Sauce béarnaise is een volwaardige dochter van de hollandaisesaus, een van de vijf ‘Sauces mères’, moedersauzen van de Franse klassieke keuken. De saus werd voor het eerst gemaakt in 1836 door chef Collinet en geserveerd tijdens de opening van het restaurant Le Pavillon Henri IV in Saint-Germain-en-Laye, niet ver van Parijs. De saus werd vernoemd naar […]
MOORKOP HET VERHAAL
De moorkop is een klein soezengebakje, gevuld met slagroom en geglazuurd met chocolade. Tegenwoordig afgegarneerd met een stukje ananas of mandarijn, helaas vaak uit blik. Er zijn verschillende versies over waar de naam vandaan komt. Er zijn wel veel overeenkomsten. De samenstelling moorkop dateert uit de 18de eeuw, maar werd eerder gebruikt ter aanduiding van […]
OLIEBOLLEN DE GESCHIEDENIS
Schalen vol oliebollen horen bij oudjaar – volgens traditie gebakken door de heer des huizes. Niet alleen met oudjaar at men oliebollen; ze werden ook bij oogstfeesten gegeten samen met chocolademelk. In Vlaanderen zijn ze een kermisgerecht (‘smoutebollen’). Maar ook in Nederland ziet men oliebollenkramen op de Kermis. Oliebollen zijn gemaakt van een gefrituurd gistdeeg. […]
ONZE VRIENDEN
Wij de barbecues van het merk The Bastard. Wij serveren onze gasten en onszelf een glaasje wijn uit de Torres familie, begeleid door een pondje vers gerookte paling met het EFS logo, wat we weer bestellen bij www.paling.nl . Wij zijn een echt team, en dat komt mede door de kleding die wij dragen van Chaud Devant, original chefwear. Hand […]
PATAT HISTORY
Patat is waarschijnlijk ontstaan in België en niet in Frankrijk, zoals de Engelse naam – french fries – suggereert. In het Oudfrans heet patat patates de frites. Letterlijk vertaald betekent dit gefrituurde aardappels. In het Nederlands gebruiken we beide delen van het Franse woord apart. Patat betekent aardappel en friet betekent dus gebakken. Overigens heten ze in het modern […]
PEPER
Peper is afkomstig van de struik Pipernigrum, die inheems is in Zuidoost- Azië en door westerlingen voor het eerst aangetroffen zou zijn aan de Voor-Indische Malabarkust. Hiervandaan werd het overgebracht naar voormalig Nederlands-Indië en vervolgens begin 1900 geïntroduceerd op Madagaskar en in Brazilië. De kleine, ronde bessen werden in gedroogde vorm door de Grieken (via […]
Podcast met Felix Wilbrink
Winnaar van de Wina Bron prijs in 2010. Schrijft elke dag een recept met een verhaaltje in De Telegraaf. Culinaire achtergrondverhalen. Wordt veelvuldig gevraagd om in een jury te zitten bij kookwedstrijden. Bierkenner. En heeft een aantal boeken op zijn naam staan.
ROLMOPS DE GESCHIEDENIS
Een rolmops is een opgerolde zure haring met daarin een stukje augurk en wat uien. Een stokje houdt het geheel bij elkaar. In Nederland zijn meerdere fabrikanten die rolmops maken. Daarvoor gebruiken ze haring die is gevangen nadat de haringen hom of kuit hebben geschoten. Voor deze rolmopsen gebruiken ze haring die na juni gevangen […]