Appellation d’origine contrôlée. Appellation d’origine Contrôlée (vaak afgekort tot AOC of soms tot AC) is een Franse kwaliteitscontrole op landbouwproducten. De Appellation d’Origine Contrôlée bepaalt de regels op basis waarvan binnen een bepaald gebied wijn geproduceerd moet worden. Een AOC kan betrekking hebben op een hele regio, deelgebied, dorp, of specifieke wijngaard. Voor de consument geldt de […]
ARBOIS
Omvangrijkste AOC van de Jura voor de wijnen in de omgeving van Arbois. Rode wijnen van onder andere pinot noir en de lokale druif trousseau, witte van chardonnay. Zeldzame specialiteiten in de Jura zijn Vin Jaune en Vin de Paille.
ASTRINGENCE
Term waarmee men aangeeft dat de wijn zuren en tannine bevat, welke een prikkelend gevoel in de keel geven.Dit duidt er vaak op dat de wijn goed kan rijpen.
AUBANCE, COTEAUX DE L’
A.O.C. on de Loire-streek. Bekend om zijn demi-sec witte wijn.
AUXEY – DURESSES
A.O.C. in de Bourgogne. Grote rode en witte wijnen.
BLANC DE BLANCS
Witte wijn gemaakt van uitsluitend witte druivenrassen. Een Blanc de blanc is ook altijd droog.
BOISÉ
Houtsmaak die te sterk overheerst. Ontstaat als de wijn te lang op een houten vat heeft gelegen.
Bouillabaisse heeft een rijke geschiedenis
Het is een traditioneel Provençaals visgerecht dat zijn oorsprong vindt in de regio Marseille in Zuid-Frankrijk. Het woord “bouillabaisse” komt van het Provençaalse woord “bouille-abaisso”, wat “verminderd tot koken” betekent, gevolgd door de bereidingsmethode van het gerecht. Bouillabaisse begint als een gerecht van de ar me vissers in Marseille, die de hulp van minder gewaardeerde […]
COMITÉ INTERPROFESSIONNEL (F)
In de verschillende wijngebieden zijn organisatie gevormd, waarin vertegenwoordigers zitten van de diverse bij de wijn betrokken groeperingen(wijnboeren, handelaren) en de overheid. Hun taak is onder meer het waken over de kwaliteitsnormen. het regelen van prijzen, het opstellen van voorschriften enz.
CROISSANT DE GESCHIEDENIS
In tegenstelling tot wat algemeen gedacht wordt, is de croissant van oorsprong niet Frans. Het kent zijn oorsprong in Oostenrijk, om precies te zijn in Wenen. In 1683 was het Koninkrijk Oostenrijk-Hongarije in oorlog met Turkije. De Turken bedachten een slim plan en groeven een tunnel onder de vestingwallen. Het lot wil dat die tunnel […]
Dame Blanche een oorsprong met Mysterie
De Dame Blanche, een vertrouwd dessert dat bekend staat om zijn eenvoudige maar heerlijke combinatie van vanille-ijs, warme chocoladesaus en slagroom, heeft zijn wortels diep in de Franse en Belgische culinaire tradities. De oorsprong van de Dame Blanche is gehuld in een mysterie en heeft diverse verhalen, wat heeft bijgedragen aan de romantische allure ervan. […]
Escargots à la Bourguignonne oorsprong en geschiedenis
Escargots à la Bourguignonne is een iconisch Frans gerecht dat zijn oorsprong vindt in de regio Bourgondië (Bourgogne). De naam betekent letterlijk “slakken op Bourgondische wijze.” Hoewel de consumptie van slakken teruggaat tot de prehistorie, is de moderne versie van escargots zoals we die nu kennen nauw verbonden met de Franse culinaire traditie. Romeinse Invloeden […]