Aal, Paling, Europese, (Anguilla anguilla) heeft een maximale lengte 1,2 m. Grote exemplaren zijn vrouwtjes; mannetjes worden niet langer dan c.a. 50 cm. Europese paling wordt geboren in Atlantische Oceaan. Omdat de voorplanting nog nooit is waargenomen weten we de exacte plaats van voortplanting niet. We nemen aan dat dit gebeurd in de Sargassozee ten […]
- 1
- 2
- 3
- …
- 19
- Volgende »
ADVOCAAT
Advocaat is een smeuïge, met eigeel gebonden drank op basis van brandewijn met suiker en vanille. Etymologen nemen aan dat de naam is afgeleid van de kleur van de tropische avocado-vrucht. Dikke advocaat wordt gelepeld, dunne gedronken. Advocaat: Een korte geschiedenis. De drank werd vrijwel zeker als eerst gemaakt met brandewijn, alcohol gestookt uit wijn. Dit maakt deze […]
AMANDELKRULLEN
Krokant dun koekje op basis van amandelen. Tuile’ is Frans voor dakpan, maar het is ook een elegant, dun, gebogen koekje dat in Nederland als amandelkrul door het leven gaat. Amandelkrullen bevatten niet veel meel en dat biedt in dit geval de mogelijkheid om de reguliere patentbloem straffeloos te vervangen door glutenvrij meel. Dit heerlijke […]
ANDIJVIE (heelbladig en gekruldbladig) (Cichorium endivia).
Andijvie. Een snel groeiende plant, die een brede, platte rozet van bladeren vormt. Het geheel bestaat uit een min of meer gevulde krop, die van onderen goed is gesloten en in het hart bleekgroen tot geel van kleur is. Naar de vorm van het blad is er een onderscheid in heelbladige en gekruldbladige rassen (krulandijvie […]
ANJOUDUIF
De Anjouduif heeft een verfijnde wilde smaak die met geen enkel ander gevogelte te vergelijken is. De sappige borstjes van de duif hebben een zeer zachte delicate structuur. De Anjouduif is oorspronkelijk een Franse delicatesse waar de Fransen trots op zijn. De duiven worden op de meest diervriendelijke en duurzame manier gefokt. Je kan er zeker […]
ANSJOVIS (Engraulis encrasicolus).
Maximale lengte 20 cm. Rug lichtgroen tot blauwgroen, flanken grijs met een zilverkleurige horizontale streep, die aan de bovenzijde donker gezoomd is. Om te paaien trekt de ansjovis in onze streken alleen de rivieren op als de temperatuur van het water, met name in het Scheldeestuarium, hoger is dan op zee. De eieren hebben de […]
APPELFLAPPEN OF APPELBEIGNETS
Wat wij Nederlanders appelflappen noemen, zijn eigenlijk appelbeignets. Appelflap is de benaming voor een soort gebak. Waarschijnlijk is dat de Romeinen al deze lekkernijen aten. Rond 200 voor Christus deden ze al klontjes deeg in heet vet om deze dan vervolgens om te wentelen in gesmolten suiker. In kookboeken uit de vijftiende eeuw zijn eveneens recepten voor appelbeignets gevonden. Hierin gebruikte men […]
BAARS, SNOEK- (Stizostedion lucioperca).
Maximale lengte 1,3 m. Rug en flanken groenbruin of grijs, naar onderen lichter, buik wit. Acht tot tien onregelmatige verticale banden op de flanken. Rug en staartvin met zwarte vlekken. Slank lichaam met lange spitse snuit. Rugvinnen gescheiden. De snoekbaars behoort tot de familie van de baarsachtigen, waartoe ook de baars behoort. Voorkomen/vangst: Oostelijk van […]
BAARS, ZEE- (Dicentrarchus labrax).
Maximale lengte 1 m. Rug groengrijs, zilverkleurige flanken overgaand in een witte buik. Jonge exemplaren hebben zwarte stipjes op de flanken. Donkere vlek op de kieuwdeksels. Twee gescheiden rugvinnen (voor sommige systematici reden de zeebaars onder te brengen in de aparte familie der Moronidae), waarvan de eerste met 8-9 stevige stekels. De enige vertegenwoordiger van […]
BAKAARD
Dat wil zeggen de wijze en hoedanigheid waarop het product is afgebakken, zoals met een lichte- of donkere korskleur.
BALKENBRIJ
Balkenbrij is een gerecht van de slacht. Dit gerecht is vooral in Gelderland, Overijssel, Brabant en Limburg bekend. De recepten variëren per streek. In Gelderland wordt het gemaakt van boekweitmeel, gebonden bouillon met rozijnen en wat rommelkruid (voor de typische smaak en rode kleur). In Brabant maken ze dit gerecht van gemalen lever, niertjes en […]
Barbecue Woordenboek
In dit Barbecue Woordenboek ontdek je de geheimen van perfect voorbereid vlees, leer je alles over de verschillende soorten houtskool en briketten, en krijg je inzicht in de beste grilltechnieken. Van termen als “indirect grillen” tot “low and slow”, en van de keuze voor het juiste rookhout tot het begrijpen van temperaturen en marinades – […]
- 1
- 2
- 3
- …
- 19
- Volgende »