De kerststol is een heerlijk luxe brood dat vaak tijdens de feestdagen op tafel ligt. Het is een rijk gevuld krentenbrood, met een vulling van amandelspijs en bestrooid met poedersuiker. Maar het brood heeft een lange geschiedenis die meer vertelt dan alleen over het kerstfeest. Ruim 650 jaar geleden, tijdens de kruistochten, brachten de kruisridders […]
MACARONS DE OORSPRONG
Een macaron bestaat uit twee luchtige koekjes met in het midden een vulling van ganache of een andere zachte vulling. Ze komen oorspronkelijk uit Frankrijk. Het koekje is gemaakt van amandelen, poedersuiker, suiker en eiwit. Er zijn veel soorten macaron met elke hun eigen kleur, zoals chocolade met zijn donkerbruine kleur, kokos met roomwit, kersen […]
SUIKERGOED EN MARSEPEIN
Onze beleving van Sinterklaas mag de laatste decennia dan misschien wel zijn veranderd, onder meer door een oprukkende Kerstman; wat er in al die jaren nauwelijks veranderde is het snoepgoed. Zo bestaan koekpoppen van taai taai en speculaas al honderden jaren. Jonge vrijgezellen die hun al dan niet geheime geliefde wilden veroveren, lieten de […]
WORSTEBROOD
Eenvoudige broodjes van gistdeeg met een worstvulling, of, wat fijner, van bladerdeeg. In Brabant traditioneel voor na de nachtmis in de Kerstnacht of voor en carnaval, en hier en daar ook voor de slachttijd. Maar ook verscheen het worstenbroodje door de jaren heen ook bij een Brabantse koffietafel (na een begrafenis), op een verjaardag en […]