De Belgische keuken stamt uit de Middeleeuwen en dat is nog altijd te merken aan de combinatie van bitter, zuur en zoet in de gerechten en aan het gebruik van kruiden en vooral specerijen die er vanaf de 15de eeuw uit de hele wereld werden aangevoerd. Veel van die oude recepten leven nog voort in […]
BOTERKOEK
Zetdeegkoek met veel boter. Een boterkoek is in Nederland een platte ronde koek die traditioneel voor een groot deel is bereid met boter. De koek wordt meestal gemaakt in een boterkoekvorm met een doorsnede van 20-24 centimeter. De koek mag de naam boterkoek alleen dragen wanneer er echte roomboter wordt gebruikt. Overige ingrediënten zijn bloem, basterdsuiker, […]
Dame Blanche een oorsprong met Mysterie
De Dame Blanche, een vertrouwd dessert dat bekend staat om zijn eenvoudige maar heerlijke combinatie van vanille-ijs, warme chocoladesaus en slagroom, heeft zijn wortels diep in de Franse en Belgische culinaire tradities. De oorsprong van de Dame Blanche is gehuld in een mysterie en heeft diverse verhalen, wat heeft bijgedragen aan de romantische allure ervan. […]
DINANTSE KOEK
De Dinantse koek (couque du Dinant) is een lokale specialiteit afkomstig uit Dinant, een stad in Wallonië. De koek wordt gemaakt van bloem en honing. Hij wordt gebakken in bakvormen van perenhout, notenhout of beukenhout met een fijn reliëf. Hierdoor ontstaan er mooie afbeeldingen op de koek, zoals een de afbeelding van een heilige of […]
Floris Van Der Veken houdt erfenis Hof van Cleve in ere
Hoe een jonge chef de erfenis van een Belgisch instituut in ere houdt en vernieuwt. Floris Van Der Veken culinaire weg begon al vroeg, opgegroeid in een echte horecafamilie in het Belgische Gent. Zijn vader had een cateringbedrijf, dus de jonge Floris was van jongs af aan vertrouwd met de wereld van gastronomie en gastvrijheid. […]
GENTSE MOKKEN
Gentse mokken zijn ronde koekjes gemaakt van bloem en stroop en met een sterke anijssmaak. De etymologie van het woord is niet helemaal duidelijk. Het is mogelijk dat mokken slaat op het Gents voor een jong meisje. De bewering dat het woord zou teruggaan op het Franse “motte” is vrij onwaarschijnlijk, daar de Fransen zelf […]
GENTSE PAARDENLOOKWORST
Paardenlookworst was van de 19de tot de tweede helft van de 20ste eeuw de ‘cervela’ van de arme mens. Vooral in de Gentse arbeiderswijken had deze magere en voedzame worst veel aftrek. Paardenlookworst werd gemaakt met de resten van het paardenvlees, de snijlingen die het overschot waren van de vleesproductie. Dat vlees werd fijngemalen, gemengd […]
GERAARDSBERGSE MATTENTAARTEN
Tot en met de 19de eeuw hadden alleen kloostergemeenschappen en kastelen ijskelders om melk enkele tijd te kunnen bewaren. De doorsnee boer had deze mogelijkheid niet. Daarom liet hij de volle rauwe melk schiften in ‘matten’ en wei, het procédé van het kaasmaken. De melk werd gekookt, gestremd door toevoeging van zure karnemelk en uitgelekt […]
STEPPEGRAS
Een steppegras® is een complete schotel waar u meer dan alleen frietjes krijgt. De combinatie van het vlees met daarboven op de originele steppegrassaus® en een berg overheerlijke fijne frietjes en als afronding het schijfje citroen met kaviaar er bovenop geeft een geweldige smaaksensatie. Dit gerecht is gepatenteerd door Jean Ceustermans, restauranthouder in Leopoldsburg. In […]
WK BBQ IN TORHOUT BELGIE 2022
Tijdens de WKBBQ 2022 zijn we niet in de prijzen gevallen. Wel laten we onze gerechten zien, die we gepresenteerd hebben tijdens deze wedstrijd, want daar zijn we trots op. Deze bedrijven steunden het dutch bbq team tijdens het WK