7UP, de verfrissende frisdrank die zijn oorsprong vindt in de Verenigde Staten, heeft een boeiende geschiedenis die begint in 1929. De biologische naam van deze drank was echter verrassend lang: “Bib-Label Lithiated Lemon-Lime Soda.” Deze naam werd gekozen vanwege het lithiumcitraat dat de drank bevatte, en het werd verkocht als een drank tegen katers. Dit […]
BAGEL
De bagel is een rond broodje met een gat erin. Op het eerste gezicht een broertje van de donut. Het verschil tussen de twee is, dat de bagel echt een broodje is en de donut (ook wel gespeld als doughnut) frituurgebak. Bagels worden doorgaans van de gebruikelijke ingrediënten voor brood gemaakt: suiker, zout, gist en […]
Bananen Split de geschiedenis
Bananensplit is een klassiek dessert bestaande uit een in de lengte gesneden banaan met daarop bolletjes aardbei, vanille en chocolade-ijs. Typische garnituren zijn noten, fruit, slagroom en een kers erop. De bananensplit wordt traditioneel geserveerd in een lang gerecht dat een boot wordt genoemd. Dit klassieke nagerecht is oorspronkelijk afkomstig uit de Verenigde Staten. Banana […]
Cheesecake de geschiedenis
De eerste “cheesecake” is mogelijk gemaakt op het Griekse eiland Samos. Fysisch antropologen hebben daar kaasvormen opgegraven die dateren van rond 2000 voor Christus. Kaas en kaasproducten bestonden waarschijnlijk al duizenden jaren daarvoor, maar eerder dan dit gaat de prehistorie in (die periode in de menselijke geschiedenis vóór de uitvinding van het schrift). In Griekenland […]
Club Sandwich de geschiedenis
In het laatste decennium van de 19e eeuw was de maatschappij sterk gekenmerkt door mannelijke exclusiviteit, met herenclubs in Saratoga Springs, nabij New York. Die een prominente rol speelden in het sociale leven. In deze omgeving werd een culinaire meesterwerk geboren: de clubsandwich, ook wel liefkozend de clubhuis-sandwich genoemd. Het verhaal begint in het statige […]
De vreemde geschiedenis van Cornflakes
Cornflakesgranen zijn een standaard op ontbijttafels over de hele wereld. Tegenwoordig wordt het op de markt gebracht als een gezond onderdeel van een uitgebalanceerd ontbijt. Maar cornflakes zijn oorspronkelijk uitgevonden door een fanatiek religieuze arts als een manier om te voorkomen dat mensen masturberen. In 1894 runden twee broers, dr. John Harvey Kellogg en Will Keith […]
DUROC D’OLIVES
Met zijn rode vacht en hangende oren onderscheidt het Duroc varken zich van zijn soortgenoten. Toch zijn niet alle Duroc varkens rood: ze gaan van licht goudachtig geel tot diepdonker mahoniebruin. Toch blijft dit een kleurenpalet dat je bij andere varkenssoorten niet vindt. En dat maakt ze op zijn minst bijzonder! EEN INTRIGERENDE VOORGESCHIEDENIS Waar […]
Geschiedenis van donuts, een beetje Hollands
Van sufganiyot in Israël, tot beignets in Frankrijk, tot bomboloni in Italië. Er worden tientallen donutvariëteiten over de hele wereld gemaakt. Maar de Amerikaanse donut die we allemaal kennen en waar we schaamteloos van houden, is zo’n cultureel icoon geworden. Zijn status in de Amerikaanse cultuur is onmiskenbaar. Meer dan een derde van de consumenten […]
HAMBURGER HET VERHAAL
De hamburger is genoemd naar de Duitse stad Hamburg, waar het gerecht ook bedacht is. Het principe van een ‘platte gehaktbal’ werd meegenomen uit Duitsland naar de VS door immigranten in de 19e eeuw. De Duitsers brachten eenvoudig versnipperd rundvlees van lage kwaliteit op smaak met regionale kruiden, en zowel gekookt als rauw werd het een […]
Het verhaal van de Kipnuggets
De uitvinding van de kipnugget wordt over het algemeen verondersteld door Robert C. Baker, een Amerikaanse voedselwetenschapper en professor aan de Cornell University. In de jaren 1950 begon Baker onderzoek te doen naar het ontwikkelen van nieuwe methoden om kippenvlees te verwerken en te consumeren. Baker was een pionier op het gebied van voedseltechnologie en […]
HUMBOLDT FOG (AMERIKA)
Een van de meest geliefde Amerikaanse kazen verkrijgbaar in Amerika. Humboldt Fog komt van Cypress Grove kaasfabriek in het prachtige mistige noordwestelijk deel van Californië. Humboldt Fog wordt gemaakt van geitenmelk. Een Bloomy sneeuwwitte korst verbergt een kaas die zacht en romig, met een weelderige en dichte textuur. Met het ouder/rijper van de kaas zal […]
Oesters Rockefeller op de BBQ Tips & Trics
Het recept van oesters Rockefeller komt oorspronkelijk uit Amerika. Het zou in 1889 gecreëerd zijn in een restaurant in New Orleans. Het verhaal gaat dat men daar escargots (slakken) wilde bereiden, maar de slakken waren op. Toen hebben ze daarvoor in de plaats maar oesters genomen. Ze hebben de oesters vernoemd naar de destijds rijkste […]