{"id":18874,"date":"2015-12-07T21:20:33","date_gmt":"2015-12-07T20:20:33","guid":{"rendered":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/?post_type=article&p=18874"},"modified":"2022-01-18T22:35:17","modified_gmt":"2022-01-18T21:35:17","slug":"oester-japanse-pacifische-creuse-crassostrea-gigas","status":"publish","type":"article","link":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/oester-japanse-pacifische-creuse-crassostrea-gigas\/","title":{"rendered":"OESTER, JAPANSE, PACIFISCHE, CREUSE (Crassostrea gigas)."},"content":{"rendered":"\n
\"Japanse<\/a>
Japanse oester, Pacifische oester<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n\n\n

Maximale lengte 20 cm of nog meer, gewoonlijk 7,5-15 cm. Kleur vuilwit met bij jongere exemplaren paarse banden. Vorm variabel, meestal langgerekt en onregelmatig. Schelp met scherpe, omgekrulde schubben. Een van de kleppen (de linker) is hol, de andere plat. De holle schelp is zeer dik en soms voorzien van holle of met vocht gevulde \u2018kamers\u2019.<\/p>\n\n\n\n

Er is \u00e9\u00e9n sluitspier, waarvan de aanhechting vaak paarsig van kleur is. Leeft in de getijdenzone.<\/p>\n\n\n\n

Voorkomen\/vangst:<\/strong> Kosmop oliet; werd in de jaren vijftig vanuit Japan over de gehele wereld verspreid. Wordt meestal gekweekt maar is, waar de watertemperaturen in de zomer hoog genoeg zijn, ook verwilderd, zoals in de Oosterschelde, de enige natuurlijke populatie noordelijk van Bretagne.<\/p>\n\n\n\n

<\/p>\n\n\n\n

\n
\n
\n