Antwerpse handjes zijn de meest bekende koekjes van de Scheldestad. Het handje verwijst naar de legende van de reus Druoon Antigoon, die van alle op de Schelde voorbij varende schippers een zware tol eiste. Weigering tot betalen had het afhakken van een hand tot gevolg. Silvius Brabo, een Romeinse honderdman, ging de strijd met de […]
CACAO
Cacao is een verengelste vorm van het woord cacao. De cacaobonen worden gewoonlijk gedroogd en vervolgens volledig gefermenteerd, om vervolgens te gebruiken als basis voor de bereiding van chocolade, mole saus, tejate en cacaoboter. De cacaoboom is inheems in Amerika en het draagt vrucht (cacao peul), die ruw is en gekenmerkt wordt door een leerachtige […]
Geschiedenis van chocolade
De geschiedenis van chocolade is rijk en complex, met wortels die teruggaan tot oude Meso-Amerikaanse beschavingen en zich uitstrekken tot de hedendaagse wereldwijde populariteit. Hier is een overzicht van de belangrijkste fasen in de geschiedenis van chocolade: Chocolade komt in verschillende soorten en varianten, elk met unieke kenmerken en toepassingen. Hier zijn de belangrijkste soorten […]
Negerzoen – Chocozoen
De eerste versie van de negerzoen zoals wij hem nu kennen werd ongeveer 200 jaar geleden voor het eerst gemaakt in Denemarken, waar ze de lekkernij flodebolle noemen. Later volgden andere landen, en zo kwam er de Negerkuss of Mohrenkopf in Duitsland, de Tete de Negre in Frankrijk de Negerinnentet in België en bij ons in Nederland ging men de Negerzoen maken en verkopen. Zij maakten […]