De klassieke steak voor de echte liefhebber. Door de mooie marmering geeft dit vlees een ongelofelijke culinaire belevenis. Ribeye- steaks zijn meestal samengesteld uit de longissimus dorsi- spier, maar bevatten ook de complexus- en spinalis- spieren. De longissimus dorsi wordt ook wel het “oog van de ribeye” genoemd. De spinalis wordt ook wel de “ribeye-kap” genoemd […]
WALDORFSALADE, WAAROM HEET DAT ZO?
Newe York in deze stad stond een majestueus gebouw, het eerste Waldorf Hotel genaamd, waar de lucht altijd vervuld was van de geur van heerlijk eten.. Het opende zijn deuren op 14 maart 1893, met een groots benefietconcert ter ere van het St.-Mary’s kinderziekenhuis. Het evenement was een groot succes en haalde uiteraard de krantenkoppen, […]
WALNOTEN
Walnoten zijn gezond! Ze zitten boordevol vitamines en onverzadigde vetten en leveren ijzer. Walnoten zijn volwaardige vleesvervanger, mede daarom worden steeds vaker walnoten in (vegetarische) gerechten gebruikt, zowel voor de smaak als voor de gezondheid. Walnoten zijn de koningen onder de noten. Niet alleen vanwege hun mooie uiterlijk maar ook omdat ze waarschijnlijk het meest […]
WEDSTRIJD PROGRAMMA
De NK Wild BBQ wedstrijd op Nationaal Park de Hoge Veluwe was tevens de zinderende finale van de voor de éérste maal gehouden competitie om de titel Open Nederlands Kampioenschap Culinair BBQ 2023. President en WBQA voorzitter Wim Vink reikte prijs uit aan het Dutch BBQ Team. Dat is een mooie zin die op de site van de WBQA staat. We gaan […]
WENTELTEEFJE DE GESCHIEDENIS
Culinaire historici zijn het er niet over eens of Franse toast uitsluitend Gallische wortels heeft. Maar je mag aannemen dat wentelteefjes in Frankrijk zijn uitgevonden. De herkomst van het populaire ontbijtgerecht is echter nog een beetje onduidelijk. Tijdens de middeleeuwen werd vaak een beslagproces gebruikt om oude broden smakelijker te maken. Maar waren de Fransen […]
WESTMALLE (B)
Een aanzienlijk deel van de melk wordt tot kaas verwerkt. Trouw aan hun traditie, veredelen de monniken op die manier een basisproduct zoals melk tot een kwalitatieve kaas. De monniken laten de kaas 2, 6 of 12 maanden rijpen. Zo ontstaan er drie smaakvarianten – de 2+, 6+ en 12+ genaamd – die intenser worden […]
WINTERPEEN (Daucus carota).
Grote, roodoranje, vlezige wortels, waarvan de pit of kern doorgaans iets lichter van kleur is dan de schors. De kleur van de wortel is afhankelijk van erfelijke aanleg en groei-omstandigheden; in droge, warme zomers is ze beter (=dieper) dan in koele, natte zomers. Een goede, rode kleur gaat meestal samen met een hoog caroteengehalte. Er […]
WORSTEBROOD
Eenvoudige broodjes van gistdeeg met een worstvulling, of, wat fijner, van bladerdeeg. In Brabant traditioneel voor na de nachtmis in de Kerstnacht of voor en carnaval, en hier en daar ook voor de slachttijd. Maar ook verscheen het worstenbroodje door de jaren heen ook bij een Brabantse koffietafel (na een begrafenis), op een verjaardag en […]
ZEEUWSE BOLUS
De Zeeuwse bolus staat bekend om zijn malsheid. Het gebruik van ongeraffineerde suiker vormde lange tijd de sleutel tot het verkrijgen van een vochtig en stroperig gebak. Later maakten de suikerfabrieken speciale, zeer donkerbruine suiker met een hoog percentage stroopdeeltjes. Binnen Zeeland bestaan streeksgewijze verschillen in de bereiding. Rondom Goes houdt men van een bolus […]
ZUIGLAM
Een zuiglam is een lam dat nog onder de moeder loopt. Over het algemeen worden zuiglammetjes binnen 4 maanden geslacht. In Frankrijk worden de lammetjes heel jong geslacht, met een leeftijd van 4 tot 6 weken. Zuiglam heeft een unieke smaak. Het vlees is bijna melkachtig en ontzettend romig, een uniek karakter binnen het lamsvlees. […]
ZUURVLEES
Zuurvlees, ook wel bekend als “zoervleisj” in het Limburgs dialect, is een traditioneel stoofgerecht dat zijn oorsprong vindt in het zuiden van Nederland. Dit gerecht is geliefd vanwege zijn unieke combinatie van zoete en zure smaken en is een waar symbool van de Limburgse keuken. Ingrediënten en Bereiding Zuurvlees wordt traditioneel gemaakt van rundvlees, paardenvlees […]