{"id":37454,"date":"2016-08-01T15:40:38","date_gmt":"2016-08-01T13:40:38","guid":{"rendered":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/?post_type=article&p=37454"},"modified":"2016-08-01T15:41:13","modified_gmt":"2016-08-01T13:41:13","slug":"etiket-lezen-voedselallergie","status":"publish","type":"article","link":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/etiket-lezen-voedselallergie\/","title":{"rendered":"ETIKET LEZEN MET VOEDSELALLERGIE"},"content":{"rendered":"
\n
\n

Als je een voedselallergie hebt, is informatie op het etiket erg belangrijk. Soms zelfs van levensbelang. Fabrikanten zijn daarom verplicht om de veertien meest voorkomende allergenen te vermelden op de verpakking.\u00a0<\/strong><\/p>\n<\/div>\n<\/div>\n

\n

Allergenen zijn stoffen die overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan melk, gluten en noten.<\/p>\n

Allergenen op het etiket<\/h4>\n

De allergenen die verplicht op het etiket moeten staan zijn:<\/p>\n

    \n
  • glutenbevattende granen: tarwe, waaronder ook spelt en khorasantarwe (kamut), rogge, gerst, haverof de mengvormen daarvan en producten op basis van glutenbevattende granen;<\/li>\n
  • schaaldieren en producten op basis van schaaldieren;<\/li>\n
  • eieren en producten op basis van eieren;<\/li>\n
  • vis en producten op basis van vis;<\/li>\n
  • aardnoten (pinda\u2019s) en producten op basis van aardnoten;<\/li>\n
  • soja en producten op basis van soja;<\/li>\n
  • melk en producten op basis van melk, inclusief lactose;<\/li>\n
  • schaalvruchten, dat wil zeggen: amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten, macadamianoten en producten op basis van schaalvruchten;<\/li>\n
  • selderij en producten op basis van selderij;<\/li>\n
  • mosterd en producten op basis van mosterd;<\/li>\n
  • sesamzaad en producten op basis van sesamzaad;<\/li>\n
  • zwaveldioxide en sulfieten in concentraties van meer dan 10 mg\/kg of 10 mg\/l uitgedrukt als SO2;<\/li>\n
  • lupine en producten op basis van lupine (plantensoort);<\/li>\n
  • weekdieren en producten op basis van weekdieren, zoals mosselen en oesters.<\/li>\n<\/ul>\n

    Deze staan genoemd onder \u2018Ingredi\u00ebnten\u2019 in een ander lettertype of vetgedrukt, zodat ze extra goed opvallen.<\/p>\n

    \u2018Kan sporen bevatten van\u2026\u2019<\/h4>\n

    Als een product in een fabriek wordt gemaakt waar het in aanraking kan komen met allergenen, dan geven fabrikanten dit vaak voor de zekerheid aan. Er staat dan op: \u2018kan sporen bevatten van\u2026\u2019. Het is helaas lastig in te schatten hoe hoog dat risico echt is.<\/p>\n

    Merkartikelenlijst<\/h4>\n

    Wil je echt precies weten welke producten van welk merk je kunt eten bij een allergie?Bestel dan de Allergeenvrije merkartikelenlijst in de webshop van het Voedingscentrum. Bij meerdere allergenen wordt een gecombineerde lijst gemaakt.<\/p>\n

    Allergenen in restaurants<\/h4>\n

    Gegevens over allergenen moeten ook beschikbaar zijn bij onverpakte producten, zoals bij maaltijden in een restaurant, kantine of op de markt. Je kunt die informatie dan ook tegenkomen op bijvoorbeeld menukaarten, schapkaartjes of informatieklappers. Of je vraagt er zelf naar.<\/p>\n<\/div>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

