De Dinantse koek (couque du Dinant) is een lokale specialiteit afkomstig uit Dinant, een stad in Wallonië. De koek wordt gemaakt van bloem en honing. Hij wordt gebakken in bakvormen van perenhout, notenhout of beukenhout met een fijn reliëf. Hierdoor ontstaan er mooie afbeeldingen op de koek, zoals een de afbeelding van een heilige of […]
DRIEKONINGENBROOD
Een rond wit brood met een boon erin verborgen en een ster in de korst gekerfd. Driekoningen, 6 januari, is het feest voor de Wijzen uit het Oosten die geschenken brachten aan het Christuskind. De avond tevoren, Driekoningenavond, werd vroeger uitbundig gevierd met spelletjes, veel eten en vooral veel drinken en daarbij het brood met […]
DUIVEKATER
Wittebrood van zoet gistdeeg waarvan de vorm enigszins doet denken aan een scheenbeen. Men heeft er dan ook wel een tot brood afgezwakt oeroud offerritueel in willen zien.
DUIZENDJARIG EI
Een Chinese delicatesse, die gemaakt wordt van een eendenei, noemt men Duizendjarig Ei. Waarom men dit Ei zo noemt is een raadsel, want de eieren zijn circa 100 dagen en geen duizend jaar oud. Een Duizendjarig Ei maakt men onder meer door een eendenei circa 100 dagen te bewaren in een mengsel van houtskool en […]
EEKHOORNTJESBROOD (Boletus edulis).
In naald-, loof- en gemengd bos, maar ook langs bospaden en soms bij struikhei of kruipwilg. Zomer tot late herfst. Doorsnee hoed 6-30 cm, lichtbruin van kleur en enigszins lijkend op een versgebakken broodje. Steel 3–23 cm, met een opvallende verdikking aan de onderzijde. Van bruin vlak onder de hoed naar onder toe steeds meer overlopend […]
ERELIJST
Ons hoogtepunt tot nu toe was zondag 26 augustus 2012 in Torhout, België, daar zijn wij met ons team Europees Kampioen barbecueën geworden. Zestig teams uit diverse Europese landen streden om de titel die elke twee jaar wordt vergeven door de World Barbecue Association, WBQA. In 2011 werden we zesde op het wereldkampioenschap in Duitsland […]
Erik van Loo bakt kabeljauw op de huid
Patron Cuisinier, Erik van Loo, van Restaurant Parkheuvel** te Rotterdam, laat voor de camera’s van www.gastropedia.tv zien hoe je kabeljauw op de huid bakt. Bij Erik van Loo draait het om kwaliteit. Echt eten. Smaak is kennis, smaak is emotie en gevoel, smaak is herinnering. En dat allemaal in kookstudio van Martin van Essen Exclusieve […]
ERWTENSOEP
Nederlandse soep van in kalfsbouillon of water gegaarde spliterwten, prei, knol– en bladselderij en varkenskluif. Met een garnituur van Gelderse rookworst en varkenskluif. Snert is de Nederlandse benaming , de gebruikelijke variant van erwtensoep, Die hoofdzakelijk winters gegeten wordt en zo stevig is dat deze meer op pap dan op soep lijkt. Snert is een […]
Felix Wilbrink gehaktbal met Hollandse garnalen.
Felix Wilbrink, was de culinaire journalist van De Telegraaf, hij is nu met een verdiende pensioen. Maar voor gastropedia.tv blijft hij actief en neemt u mee naar een stukje geschiedenis in Amsterdam. Een gehaktbal met Hollandse garnalen. Geen betere plek om een mythe te doen ontstaan dan een Amsterdamse kroeg. We weten dat het heel […]
Foto verslag Open Nederlands Kampioenschap Culinair Wild BBQ 2024
Hierbij een fotoverslag, wat gemaakt is door Ben Kreuger op zaterdag 19 oktober 2024 tijdens de derde Open Nederlands Kampioenschap Culinair Wild BBQ wat plaats vond in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Na een vurige strijd werd deze enerverende wedstrijd gewonnen door Five Q uit België. De organisatie van de wedstrijd lag in handen van Gastropedia.nl & Stichting […]
GARNAAL, NOORDZEE-, GRIJZE GARNAAL, GEWONE GARNAAL (Crangon crangon).
Maximale lengte 9 cm, meestal 4,5-8 cm. Grijsbruin van kleur, soms met een donkere dwarsband over het vierde abdominaal segment. Het rostrum is dorsoventraal afgeplat, steekt niet of nauwelijks voorbij de ogen uit, is vooraan afgerond en heeft geen zijwaartse stekels. De garnaal kan van kleur veranderen om zich aan te passen aan de ondergrond […]
GEHAKTBAL
Een gehaktbal is een vleesproduct dat wordt gemaakt door gehakt tot een bal te draaien en daarna te braden. Om de bal niet uit elkaar te laten vallen in de koekenpan kan voor het bakken een ei en brood, verkruimelde beschuit of paneermeel worden toegevoegd. Meestal wordt peper en zout toegevoegd, en soms andere kruiden […]
