De naam ‘tournedos’ is afgeleid van de twee Franse woorden: tourner (draaien) en dos (rug). De naam is op verschillende manieren verklaarbaar. Men draait een stuk vlees bijvoorbeeld vaak op de rug. Het kan ook te maken hebben met het feit dat een tournedos achter de ruggen van de gasten wordt gesneden. Of dat het […]
TRUFFEL, WINTER- (Tuber melanosporum).
TRUFFEL, WINTER- (Tuber melanosporum). Niet in Nederland. Ondergronds groeiend in gemengde bossen; november tot begin maart. Bolvormig (3-7 cm, gemiddeld gewicht 20 – 70 gr en bezet met veel hoekige ‘wratten’; zwart tot zwartbruin. Het vlees kleurt na het doorsnijden zwart , geaderd. Algemeen beschouwd als de smakelijkste truffelsoort. De wintertruffel, in Nederland bekend als […]
VELLEN CEDARWOOD
De vellen ceder worden gebruikt om gerechten in de oven of op de bbq te bereiden. Door verhitting komt de geur van het cederhout als extra smaak in het gerecht. Het is belangrijk alvorens je een gerecht in het vel rolt, het vel eerst minimaal 1 uur in water te weken. Je dient het gerecht […]
VERJAARDAGSTAART
De verjaardagstaart heeft een interessante geschiedenis. Voordat we hier kennis maakten met de verjaardagstaart maakten de Grieken al een soort cupcake ter ere van iemands verjaardag. Dit kun je als een verre voorloper van de verjaardagstaart zien. Op deze vroege verjaardagstaarten lieten de Grieken ook kaarsjes branden ter ere van de dochter van Zeus, de […]
VLAAI HET VERHAAL
Limburg is een provincie die is rijk aan tradities. Zo gaat de geschiedenis van de Limburgse vlaai terug tot het tijdperk van de Germanen. Zij zouden hun brood gebakken hebben door deeg op een in het vuur verhitte steen te leggen. Het baksel werd met honing of vruchtensap overgoten om het smakelijker de maken: de […]
WAAR KOMT DE NAAM CAPPUCCINO VANDAAN?
De Franse geperste koffie, latte macchiato, espresso en cappuccino. Het zijn allemaal geweldige manieren om cafeïne tot je te nemen in de ochtend. Veel van de meest populaire koffiesoorten komen uit Italië.
WEDSTRIJD PROGRAMMA
De NK Wild BBQ wedstrijd op Nationaal Park de Hoge Veluwe was tevens de zinderende finale van de voor de éérste maal gehouden competitie om de titel Open Nederlands Kampioenschap Culinair BBQ 2023. President en WBQA voorzitter Wim Vink reikte prijs uit aan het Dutch BBQ Team. Dat is een mooie zin die op de site van de WBQA staat. We gaan […]
WENTELTEEFJE DE GESCHIEDENIS
Culinaire historici zijn het er niet over eens of Franse toast uitsluitend Gallische wortels heeft. Maar je mag aannemen dat wentelteefjes in Frankrijk zijn uitgevonden. De herkomst van het populaire ontbijtgerecht is echter nog een beetje onduidelijk. Tijdens de middeleeuwen werd vaak een beslagproces gebruikt om oude broden smakelijker te maken. Maar waren de Fransen […]
WESTMALLE (B)
Een aanzienlijk deel van de melk wordt tot kaas verwerkt. Trouw aan hun traditie, veredelen de monniken op die manier een basisproduct zoals melk tot een kwalitatieve kaas. De monniken laten de kaas 2, 6 of 12 maanden rijpen. Zo ontstaan er drie smaakvarianten – de 2+, 6+ en 12+ genaamd – die intenser worden […]
WORSTEBROOD
Eenvoudige broodjes van gistdeeg met een worstvulling, of, wat fijner, van bladerdeeg. In Brabant traditioneel voor na de nachtmis in de Kerstnacht of voor en carnaval, en hier en daar ook voor de slachttijd. Maar ook verscheen het worstenbroodje door de jaren heen ook bij een Brabantse koffietafel (na een begrafenis), op een verjaardag en […]
ZUURVLEES
Zuurvlees, ook wel bekend als “zoervleisj” in het Limburgs dialect, is een traditioneel stoofgerecht dat zijn oorsprong vindt in het zuiden van Nederland. Dit gerecht is geliefd vanwege zijn unieke combinatie van zoete en zure smaken en is een waar symbool van de Limburgse keuken. Ingrediënten en Bereiding Zuurvlees wordt traditioneel gemaakt van rundvlees, paardenvlees […]