Charles Dickens Coffee House, Wellington Street<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n\n\nZo werd The Tatler, een Brits tijdschrift, opgericht door Richard Steele. Het verscheen drie keer per week tussen 1709 en 1711. Het blad werd grotendeels gevuld door Steele, maar ook zijn vriend Joseph Addison leverde bijdragen. Samen zouden zij later het tijdschrift The Spectator oprichten. The Tatler berichtte over stadse zaken, met nieuwtjes uit de koffiehuizen en andere modieuze ontmoetingsplaatsen in Londen. Ook vermaak en buitenlands nieuws behoorden tot de onderwerpen, evenals literaire zaken.<\/p>\n\n\n\n
<\/h1>\n\n\n\nDe eerste koffiehuizen<\/h1>\n\n\n\n
De allereerste koffiehuizen werden in Mekka onder de naam \u201cKaveh Kanes\u201d ingericht. Hoewel deze huizen in eerste instantie voornamelijk een religieus doel hadden, ontwikkelden ze zich al snel tot \u201cvermaakplaatsen\u201d, waar bijvoorbeeld schaak werd gespeeld, het laatste nieuws werd verspreid, gezongen, gedanst en gemusiseerd werd. Hierop volgden koffiehuizen in Aden, Medina en Cairo. Na de verovering van Egypte door Salim I, bereikte de koffie in 1517 Constantinopel (het huidige Istanbul). Van daaruit kende het een snelle verspreiding. In 1530 had het koffiedrinken zich reeds in Damascus gesetteld. Twee van de bekendste koffiehuizen in Damascus waren het \u201cCaf\u00e9 van de Rozen\u201d en koffiehuis \u201cPoort van de Verlossing\u201d. Hoewel er tot 1554 in Constantinopel geen koffiehuizen te vinden waren, werden ze al snel beroemd om hun luxueuze inrichting; de eigenaars wedijverden met elkaar om de gunst van de klant. De koffiehuizen werden ontmoetingsplaatsen voor zowel vrienden als zakenlieden en vormden steeds meer het toneel voor politieke debatten en discussies.<\/p>\n\n\n\n
Tekst: koffiemagazine.nl<\/strong><\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"Het koffiehuis was in de 17e en 18e eeuw d\u00e9 ontmoetingsplaats voor intellectuelen, schrijvers, dichters, maar ook voor het gewone volk. Hoewel er koffie werd geschonken, was vooral \u2018de ontdekking van het bijeenzijn\u2019 de grote succesfactor. In veel Europese landen bestond een koffiehuis-cultuur. Dat wil zeggen dat mensen naar een koffiehuis gingen om daar onder het genot […]<\/p>\n","protected":false},"author":7,"featured_media":38365,"template":"","format":"standard","meta":{"_genesis_hide_title":false,"_genesis_hide_breadcrumbs":false,"_genesis_hide_singular_image":false,"_genesis_hide_footer_widgets":false,"_genesis_custom_body_class":"","_genesis_custom_post_class":"","_genesis_layout":"","footnotes":""},"article_category":[7,27],"article_term":[],"yoast_head":"\n
GESCHIEDENIS KOFFIEHUIS • Gastropedia<\/title>\n\n\n\n\n\n\n\n\n\n\n\n\n\t\n\t\n\t\n\n\n\t\n