De officiële kwaliteitskenmerken AOP en IGP zijn voorbehouden aan traditionele producten van regionale afkomst. Na de registratie door het ‘Bundesamt für Landwirtschaft’ (federaal bureau voor landbouw) mogen de beschermde aanduidingen uitsluitend worden gebruikt voor producten die voldoen aan de oorsprongs-, vervaardigings- en kwaliteitsbepalingen van de doelspecificatie. Onafhankelijke certificeringsbureaus controleren of deze vereisten worden vervuld. De […]
BRIE DE MEAUX (Frankrijk).
Zachte, schijfvormige en koemelkse boerderijkaas, met een gewicht van 2,6 kg, een doorsnee van 35 tot 37 cm en hoogte van 2,5 cm. Smaakt fruitiger dan Brie en heeft een korst van witschimmel met roodachtige plekjes. Brie de Meaux is gemaakt van rauwe melk en heeft de beschermde AOP status (Appellation d’Origine Protege). Deze kaas […]
ETIVAZ AOP
Etivaz AOP is een harde kaas uit de alpenweiden van Vaud, Zwitserland. Hij wordt van mei tot oktober gemaakt in iets meer dan honderd alpenkaasmakerijen, waar de rauwe melk volgens een traditioneel recept boven een open vuur met de hand tot kaas wordt gemaakt. De rauwe melk wordt direct ter plekke verwerkt en zit […]