Apfelstrudel is een iconisch dessert dat zijn oorsprong vindt in Oostenrijk – Hongarije en inmiddels geliefd is in vele delen van de wereld. Dit heerlijke gebak, gevuld met een zoete appelvulling, heeft een rijke geschiedenis en een unieke bereidingswijze die het tot een bijzondere traktatie maakt. Oorsprong en Geschiedenis Apfelstrudel, wat letterlijk “appelwerveling” betekent, heeft […]
CROISSANT DE GESCHIEDENIS
In tegenstelling tot wat algemeen gedacht wordt, is de croissant van oorsprong niet Frans. Het kent zijn oorsprong in Oostenrijk, om precies te zijn in Wenen. In 1683 was het Koninkrijk Oostenrijk-Hongarije in oorlog met Turkije. De Turken bedachten een slim plan en groeven een tunnel onder de vestingwallen. Het lot wil dat die tunnel […]
Kaiserschmarrn culinair symbool van Oostenrijk
Kaiserschmarrn is een beroemd Oostenrijks gerecht dat vaak wordt omschreven als een luchtige, gescheurde pannenkoek. Het is een van de meest geliefde desserts in Oostenrijk, maar wordt ook vaak als hoofdgerecht geserveerd, vooral in bergachtige regio’s en skioorden. Het gerecht is genoemd naar de Oostenrijkse keizer Franz Joseph I (1830–1916), en “Schmarrn” betekent letterlijk “rommel” […]
Oostenrijk
Net zoals Hongarije was Oostenrijk tot het uiteenvallen van de dubbelmonarchie in 1918 een smeltkroes van volken. Hongaren, Kroaten, Serviërs, Tsjechen en Italianen hadden hun invloed op de keuken. In de 18de eeuw ontwikkelde de Weense kookkunst zich onder Franse invloed tot een van de fijnste van Europa. De lichte en delicate bereidingen werden ook […]
SALZBURGER NOCKERL
In de stad Salzburg kennen ze een klassiek nagerecht dat hierop gebaseerd is. Het gaat om de Salzburger Nockerl. Dit is uitgegroeid tot het culinaire uithangbord van deze stad. Het is een zoete soufflé (op basis van ei, suiker, meel, vanille en boter) gevuld met rode vossenbessen (preiselbeeren). Soms kom je varianten met frambozen tegen. […]