    Als je een voedselallergie hebt, is informatie op het etiket erg belangrijk. Soms zelfs van levensbelang. Fabrikanten zijn daarom verplicht om de veertien meest voorkomende allergenen te vermelden op de verpakking.\u00a0 Allergenen zijn stoffen die overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan melk, gluten en noten. Allergenen op het etiket De allergenen die verplicht op het […]<\/p>\n","protected":false},"author":7,"featured_media":0,"template":"","format":"standard","meta":{"_genesis_hide_title":false,"_genesis_hide_breadcrumbs":false,"_genesis_hide_singular_image":false,"_genesis_hide_footer_widgets":false,"_genesis_custom_body_class":"","_genesis_custom_post_class":"","_genesis_layout":"","footnotes":""},"article_category":[115,118],"article_term":[],"yoast_head":"\nETIKET LEZEN MET VOEDSELALLERGIE • Gastropedia<\/title>\n<meta name=\"description\" content=\"Als je een voedselallergie hebt, is informatie op het etiket erg belangrijk. Soms zelfs van levensbelang. Fabrikanten zijn daarom verplicht om de veertien\" \/>\n<meta name=\"robots\" content=\"index, follow, max-snippet:-1, max-image-preview:large, max-video-preview:-1\" \/>\n<link rel=\"canonical\" href=\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/etiket-lezen-voedselallergie\/\" \/>\n<meta property=\"og:locale\" content=\"nl_NL\" \/>\n<meta property=\"og:type\" content=\"article\" \/>\n<meta property=\"og:title\" content=\"ETIKET LEZEN MET VOEDSELALLERGIE • Gastropedia\" \/>\n<meta property=\"og:description\" content=\"Als je een voedselallergie hebt, is informatie op het etiket erg belangrijk. Soms zelfs van levensbelang. Fabrikanten zijn daarom verplicht om de veertien\" \/>\n<meta property=\"og:url\" content=\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/etiket-lezen-voedselallergie\/\" \/>\n<meta property=\"og:site_name\" content=\"Gastropedia\" \/>\n<meta property=\"article:publisher\" content=\"https:\/\/www.facebook.com\/gastropedia.nl\" \/>\n<meta property=\"article:modified_time\" content=\"2016-08-01T13:41:13+00:00\" \/>\n<meta name=\"twitter:card\" content=\"summary_large_image\" \/>\n<meta name=\"twitter:label1\" content=\"Geschatte leestijd\" \/>\n\t<meta name=\"twitter:data1\" content=\"2 minuten\" \/>\n<script type=\"application\/ld+json\" class=\"yoast-schema-graph\">{\"@context\":\"https:\/\/schema.org\",\"@graph\":[{\"@type\":\"WebPage\",\"@id\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/etiket-lezen-voedselallergie\/\",\"url\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/etiket-lezen-voedselallergie\/\",\"name\":\"ETIKET LEZEN MET VOEDSELALLERGIE • Gastropedia\",\"isPartOf\":{\"@id\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/#website\"},\"datePublished\":\"2016-08-01T13:40:38+00:00\",\"dateModified\":\"2016-08-01T13:41:13+00:00\",\"description\":\"Als je een voedselallergie hebt, is informatie op het etiket erg belangrijk. Soms zelfs van levensbelang. Fabrikanten zijn daarom verplicht om de veertien\",\"breadcrumb\":{\"@id\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/etiket-lezen-voedselallergie\/#breadcrumb\"},\"inLanguage\":\"nl-NL\",\"potentialAction\":[{\"@type\":\"ReadAction\",\"target\":[\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/etiket-lezen-voedselallergie\/\"]}]},{\"@type\":\"BreadcrumbList\",\"@id\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/etiket-lezen-voedselallergie\/#breadcrumb\",\"itemListElement\":[{\"@type\":\"ListItem\",\"position\":1,\"name\":\"Home\",\"item\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/\"},{\"@type\":\"ListItem\",\"position\":2,\"name\":\"Artikelen\",\"item\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/\"},{\"@type\":\"ListItem\",\"position\":3,\"name\":\"Algemeen\",\"item\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/articles\/algemeen\/\"},{\"@type\":\"ListItem\",\"position\":4,\"name\":\"Allergenen en di\u00ebten\",\"item\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/articles\/algemeen\/allergenen-en-dieten\/\"},{\"@type\":\"ListItem\",\"position\":5,\"name\":\"ETIKET LEZEN MET VOEDSELALLERGIE\"}]},{\"@type\":\"WebSite\",\"@id\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/#website\",\"url\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/\",\"name\":\"Gastropedia\",\"description\":\"\",\"potentialAction\":[{\"@type\":\"SearchAction\",\"target\":{\"@type\":\"EntryPoint\",\"urlTemplate\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/?s={search_term_string}\"},\"query-input\":\"required name=search_term_string\"}],\"inLanguage\":\"nl-NL\"}]}<\/script>\n<!