Eieren kunnen het beste worden bewaard in de koelkast. Bovendien is dit beter voor de versheid: eieren verliezen in een dag op kamertemperatuur meer versheid dan in een week in de koelkast. Neem daarbij de volgende regels in acht: 1. Plaats de eieren met de punt/spitse kant naar beneden; de dooier blijft dan beter in […]
EI GERECHTEN
Elke dag een eitje, is dat wel verantwoord? Een ei, daar zit veel in. Eieren zijn een bron van essentiële voedingsstoffen. Eieren staan in de Schijf van Vijf. Ze bevatten namelijk veel goede voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en eiwitten. Een ei hoort er gewoon bij. Op deze link kunt u meer dan 500 klassieke […]
EIEREN
Eieren staan in de Schijf van Vijf. Ze bevatten namelijk veel goede voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en eiwitten. In de eidooier zit wel cholesterol, wat de kans op hart- en vaatziekten iets verhoogt. Het eten van 3 eieren per week past in een gevarieerde voeding. Er is een kleine kans dat een ei besmet is met […]
EIEREN OP DE BAR
Een oude, Amsterdamse kroegtraditie waar binnen- en buitenlanders nogal eens van opkijken. Waar komen die gekookte eieren toch vandaan? Etenswaar Er gaan verschillende verhalen rond over hoe het gekookte eitje voor het eerst op de bar terecht is gekomen. Men zegt dat de traditie in Frankrijk in de 18e eeuw is ontstaan. Omdat het illegaal was […]
KIPPENEIEREN
Alleen al in Nederland leven zo’n 30 miljoen leghennen van specifieke legrassen; jaarlijks zorgen ze voor zo’n 9.712 miljoen eieren (Cijfers: Vee, Vlees en Eieren 2000). Een leghen produceert gemiddeld 300 eieren van gemiddeld 61 g per jaar. Er zijn echter uitzonderingen. De eerste eieren van een jonge hen worden ‘henneneieren’ genoemd en wegen 40-42 […]
UITSMIJTER WAAR KOMT DE NAAM VANDAAN
Een uitsmijter is een eiergerecht bestaande uit twee sneden brood en minimaal twee spiegeleieren. Het klassieke beleg hierbij is ham of kaas, maar tegenwoordig heb je vele variaties zoals met rosbief, fricandeau, spek, gemengd beleg enz. Hoewel het woordenboek wijst op een mogelijk verband met het smijten van de eieren, lijkt het waarschijnlijker dat het […]
WAT, WAAR EN WANNEER WORDT (WERD)DIT GEGETEN.
Dit artikel is een verzameling van allerlei gerechten die verbonden zijn met een bepaalde dag. Heeft u nog gerechten die altijd op een specifieke dag gegeten worden? Mail ze dan naar info@gastropedia.nl! Nieuwjaarsdag Stamppot van de eerste snijbonen, ui ‘t zout met witte bonen en worst. Groningen, Overijssel. Zuurkool met aardappel in de oliebollenpot klaargemaakt, zodat […]