Voorgerechten en gerechten gemaakt van schelpdieren kwamen vanuit de Byzantijnen naar de Turkse keuken. In andere historische bronnen vinden we dat de Armeniërs zeer succesvol waren in het maken van gevulde mosselen. Om deze reden wordt het op sommige plaatsen ook Armeens voorgerecht genoemd. Het is bekend dat Turkse vrouwen deze vulling in de 19e […]
MOSSEL, GEWONE (Mytilus edulis).
Maximale lengte tot meer dan 10 cm, meestal 3-4,5 cm (wild) of 4-6 cm (gekweekt). Kleur blauwzwart met glanzend periostracum, bij jonge exemplaren soms geel doorschijnend; binnenzijde parelmoer-glanzend. Het vlees is geelwit met donkerviolette mantelrand. Typische vorm: lang, asymmetrisch. Schelp vrij dun en hard. Slot zonder tanden. Spint zich met byssusdraden vast op de bodem […]
MOSSEL, PAARDE- (Modiolus barbatus).
Maximale lengte 8 cm, meestal 4-6 cm. Kleur bruin. Korter en breder dan de gewone mossel, met dikke schelprand. Dik, hoornig en ruig behaard periostracum. Leeft op niet te grote diepte, vastgehecht aan harde oppervlakten, in rotsspleten en op palen, boeien enz. Vaak in grotere concentraties. Voorkomen/vangst: Zuidelijke Atlantische Oceaan en Middellandse zee.