Raymond Plat, de culinaire genius achter Restaurant Troef in het hart van Amsterdam, straalt van trots. Zijn toewijding aan het vak heeft hem een belangrijke onderscheiding opgeleverd: die van Paling Patron 2024/2025. Deze werd hem toegekend door Stichting DUPAN, vanwege zijn inzet voor het behoud van de rijke Nederlandse palingtradities en goed beheer van de […]
Amsterdamse garnalengehaktbal
Geen betere plek om een mythe te doen ontstaan dan een Amsterdamse kroeg. We weten dat het heel normaal was dat er iets te eten was. Van een gekookt ei tot een bal gehakt. Gesneuveld door ziekelijke regelzucht. Er doet zelfs het verhaal de ronde dat die gehaktballen garnalen bevatten. Hoe kan dat? Doordat de […]
Arie van café de Amstel op bezoek bij de Familie Kesbeke
We kwamen bijna zonder het verrukkelijke tafelzuur van de familie Kesbeke te zitten. Arie van Café de Amstel in Amsterdam was namelijk op bezoek in hun keuken. Arie was zo enthousiast aan het vertellen van moppen dat hij zijn kookkunsten bijna vergat. De vlammen reikten tot aan de afzuigkap. De augurken, die bij de gerechten […]
Briochebrood, zondespek, Kesbeke, gerookte paling
Raymond Plat, de culinaire genius achter Restaurant Troef in het hart van Amsterdam, straalt van trots. Zijn toewijding aan het vak heeft hem een belangrijke onderscheiding opgeleverd: die van Paling Patron 2024/2025. Deze werd hem toegekend door Stichting DUPAN, vanwege zijn inzet voor het behoud van de rijke Nederlandse palingtradities en goed beheer van de […]
BROODJE HALF OM “HET VERHAAL”
Een broodje halfom is een traditioneel Joods-Amsterdams broodje, belegd met pekelvlees en runderlever, op smaak gebracht met witte peper en zout, zonder boter. Het broodje wordt gemaakt met twee flinke plakken gekookte lever en vier plakjes pekelvlees, geserveerd op een wit vloerkadetje. Het vlees komt van de koe en is geslacht volgens Joodse tradities. Alleen […]
DUIVEKATER
Wittebrood van zoet gistdeeg waarvan de vorm enigszins doet denken aan een scheenbeen. Men heeft er dan ook wel een tot brood afgezwakt oeroud offerritueel in willen zien.
EBERHARTJE
Amsterdam heeft een nieuw koekje: het Eberhardje. Dit koekje is vernoemd naar Eberhard van der Laan en staat voor verbinding tussen de mensen in Amsterdam. KOPJE KOFFIEHet Eberhardje is heerlijk bij een kopje koffie, in onze ogen de meest laagdrempelige manier om met iemand anders in contact te komen en verbinding te maken. STICHTINGEen deel van de opbrengst […]
Egon van Hoof bereidt geroosterde snoekbaars
Patron Cuisinier Egon van Hoof van restaurant MOS* in Amsterdam, maakt geroosterde snoekbaars.
EIEREN OP DE BAR
Een oude, Amsterdamse kroegtraditie waar binnen- en buitenlanders nogal eens van opkijken. Waar komen die gekookte eieren toch vandaan? Etenswaar Er gaan verschillende verhalen rond over hoe het gekookte eitje voor het eerst op de bar terecht is gekomen. Men zegt dat de traditie in Frankrijk in de 18e eeuw is ontstaan. Omdat het illegaal was […]
Felix Wilbrink gehaktbal met Hollandse garnalen.
Felix Wilbrink, was de culinaire journalist van De Telegraaf, hij is nu met een verdiende pensioen. Maar voor gastropedia.tv blijft hij actief en neemt u mee naar een stukje geschiedenis in Amsterdam. Een gehaktbal met Hollandse garnalen. Geen betere plek om een mythe te doen ontstaan dan een Amsterdamse kroeg. We weten dat het heel […]
Langoustine tartaar door Egon van Hoof
Langoustine tartaar door Patron Cuisinier Egon van Hoof eigenaar van restaurant MOS in zijn stad Amsterdam en het jaar wat in 2016 werden we bekroond met een Michelin Ster. En dat allemaal kookstudio van Martin van Essen Exclusieve Keukens. Bij MOS Amsterdam gaat het om de totaalbeleving, alles moet kloppen. De sfeer, het eten, de service […]
LUILAKBOLLEN
Luilakbollen zijn een soort brood gemaakt van gistdeeg. Vaak wordt het brood gevuld met krenten en rozijnen en worden ze geserveerd met veel boter en stroop. Luilakbollen worden volgens traditie op Luilak, de zaterdag vóór Pinksteren, gegeten. Deze traditie is vooral levend in in Amsterdam en de Zaanstreek. Een belangrijk aspect van Luilak is het feit […]