Tempura heeft zijn oorsprong in de 16e eeuw, tijdens de Muromachi-periode, toen Portugese katholieke missionarissen westerse kookmethoden introduceerden in Japan. Ze brachten de techniek mee om voedsel te bedekken met bloem en het vervolgens te frituren. Dit markeerde het begin van tempura in Japan. Tegelijkertijd arriveerde ook wijn in Japan via de handel met westerse […]
De wieg van sansai – berggroenten
Sansai is Japans voor groenten uit de bergen, en steeds populairder in zowel provincie als stad, in simpele ramenwinkels als ook vijfsterrenrestaurants. In het dorp Nishikawa, weggestopt tussen het heuvelachtige landschap van Yamagata, bevindt zich een ryokan waar dit soort groenten de basis leggen voor een culinaire ervaring die de tongen in heel Japan losmaken. […]
GESCHIEDENIS VAN SUSHI
Hoewel sushi een Japans gerecht is, kent het zijn oorsprong niet in Japan zelf, maar in Zuid-Oost Azië, waar langs de Mekong rivier bijna tweeduizend jaar geleden rijst als een conserveringsmiddel voor gezoute zoetwatervis gebruikt werd. De vis werd in de gekookte rijst gelegd, fermenteerde en was zo tot een jaar lang houdbaar. In tegenstelling […]
JAPANSE THEECEREMONIE
Waarom toch wordt wie van wijn drinken een ritueel maakt spottend bejegend, terwijl men de nog veel ingewikkelder Japanse theeceremonie volstrekt serieus neemt? Beide komen immers in wezen op hetzelfde neer. Gezamenlijk iet moois maken het drinken van een bepaalde drank waar men van houdt. Men haalt er dan voor de theeceremonie het Zen-boeddhisme bij, […]
MIRIN
Mirin is een essentieel onderdeel van de typische Japanse smaak, van de typische Japanse touch van een gerecht. Het wordt sinds mensenheugenis vervaardigd, zoals sake, maar met een veel lager alcoholpercentage. Tijdens de Edo-periode was het de traditie om mirin te drinken op het Japanse nieuwjaarsfeest (Shogatsu). Toen werden er kruiden in de mirin gedaan […]
NIGORI
Sasanokawa , Niigata (North Japan) is de enige producent die een unieke zwarte nigori blijft produceren. Het zwarte komt van het vermengen met binchotan, het purifierende Japanse houtskool. Dat geeft deze sake een extra dimensie aan tonische kwaliteiten en aan smaak en mondgevoel. Wederom uniek en heel bijzonder.
OKAUYU
Japanse rijst pap, zacht als havermout en wordt geserveerd als onderdeel van een typisch ontbijt.
RIJST (J)
In detail uitweiden over rijst en het belang ervan in Japan zou ons in deze tekst veel te ver leiden. Rijst is HET belangrijkste Japanse product en zoals bij alle andere producten laten ze ook hier alle concurrenten ver achter zich. Reeds meer dan drieduizend jaar specialiseert men zich hier in de aanplant en het […]
SUSHI RIJST
Een korte tot middellange rijst, de ruwe korrels van sushi rijst zijn iets glazig en doorschijnend. Hoewel de korrels nog te scheiden als ze worden gekookt, deze rijst heeft een stickier textuur in vergelijking met langkorrelige rijst. Dat is waarom het vaak kleefrijst heet. Rijst geteeld in Japan wordt niet geëxporteerd. Echter, Calrose en Kokuho […]
Unagi Kabayaki op z’n Hollands.
Unagi Kabayaki is een van de meest geliefde gerechten in Japan, een ware smaakbeleving. De perfect gegrilde paling, doordrenkt met een rijke, zoete sojasaus, is een traditioneel hoogtepunt in de Japanse keuken. Captain Arjan Buwalda van het Dutch BBQ Team geeft hier een bijzondere draai aan door een Hollandse variant te creëren. Dit doet hij […]
WASABI
Eerst een veel voorkomend misverstand uit de wereld helpen: wasabi of Japanse wortel heeft NIETS te maken met de in onze contreien voorkomende en alom bekende mierikswortel. Het is een koolsoort waarvan het specifieke sterke aroma rechtstreeks op onze neus slaat eerder dan op onze tong, in sommige Japanse streken noemt men het dan ook […]