{"id":40588,"date":"2017-01-27T23:54:48","date_gmt":"2017-01-27T22:54:48","guid":{"rendered":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/?post_type=article&p=40588"},"modified":"2020-02-02T19:38:53","modified_gmt":"2020-02-02T18:38:53","slug":"pindasaus-satesaus","status":"publish","type":"article","link":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/pindasaus-satesaus\/","title":{"rendered":"PINDASAUS"},"content":{"rendered":"
Pindasaus heeft zijn oorsprong liggen in de voormalige kolonie van Nederland in Indonesi\u00eb. Deze saus is samen met gerechten zoals bami goreng<\/a>, nasi goreng<\/a> en kroepoek door de Indische Nederlanders naar Nederland meegebracht. De saus wordt gemaakt van een pasta van gemalen pinda<\/a>\u2019s, oftewel pindakaas. Naast pindakaas voegt men vaak ketjap, chilipeper<\/a>, melk<\/a>, sambal<\/a>, kokosmelk <\/a>en kruiden toe naar smaak zoals gember<\/a> en andere kruiden. In Nederland worden de termen ‘pindasaus’ en ‘sat\u00e9saus’ vaak door elkaar gebruikt. Dit is niet correct. Pindasaus verwijst naar een saus gemaakt van pinda’s, terwijl sat\u00e9saus verwijst naar een saus die over sat\u00e9 wordt gegoten. Mayonaise kan dus ook sat\u00e9saus zijn. Er bestaan veel verschillende recepten voor sat\u00e9saus. Veel snackbars kiezen echter voor kant-en-klare pindasaus, waardoor er weinig variatie tussen snackbars is en er een eenheidssmaak ontstaat. <\/p>\n