De officiële kwaliteitskenmerken AOP en IGP zijn voorbehouden aan traditionele producten van regionale afkomst. Na de registratie door het ‘Bundesamt für Landwirtschaft’ (federaal bureau voor landbouw) mogen de beschermde aanduidingen uitsluitend worden gebruikt voor producten die voldoen aan de oorsprongs-, vervaardigings- en kwaliteitsbepalingen van de doelspecificatie. Onafhankelijke certificeringsbureaus controleren of deze vereisten worden vervuld. De […]
BUNDNER BERGKÄSE
Bündner Bergkäse, Zwitserland wordt in kaasboerderijen op meer dan 1.000 meter hoogte gemaakt van zuivere, kruidige bergmelk. Typisch voor Graubünden en alles behalve een geheim: wanneer snelle koeien de lekkerste kruiden voor de neus van onthutste steenbokken wegkapen, brengt dit uiteindelijk alleen het beste voort: verfijnde Bündner Bergkäse! Deze authentieke, natuurlijke kaas wordt volgens een […]
ETIVAZ AOP
Etivaz AOP is een harde kaas uit de alpenweiden van Vaud, Zwitserland. Hij wordt van mei tot oktober gemaakt in iets meer dan honderd alpenkaasmakerijen, waar de rauwe melk volgens een traditioneel recept boven een open vuur met de hand tot kaas wordt gemaakt. De rauwe melk wordt direct ter plekke verwerkt en zit […]
SBRINZ (Zwitserland)
Harde, volvette koemelkse rasp- en smeltkaas die ook past bij de borrel. Doorsnee 40 tot 50 cm, dikte 10 tot 14 cm, gewicht 20 tot 40 kg. De bleekgele zuivel is korrelig en aromatisch; de gladde korst verkleurt tijdens het rijpen van geel naar bruin. Afkomstig uit Brienz. Werd destijds vervoerd op de ruggen van […]
TÊTE DE MOINE (Zwitserland).
Halfharde koemelkse schaafkaas in de vorm van een kleine trommel. De kaas wordt gemaakt van ongepasteuriseerde melk. Hierdoor krijg je ook een lekkere vol romige smaak. Wordt in de zomer gemaakt in de Berner Jura en in herfst en winter verkocht. Het is een cilindervormige, gesmeerde, halfharde kaas met een gewicht van zo’n 800 gram en […]
TILSITER, (Zwitserland)
Zwitserse emigranten verspreidden de kunst van het kaasmaken in vele landen. Zo ook in het vroegere Oost-Pruisen, dat tegenwoordig bij Rusland hoort. Vandaar, uit het stadje Tilsit, keerde de Thurgauer Otto Wartmann in 1893 weer naar huis. In zijn jaszak had hij een kaasrecept. Dit verfijnde hij in de kaasmakerij Holzhof in het mooie Bissegg […]
VACHERIN MONT D’OR (Zwitserland & Frankrijk).
Zachte, schijfvormige koemelkse kaas, in gewicht variërend van 300 g tot 3 kg. Een houten kistje voorkomt dat het kaasje uitzakt. In het oosten van Frankrijk liggen de heuvelachtige weidelanden van de Jura. Dit bosrijke gebergte ligt op de grens met Zwitserland. Een Zwitser met scherpe ogen kan de top van de Mont d’Or in […]
Warme kaas voor een koude avond
Een kaas die door Kelten en Romeinen, Germanen en moderne Helvetiërs wordt gemaakt, die wereldwijd wordt gegratineerd en verwerkt in de heerlijkste fondues: Gruyère en zijn Zwitserse broertjes en zusjes is in al zijn zwaarwichtige rondheid een bergkaas om van te smullen. Tijd om die berg eens op te gaan. De weg omhoog is een […]
ZWITSERLAND
Zwitserland bestaat uit vier taalgebieden: Duits waarbij ook het Rhetro- rom aans hoort, Frans en Italiaans. Tussen de drie voornaamste talen loopt ook een culinaire grens. Uit Duits-Zwitserland, de grootste regio met steden als Bern, Zurich, Basel en Luzern, komt een aantal zeer bekende gerechten zoals Geschnetzeltes, dunne reepjes zacht gebakken kalfsvlees in een room- […]