{"id":40483,"date":"2017-01-23T18:57:59","date_gmt":"2017-01-23T17:57:59","guid":{"rendered":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/?post_type=article&p=40483"},"modified":"2023-07-29T21:02:25","modified_gmt":"2023-07-29T19:02:25","slug":"vitello-tonnato","status":"publish","type":"article","link":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/vitello-tonnato\/","title":{"rendered":"VITELLO TONNATO een stukje geschiedenis"},"content":{"rendered":"
\n
\"Vitello
Vitello Tonnato bij La Ciau del Tornavento in Treiso. (Foto La Ciau del Tornavento.)<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n\n

Vitello tonnato is een Italiaans gerecht dat bestaat uit gekoeld, gesneden kalfsvlees<\/a>  geserveerd met tonijnsaus. Het wordt koud geserveerd en is populair als een zomers hoofdgerecht of voorgerecht. De voorbereiding en de presentatie kan vari\u00ebren, maar de algemene elementen zijn hetzelfde: dun gesneden kalfsvlees en een tonijnsaus, vaak gegarneerd met citroen of hard gekookt<\/a> ei<\/a>. De originele versie vraagt om plakjes gekookt kalfsvlees bedekt met een saus van tonijn<\/a>, ansjovis<\/a>, mayonaise en kappertjes<\/a>.<\/p>\n\n\n\n

Elk onderzoek naar de oorsprong van vitello tonnato zal ons leiden naar het noorden van Itali\u00eb. Nauwkeuriger onderzoek geeft aan dat de oorsprong ligt in Pi\u00ebmont, een provincie in het noordwesten van Itali\u00eb. Het is vastgesteld dat het recept, dat werd gedocumenteerd door Pellegrino Artusi, uit de negentiende eeuw kwam. Hij is de eerste die schreef over gekookt en dungesneden kalfsvlees bedekt met een saus. Deze saus bestond eerst voornamelijk uit ansjovis. De reden hiervoor is dat ansjovis goed verkrijgbaar was in Pi\u00ebmont en toen de ansjovishandelaren de ansjovis<\/a> gingen pekelen<\/a>, werd de vis ook nog eens langer houdbaar.<\/p>\n\n\n

\n
\"Ansjovis\"
Ansjovis<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n\n

 <\/h4>\n\n\n\n

<\/h5>\n\n\n\n
\n