-- \/ Yoast SEO plugin. -->","yoast_head_json":{"title":"ETIKET LEZEN MET VOEDSELALLERGIE • Gastropedia","description":"Als je een voedselallergie hebt, is informatie op het etiket erg belangrijk. Soms zelfs van levensbelang. Fabrikanten zijn daarom verplicht om de veertien","robots":{"index":"index","follow":"follow","max-snippet":"max-snippet:-1","max-image-preview":"max-image-preview:large","max-video-preview":"max-video-preview:-1"},"canonical":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/etiket-lezen-voedselallergie\/","og_locale":"nl_NL","og_type":"article","og_title":"ETIKET LEZEN MET VOEDSELALLERGIE • Gastropedia","og_description":"Als je een voedselallergie hebt, is informatie op het etiket erg belangrijk. Soms zelfs van levensbelang. Fabrikanten zijn daarom verplicht om de veertien","og_url":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/etiket-lezen-voedselallergie\/","og_site_name":"Gastropedia","article_publisher":"https:\/\/www.facebook.com\/gastropedia.nl","article_modified_time":"2016-08-01T13:41:13+00:00","twitter_card":"summary_large_image","twitter_misc":{"Geschatte leestijd":"2 minuten"},"schema":{"@context":"https:\/\/schema.org","@graph":[{"@type":"WebPage","@id":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/etiket-lezen-voedselallergie\/","url":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/etiket-lezen-voedselallergie\/","name":"ETIKET LEZEN MET VOEDSELALLERGIE • Gastropedia","isPartOf":{"@id":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/#website"},"datePublished":"2016-08-01T13:40:38+00:00","dateModified":"2016-08-01T13:41:13+00:00","description":"Als je een voedselallergie hebt, is informatie op het etiket erg belangrijk. Soms zelfs van levensbelang. Fabrikanten zijn daarom verplicht om de veertien","breadcrumb":{"@id":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/etiket-lezen-voedselallergie\/#breadcrumb"},"inLanguage":"nl-NL","potentialAction":[{"@type":"ReadAction","target":["https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/etiket-lezen-voedselallergie\/"]}]},{"@type":"BreadcrumbList","@id":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/etiket-lezen-voedselallergie\/#breadcrumb","itemListElement":[{"@type":"ListItem","position":1,"name":"Home","item":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/"},{"@type":"ListItem","position":2,"name":"Artikelen","item":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/"},{"@type":"ListItem","position":3,"name":"Algemeen","item":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/articles\/algemeen\/"},{"@type":"ListItem","position":4,"name":"Allergenen en di\u00ebten","item":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/articles\/algemeen\/allergenen-en-dieten\/"},{"@type":"ListItem","position":5,"name":"ETIKET LEZEN MET VOEDSELALLERGIE"}]},{"@type":"WebSite","@id":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/#website","url":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/","name":"Gastropedia","description":"","potentialAction":[{"@type":"SearchAction","target":{"@type":"EntryPoint","urlTemplate":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/?s={search_term_string}"},"query-input":"required name=search_term_string"}],"inLanguage":"nl-NL"}]}},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-json\/wp\/v2\/article\/37454"}],"collection":[{"href":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-json\/wp\/v2\/article"}],"about":[{"href":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-json\/wp\/v2\/types\/article"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-json\/wp\/v2\/users\/7"}],"version-history":[{"count":2,"href":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-json\/wp\/v2\/article\/37454\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":37456,"href":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-json\/wp\/v2\/article\/37454\/revisions\/37456"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=37454"}],"wp:term":[{"taxonomy":"article_category","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-json\/wp\/v2\/article_category?post=37454"},{"taxonomy":"article_term","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-json\/wp\/v2\/article_term?post=37454"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}