{"id":40588,"date":"2017-01-27T23:54:48","date_gmt":"2017-01-27T22:54:48","guid":{"rendered":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/?post_type=article&p=40588"},"modified":"2020-02-02T19:38:53","modified_gmt":"2020-02-02T18:38:53","slug":"pindasaus-satesaus","status":"publish","type":"article","link":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/pindasaus-satesaus\/","title":{"rendered":"PINDASAUS"},"content":{"rendered":"

\"\"Pindasaus heeft zijn oorsprong liggen in de voormalige kolonie van Nederland in Indonesi\u00eb. Deze saus is samen met gerechten zoals bami goreng<\/a>, nasi goreng<\/a> en kroepoek door de Indische Nederlanders naar Nederland meegebracht. De saus wordt gemaakt van een pasta van gemalen pinda<\/a>\u2019s, oftewel pindakaas. Naast pindakaas voegt men vaak ketjap, chilipeper<\/a>, melk<\/a>, sambal<\/a>, kokosmelk <\/a>en kruiden toe naar smaak zoals gember<\/a> en andere kruiden. In Nederland worden de termen ‘pindasaus’ en ‘sat\u00e9saus’ vaak door elkaar gebruikt. Dit is niet correct. Pindasaus verwijst naar een saus gemaakt van pinda’s, terwijl sat\u00e9saus verwijst naar een saus die over sat\u00e9 wordt gegoten. Mayonaise kan dus ook sat\u00e9saus zijn.  Er bestaan veel verschillende recepten voor sat\u00e9saus. Veel snackbars kiezen echter voor kant-en-klare pindasaus, waardoor er weinig variatie tussen snackbars is en er een eenheidssmaak ontstaat. <\/p>\n

Op deze link vindt u verschillende soorten sat\u00e9. <\/a><\/p>\n

\"Foodtube,<\/p>\n

 <\/p>\n

 <\/p>\n

 <\/p>\n

Sat\u00e9saus van Bartje Boemboe<\/h4>\n

Sat\u00e9 is in Nederland een even populair als slecht begrepen product. Dat kun je al zien als het op een menukaart staat en er sprake is van sat\u00e9 van kipfilet of van varkenshaas. Wie dat dan bestelt krijgt meestal een portie sat\u00e9 met te grote hompen droog vlees, stokbrood en een terp van pindasaus. Terwijl sat\u00e9 van origine een elegante vorm van restverwerking is, waarbij kleine, vettige stukjes vlees -die dus ook snel gaar zijn- kort geroosterd worden. Pindasaus wordt gezien als synoniem voor sat\u00e9saus en vervolgens overal overheen gegoten. Serveer nasi goreng en er wordt om pindasaus geroepen. Pindasaus is in Nederland al jaren een supermarkt- en snackbarhit, het is in emmers te koop. Maar de pindasaus voor sat\u00e9 kambing (geit) die Bart Eijken (alias Bartje Boemboe) maakt is een heel ander product.<\/p>\n