Is cake typische Hollands en wat we over het algemeen op begrafenissen krijgen, of/en is het de meeste gemaakte koek/gebak thuis. Het woord “cake” in Engels. In veel landen is cake het een verzamel naam voor ‘gebak’ of ‘taart’. De basisrecept voor cake is: bloem (zelfrijzend), boter, eieren en suiker, in gelijke hoeveelheden, beetje zout . […]
CALAMARES A LA ROMANA
Calamares à la Romana is een echte Spaanse klassieker. Het gerecht is ook bekend als inktvisringen, calamari, kalamari, kalamar (Grieks/Turks), galama of calamares (Spaans) en bestaat uit gefrituurde inktvisringen. In Spanje wordt dit gerecht als tapas of als een volledige maaltijd gegeten. Maken de calamares deel uit van een volledige maaltijd, dan worden ze thuis meestal […]
CANNELLONI’S
Cannelloni’s zijn grote, dikke staafjes pasta. Ze kunnen opgevuld worden met vlees, vis, groenten enz. Het is de eenvoudigste gevulde pasta. Cannelloni betekent in het Italiaans ‘grote pijpen’, en dat is dan ook precies wat het is: grote pastapijpen. Populaire vullingen zijn spinazie en ricotta of rundergehakt. De pasta wordt dan typisch klassiek bedekt met tomatensaus […]
CANTHAREL (Cantharellus cibarius).
Cantharel (Cantharellus cibarius) wordt ook hanekam of dooierzwam genoemd. Op bemoste open plaatsen in het bos, vaak bij eiken, van de vroege zomer tot de late herfst. Doorsnee hoed 2-12 cm, van afgeplat met gebroken rand tot trechtervormig; bleek- tot donkergeel, soms oranje van kleur. Steel 3-8 cm, stevig en naar onder toe slanker. Plaatjes […]
CARBONARA HET VERHAAL
Van origine komt Spaghetti alla Carbonara uit Lazio, maar staat standaard op de kaart bij de meeste restaurants in heel Italië. De naam alla Carbonara verwijst naar de houtskoolbranders, ofwel kolenbranders. Die dit gerecht in hun schaftpauze zouden eten. Carbonara of alla Carbonara is een Italiaanse saus die meestal met spaghetti wordt gegeten. De saus wordt […]
CARPACCIO DE GESCHIEDENIS
Er zijn heel veel verhalen over de geschiedenis van het gerecht te vinden. We vragen een man genaamd Arrigo voor meer duidelijkheid: “Het was 1950 en heel Venetië hing vol met en rode en witte banners ter ere van de tentoonstelling van de schilder Vittore Carpaccio. Rood en wit waren de kleuren waar deze schilder bekend […]
CAVEMAN-STYLE BBQ
De naam zegt het al: barbecueën als een oermens. Het enige dat je in principe nodig hebt is een stapel gloeiende (houts)kolen. Dus geen rooster of iets dergelijks! Vlees wordt direct op de hete kolen bereid. Gebruik voor caveman-style houtskool in plaats van briketten. Bij de verbranding van briketten vormt zich namelijk een dikke aslaag […]
CHEESEBURGER
Een cheeseburger is een populaire variant op de traditionele hamburger. Men legt een plakje kaas op of onder het vlees. Je ziet de cheeseburger vooral in fastfoodrestaurants. Om de prijs van de burger laag te houden, gebruikt men vaak analoogkaas in plaats van echte kaas. Dit gebeurt vooral in Amerika. Kaelin’s Restaurant in Louisville, Kentucky was de eerste […]
Cheesecake de geschiedenis
De eerste “cheesecake” is mogelijk gemaakt op het Griekse eiland Samos. Fysisch antropologen hebben daar kaasvormen opgegraven die dateren van rond 2000 voor Christus. Kaas en kaasproducten bestonden waarschijnlijk al duizenden jaren daarvoor, maar eerder dan dit gaat de prehistorie in (die periode in de menselijke geschiedenis vóór de uitvinding van het schrift). In Griekenland […]
Club Sandwich de geschiedenis
In het laatste decennium van de 19e eeuw was de maatschappij sterk gekenmerkt door mannelijke exclusiviteit, met herenclubs in Saratoga Springs, nabij New York. Die een prominente rol speelden in het sociale leven. In deze omgeving werd een culinaire meesterwerk geboren: de clubsandwich, ook wel liefkozend de clubhuis-sandwich genoemd. Het verhaal begint in het statige […]
COQ AU VIN À L’AUVERGNATE (haan met wijn à l’auvergnate).
Stukken haan, in boter gekleurd met dobbelsteentjes mager spek, morieljes, kruiden en groente zoals zoals ui, wortelen, knoflook, tijm, laurier, peterselie, geflambeerd met cognac, afgeblust met rode wijn en gebonden met bloed. De ingrediënten worden vervolgens langzaam gekookt op laag vuur tot het vlees zacht wordt. Apart worden sneetjes in boter gebakken brood geserveerd. Deze […]
COUSCOUS
Couscous is een graanproduct dat bestaat uit kleine korrels gemaakt van tarwemeel en water. Veel couscous is gemaakt van tarwemeel waaruit de graanvezels zijn verwijderd. Dat is minder gezond. Couscous met voldoende graanvezel (meer dan 2,1 gram per 100 gram), zoals de volkorenvariant staat in de Schijf van Vijf. Volkoren couscous is rijk aan koolhydraten […]