Advocaat is een smeuïge, met eigeel gebonden drank op basis van brandewijn met suiker en vanille. Etymologen nemen aan dat de naam is afgeleid van de kleur van de tropische avocado-vrucht. Dikke advocaat wordt gelepeld, dunne gedronken. Advocaat: Een korte geschiedenis. De drank werd vrijwel zeker als eerst gemaakt met brandewijn, alcohol gestookt uit wijn. Dit maakt deze […]
Amsterdamse garnalengehaktbal
Geen betere plek om een mythe te doen ontstaan dan een Amsterdamse kroeg. We weten dat het heel normaal was dat er iets te eten was. Van een gekookt ei tot een bal gehakt. Gesneuveld door ziekelijke regelzucht. Er doet zelfs het verhaal de ronde dat die gehaktballen garnalen bevatten. Hoe kan dat? Doordat de […]
Felix Wilbrink gehaktbal met Hollandse garnalen.
Felix Wilbrink, was de culinaire journalist van De Telegraaf, hij is nu met een verdiende pensioen. Maar voor gastropedia.tv blijft hij actief en neemt u mee naar een stukje geschiedenis in Amsterdam. Een gehaktbal met Hollandse garnalen. Geen betere plek om een mythe te doen ontstaan dan een Amsterdamse kroeg. We weten dat het heel […]
GEHAKTBAL
Een gehaktbal is een vleesproduct dat wordt gemaakt door gehakt tot een bal te draaien en daarna te braden. Om de bal niet uit elkaar te laten vallen in de koekenpan kan voor het bakken een ei en brood, verkruimelde beschuit of paneermeel worden toegevoegd. Meestal wordt peper en zout toegevoegd, en soms andere kruiden […]