Aardbeien Romanoff is een klassiek dessert dat bestaat uit verse aardbeien geserveerd met een zoete, romige saus, vaak gemaakt van slagroom en likeur. Het gerecht wordt meestal koud geserveerd en is geliefd om zijn eenvoudige maar verfijnde smaak. Oorsprong & Geschiedenis De exacte oorsprong van Aardbeien Romanoff is enigszins onduidelijk, maar er zijn een paar […]
BÉARNAISESAUS WAAR KOMT DE NAAM VANDAAN
Sauce béarnaise is een volwaardige dochter van de hollandaisesaus, een van de vijf ‘Sauces mères’, moedersauzen van de Franse klassieke keuken. De saus werd voor het eerst gemaakt in 1836 door chef Collinet en geserveerd tijdens de opening van het restaurant Le Pavillon Henri IV in Saint-Germain-en-Laye, niet ver van Parijs. De saus werd vernoemd naar […]
FILETS DE SOLE VÉRONIQUE (tongfilets Véronique).
Tongfilets, gepocheerd met boter en visfumet. Gedresseerd in de vorm van een krans, bedekt met sauce vin blanc waarin fumet de poisson en geglaceerd. In het midden een piramide van gepelde, ontpitte gepocheerde muskaatdruiven. Zoals de naam al doet vermoeden, is Sole Veronique van Franse oorsprong, maar het is eigenlijk gemaakt voor diners in het […]
HOMARD THERMIDOR (kreeft Thermidor).
Homard Thermidor is een in court-bouillon gepocheerde kreeft waarvan het staartvlees in médaillons is gesneden. Het overige vlees wordt uit de scharen, romp en poten gehaald, gesneden en verwerkt tot een salpicon, gebonden met sauce Bercy (een ingekookte saus sauce béchamel), witte wijn, room en mosterdpoeder. De salpicon wordt in kreeftenschalen geschept, dakpansgewijs bedekt met de […]
MELBA TOAST DE HISTORY
Melba toast is een droge, knapperige en dun gesneden toast, vaak geserveerd met soep en salade of gegarneerd met gesmolten kaas of paté. Het is vernoemd naar Dame Nellie Melba , de artiestennaam van de Australische opera zangeres Helen Porter Mitchell. Men denkt dat de naam dateert uit 1897. In die tijd was de zangeres […]
TOURNEDOS WAAR KOMT DE NAAM VANDAAN
De naam ‘tournedos’ is afgeleid van de twee Franse woorden: tourner (draaien) en dos (rug). De naam is op verschillende manieren verklaarbaar. Men draait een stuk vlees bijvoorbeeld vaak op de rug. Het kan ook te maken hebben met het feit dat een tournedos achter de ruggen van de gasten wordt gesneden. Of dat het […]