Letterlijk ‘gebalsemd zuur’. Een in culinaire kringen zeer geliefde Italiaanse > wijnazijn. De donkerbruine kleur en de intense smaak zijn te danken aan het jarenlange rijpen in houten vaten, de botti. Het geheim van het fluwelige agro-dolce (zoet-zure) aroma zit in de rijping op hout. Hoe ouder het vat, hoe rijker en geconcentreerder het aroma […]
BARILOTTO (ITALIË)
De Barilotto is een nieuwe versie van de traditionele Ricotta. De Barilotto wordt op dezelfde wijze gemaakt. De uitgelekte wei, die in dit geval over is na het scheiden van de wrongel van de buffel mozzarella, wordt opnieuw verwarmd. Wanneer de wei voor de tweede keer verwarmd wordt, stollen de eiwitten en ontstaat er een […]
CARNAROLI
Dit medium-rijst uit Italië is het moeilijk om te groeien. Het heeft een hoog gehalte aan zetmeel dat toelaat om vloeistoffen en smaken absorberen terwijl zijn vorm. Het is bestand tegen gaar en levert een romige consistentie dat zij de voorkeur voor klassieke rijst risotto maakt.
De geschiedenis van spaghetti Vongole
Spin-offs van pasta, kaas en tomaten zijn er in overvloed, maar de echte spaghetti en Vongole zijn maar in één Italiaanse stad te vinden. In een legende die de Napolitaanse obsessie met spaghetti met Vongole destilleert, zou de beroemde toneelspeler Eduardo De Filippo in 1947 na een lange dag optreden naar huis zijn teruggekeerd, hongerig […]
DE OORSPRONG VAN PORCHETTA
Porchetta is een schitterend product uit de Italiaanse keuken waar al eeuwen over wordt geschreven en al door de Romeinse adel graag werd gegeten. Maar pas op, in Italië spreek je van Porchetta bij een bereiding van speekvarken. In Nederland gaat het al gauw over een veel goedkopere rollade van buikspek. Hoe belangrijk de juiste […]
EIERPASTA
De beste eierpasta is de pasta die u zelf maakt, met hard werken en inspanning. deskundigen zeggen dat je in goede eigengemaakte deegwaar de liefde kunt proeven die een kok erin legt. Met een beetje oefening en ervaring kunt u verse eierpasta thuis maken en hem in elke vorm die u kunt bedenken. Wees niet […]
FONTINA AOSTA (ITALIË)
Fontina Aosta is een Alpagekaas afkomstig uit het Aostadal. Deze kaas is niet eenvoudig om te maken, maar als het lukt dan is deze uniek in zijn soort. De melk is afkomstig van Valdostana-koeien en deze mag alleen vers worden gebruikt. De wrongel wordt gesneden en na het rusten nog een tweede keer gesneden. Daarna wordt […]
Italië
Geen enkele keuken is de voorbije decennia wereldwijd zo populair geworden als de Italiaanse. Vooral de eenvoud van de bereidingen, de enorme verscheidenheid aan regionale gerechten en de smaakvolle resultaten dragen bij tot dat succes. Italië is nog maar sinds de tweede helft van de 19de eeuw een staatkundige eenheid. Daarvoor waren er zelfstandige steden […]
LIMONCELLO DE GESCHIEDENIS
De koning van het originele recept van Limoncello is de gele en gerimpelde citroenschil. Zo ontstaat Limoncello, uit een sober en authentiek recept, verrijkt met water, alcohol en suiker. De bereiding is eenvoudig maar nauwgezet. Indien nauwkeurig uitgevoerd, in iets minder dan drie maanden, is de traditionele gele drank klaar om te proeven als aperitief […]
PANETTONE HET COMPLETE VERHAAL
Panettone is een Italiaans luxe vruchtenbrood. Het is gevuld met krenten, rozijnen en fijngesneden gekonfijte sinaasappel- en citroenschil. Het brood is van oorsprong een specialiteit uit Milaan. Met de kerstdagen is panettone, feestelijk verpakt in cellofaan en met linten eromheen, te koop. De hoge, cilindrische vorm is karakteristiek voor dit brood, evenals de fijne, luchtige […]
PARMESAN (Italië).
Zeer harde koemelkse kaas met een gewicht van 25 tot 40 kg en een vetgehalte van 32 procent. Wordt van april tot november gemaakt van verse ochtendmelk en afgeroomde melk van de avond ervoor. Rijpt in twee tot vier jaar tot pittige kaas in twee varianten: Parmiggiana Reggiano en Grana Padano. Wordt veel verkocht in […]
PAUL VAN TRIGT PORCHETTA OP Z’N HOLLANDS
Porchetta een schitterend product uit de Italiaanse keuken. bereid door Paul van Trigt en gegrild door Arjan Buwalda. Paul van Trigt is worst- en vleeswarendeskundige. En Cooker Arjan Buwalda is lid van het Dutch BBQ Team. DE OORSPRONG VAN PORCHETTA Porchetta is een schitterend product uit de Italiaanse keuken waar al eeuwen over […]