{"id":37454,"date":"2016-08-01T15:40:38","date_gmt":"2016-08-01T13:40:38","guid":{"rendered":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/?post_type=article&p=37454"},"modified":"2016-08-01T15:41:13","modified_gmt":"2016-08-01T13:41:13","slug":"etiket-lezen-voedselallergie","status":"publish","type":"article","link":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/etiket-lezen-voedselallergie\/","title":{"rendered":"ETIKET LEZEN MET VOEDSELALLERGIE"},"content":{"rendered":"
Als je een voedselallergie hebt, is informatie op het etiket erg belangrijk. Soms zelfs van levensbelang. Fabrikanten zijn daarom verplicht om de veertien meest voorkomende allergenen te vermelden op de verpakking.\u00a0<\/strong><\/p>\n<\/div>\n<\/div>\n Allergenen zijn stoffen die overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan melk, gluten en noten.<\/p>\n De allergenen die verplicht op het etiket moeten staan zijn:<\/p>\n Deze staan genoemd onder \u2018Ingredi\u00ebnten\u2019 in een ander lettertype of vetgedrukt, zodat ze extra goed opvallen.<\/p>\n Als een product in een fabriek wordt gemaakt waar het in aanraking kan komen met allergenen, dan geven fabrikanten dit vaak voor de zekerheid aan. Er staat dan op: \u2018kan sporen bevatten van\u2026\u2019. Het is helaas lastig in te schatten hoe hoog dat risico echt is.<\/p>\n Wil je echt precies weten welke producten van welk merk je kunt eten bij een allergie?Bestel dan de Allergeenvrije merkartikelenlijst in de webshop van het Voedingscentrum. Bij meerdere allergenen wordt een gecombineerde lijst gemaakt.<\/p>\n Gegevens over allergenen moeten ook beschikbaar zijn bij onverpakte producten, zoals bij maaltijden in een restaurant, kantine of op de markt. Je kunt die informatie dan ook tegenkomen op bijvoorbeeld menukaarten, schapkaartjes of informatieklappers. Of je vraagt er zelf naar.<\/p>\n<\/div>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":" Als je een voedselallergie hebt, is informatie op het etiket erg belangrijk. Soms zelfs van levensbelang. Fabrikanten zijn daarom verplicht om de veertien meest voorkomende allergenen te vermelden op de verpakking.\u00a0 Allergenen zijn stoffen die overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan melk, gluten en noten. Allergenen op het etiket De allergenen die verplicht op het […]<\/p>\n","protected":false},"author":7,"featured_media":0,"template":"","format":"standard","meta":{"_genesis_hide_title":false,"_genesis_hide_breadcrumbs":false,"_genesis_hide_singular_image":false,"_genesis_hide_footer_widgets":false,"_genesis_custom_body_class":"","_genesis_custom_post_class":"","_genesis_layout":"","footnotes":""},"article_category":[115,118],"article_term":[],"yoast_head":"\nAllergenen op het etiket<\/h4>\n
\n
\u2018Kan sporen bevatten van\u2026\u2019<\/h4>\n
Merkartikelenlijst<\/h4>\n
Allergenen in restaurants<\/h4>\n