Maximale lengte 1 m. Rug groengrijs, zilverkleurige flanken overgaand in een witte buik. Jonge exemplaren hebben zwarte stipjes op de flanken. Donkere vlek op de kieuwdeksels. Twee gescheiden rugvinnen (voor sommige systematici reden de zeebaars onder te brengen in de aparte familie der Moronidae), waarvan de eerste met 8-9 stevige stekels. De enige vertegenwoordiger van […]
CHAMPIGNON, GEKWEEKTE (Agaricus bisporus).
Op compost hopen, langs wegranden en in plantsoenen, van het voorjaar tot laat in de herfst. Doorsnee hoed 5-10 cm, knopvormig tot bijna vlak. Wit tot bruin van kleur; onder de hoed een ring. Plaatjes van roze tot donkerbruin. Wit vlees dat bij het doorsnijden roodbruin verkleurd. Typische paddestoelengeur. Stamvader vam de meeste gekweekte champignon. […]
CHEESEBURGER
Een cheeseburger is een populaire variant op de traditionele hamburger. Men legt een plakje kaas op of onder het vlees. Je ziet de cheeseburger vooral in fastfoodrestaurants. Om de prijs van de burger laag te houden, gebruikt men vaak analoogkaas in plaats van echte kaas. Dit gebeurt vooral in Amerika. Kaelin’s Restaurant in Louisville, Kentucky was de eerste […]
EIEREN
Eieren staan in de Schijf van Vijf. Ze bevatten namelijk veel goede voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en eiwitten. In de eidooier zit wel cholesterol, wat de kans op hart- en vaatziekten iets verhoogt. Het eten van 3 eieren per week past in een gevarieerde voeding. Er is een kleine kans dat een ei besmet is met […]
EIEREN BENEDICT, DE GESCHIEDENIS
Historici geven aan dat er twee mogelijke versies zijn van het verhaal van de oorsprong van het gerecht Eggs Benedict zijn: De eerste mogelijke versie 1860 – De eer is gegeven aan Delmonico’s Restaurant in New York. Het is het allereerste restaurant dat ooit geopend is in de Verenigde Staten. In de jaren 1860 had het restaurant […]
SIGNATUURGERECHTEN HESTON BLUMENTHAL
Hij is eigenaar van het 3-sterren-restaurant The Fat Duck in het dorpje Bray in Berkshire, dat door het Britse tijdschrift Restaurant in 2005 was uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld. Hij en zijn team van The Fat Duck kregen in dezelfde rangschikking in 2010 en 2011 respectievelijk de derde en vijfde positie. The Fat […]