesneden producten, terwijl zij worden omgeroerd. Kokkels wokken/ROERBAKKEN (sauter au wok). Kokkels uit de Waddenzee met jonge hutspot, gemaakt door Albert Kooy, Meesterkok en auteur van De Nieuwe Nederlandse Keuken
TOURNEDOS WAAR KOMT DE NAAM VANDAAN
De naam ‘tournedos’ is afgeleid van de twee Franse woorden: tourner (draaien) en dos (rug). De naam is op verschillende manieren verklaarbaar. Men draait een stuk vlees bijvoorbeeld vaak op de rug. Het kan ook te maken hebben met het feit dat een tournedos achter de ruggen van de gasten wordt gesneden. Of dat het […]
Workshop Dutch Cuisine op de BBQ
Geniet van een authentieke en ongecompliceerde barbecue-ervaring direct aan de idyllische Vinkeveense plassen, bij het sfeervolle café-restaurant Bon. Ontdek de kunst van eerlijke producten bereiden op een houtskool- of houtvuur BBQ, omringd door de natuurlijke pracht van de omgeving. Workshop Dutch cuisine op de BBQ, 11 mei van 10.30 tot 16.00 uur De Nederlandse keuken […]