Vrijwel ronde tot langwerpige, soms in een spitse ‘neus’ uitlopende vrucht, tot 10 cm lang en voorzien van een meestal nogal dikke schil die bleek- tot diepgeel van kleur kan zijn. Het vruchtvlees is sappig en zuur, is verdeeld in een aantal segmenten die stevig aan elkaar zijn vastgegroeid. En bevat een uiteenlopend aantal pitten. […]
FRUIT
Fruit staat in de Schijf van Vijf. Fruit levert weinig calorieën en veel voedingsstoffen. Fruit is goed voor de gezondheid en hangt samen met een lager risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast hangt het eten van fruit samen met een lager risico op diabetes type 2, darmkanker en longkanker.Het advies is om minimaal 2 porties […]
GEDROOGDE ZUIDVRUCHTEN
Gedroogde vruchten zijn verse vruchten die in de zon of machinaal gedroogd worden. Ze behoren tot de oudst bekende voedingsmiddelen ter wereld. Het drogen is noodzakelijk om de houdbaarheid van de vruchten te verlengen. Gedroogde zuidvruchten worden in Nederland steeds vaker gebruikt bij het bereiden van maaltijden. Daar, waar gedroogde en lang houdbare producten vroeger […]
JAM
Jam is een gegeleerd mengsel van pulp en/of moes van één of meer vruchtensoorten, suiker en water. Het is een voedingsmiddel dat onder andere gebruikt wordt als broodbeleg. Jam uit een potje bestaat uit vier basis ingrediënten; fruit, suiker, verdikkingsmiddel en een zuurteregelaar. Het bereiden van jam bestaat uit het indikken (koken) van de ingrediënten in […]
RABARBER (Rheum rhabarbarum).
Lange sappige bladstelen die, afhankelijk van ras en teeltwijze, groen of rood van kleur zijn en, in doorsnee, enigszins holrond van vorm. Ook de dikte van de stengel en het zuurgehalte wisselen per ras en ouderdom van de stelen; vezeligheid en zuurgehalte nemen met de ouderdom toe. Rabarber die in een donkere ruimte wordt geforceerd […]