{"id":44341,"date":"2017-09-16T10:46:29","date_gmt":"2017-09-16T08:46:29","guid":{"rendered":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/?post_type=article&p=44341"},"modified":"2022-04-29T09:29:38","modified_gmt":"2022-04-29T07:29:38","slug":"milkshake-historie","status":"publish","type":"article","link":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/milkshake-historie\/","title":{"rendered":"MILKSHAKE HISTORIE"},"content":{"rendered":"\n
\"Aardbei
Aardbei milkshake<\/figcaption><\/figure><\/div>\n\n\n\n

Een milkshake is een combinatie van melk<\/a>, vruchtensiroop en ijs. Deze worden schuimend opgeklopt.<\/p>\n\n\n\n

De negentiende eeuw,<\/strong> het begin van de milkshake history.  De oudste beschikbaar gedrukte verwijzing naar de milkshake in de Verenigde Staten was in 1885. De milkshake van toen bevatte whisky<\/a> en werd zonder ijs geserveerd. In 1887 werden dranken gemaakt van ‘malted milk’ populair. De dranken waren speciaal ontworpen voor het versterken van de di\u00ebten van oudere volwassenen en kinderen. Er bestonden veel variaties op de soort drank, waaronder een variant met een rauw ei<\/a>. <\/p>\n\n\n\n

Het complete recept van een drank gemaakt van malted milk is nog niet achterhaald. De milkshake zoals we die vandaag de dag kennen heeft vele ontwikkelaars gehad, maar degene die het bevroren drankje op de kaart zetten was Ivar “Pop” Coulson. Coulsen werkte bij een Walgreen in Chicago. In 1922 experimenteerde hij met verschillende variaties van malted milk. Een van die variaties bevatte ijsbolletjes. Deze drank bleek erg populair, vooral onder jongeren De eerste milkshakes werden met de hand gemaakt. Zelf milkshakes maken kostte dus erg veel moeite. Maar, rond 1922, dezelfde tijd dat de milkshake aan populariteit won, werd de motorische blender uitgevonden. Dit zorgde ervoor dat het erg makkelijk werd om zelf milkshakes te maken.<\/p>\n\n\n\n

motorische blenden <\/h2>\n\n\n\n

De uitvinding van de motorische blenden heeft zeker bijgedragen aan de populariteit van de milkshake. zelfde tijd werd de gemotoriseerde blender uitgevonden. En in 1954, had Waring een miljoen blenders verkocht. Milkshakes was zelfs gemakkelijker te maken thuis dan in restaurants. Een andere uitvinding die het maken van milkshakes vergemakkelijkte, is de Multimixer. Het apparaat kan vijf milkshakes in \u00e9\u00e9n keer maken.<\/p>\n\n\n\n

In 1954 hielp McDonald’s oprichter Ray Kroc het ontwikkelen en verkopen van de Multimixer. Een machine die vijf milkshakes in \u00e9\u00e9n keer kon maken. De Multimixers werd enorm populair in restaurants (Amerikaanse) en fast-food restaurants, zoals de McDonalds keten die Kroc uiteindelijk heeft getransformeerd in een internationaal fenomeen.  <\/p>\n\n\n\n

\"Een
Een assortiment milkshakes bij My Fair Sweets, Atlanta, USA. PHOTOGRAPH COURTESY OF KANDACE MARIE<\/figcaption><\/figure>\n\n\n\n

In de betere restaurants worden milkshakes afhankelijk van de dikte geserveerd met een lange lepel of met een rietje. Het glas wordt op een side-plate of schotel gelegd om eventuele druppels op te vangen.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Een milkshake is een combinatie van melk, vruchtensiroop en ijs. Deze worden schuimend opgeklopt. De negentiende eeuw, het begin van de milkshake history.  De oudste beschikbaar gedrukte verwijzing naar de milkshake in de Verenigde Staten was in 1885. De milkshake van toen bevatte whisky en werd zonder ijs geserveerd. In 1887 werden dranken gemaakt van ‘malted […]<\/p>\n","protected":false},"author":7,"featured_media":44354,"template":"","format":"standard","meta":{"_genesis_hide_title":false,"_genesis_hide_breadcrumbs":false,"_genesis_hide_singular_image":false,"_genesis_hide_footer_widgets":false,"_genesis_custom_body_class":"","_genesis_custom_post_class":"","_genesis_layout":"","footnotes":""},"article_category":[7,105,5,62,123],"article_term":[3379,2417,3479,3441,2196,1438,3558,3537,3448],"yoast_head":"\nMILKSHAKE HISTORIE • Gastropedia<\/title>\n<meta name=\"description\" content=\"Een milkshake is een combinatie van melk, vruchtensiroop en ijs. Deze worden schuimend opgeklopt.De negentiende eeuw, het begin van de milk\" \/>\n<meta name=\"robots\" content=\"index, follow, max-snippet:-1, max-image-preview:large, max-video-preview:-1\" \/>\n<link rel=\"canonical\" href=\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/milkshake-historie\/\" \/>\n<meta property=\"og:locale\" content=\"nl_NL\" \/>\n<meta property=\"og:type\" content=\"article\" \/>\n<meta property=\"og:title\" content=\"MILKSHAKE HISTORIE • Gastropedia\" \/>\n<meta property=\"og:description\" content=\"Een milkshake is een combinatie van melk, vruchtensiroop en ijs. Deze worden schuimend opgeklopt.De negentiende eeuw, het begin van de milk\" \/>\n<meta property=\"og:url\" content=\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/milkshake-historie\/\" \/>\n<meta property=\"og:site_name\" content=\"Gastropedia\" \/>\n<meta property=\"article:publisher\" content=\"https:\/\/www.facebook.com\/gastropedia.nl\" \/>\n<meta property=\"article:modified_time\" content=\"2022-04-29T07:29:38+00:00\" \/>\n<meta property=\"og:image\" content=\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-content\/uploads\/sites\/16\/2017\/09\/Aardbei-milkshake.jpeg\" \/>\n\t<meta property=\"og:image:width\" content=\"551\" \/>\n\t<meta property=\"og:image:height\" content=\"750\" \/>\n\t<meta property=\"og:image:type\" content=\"image\/jpeg\" \/>\n<meta name=\"twitter:card\" content=\"summary_large_image\" \/>\n<meta name=\"twitter:label1\" content=\"Geschatte leestijd\" \/>\n\t<meta name=\"twitter:data1\" content=\"3 minuten\" \/>\n<script type=\"application\/ld+json\" class=\"yoast-schema-graph\">{\"@context\":\"https:\/\/schema.org\",\"@graph\":[{\"@type\":\"WebPage\",\"@id\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/milkshake-historie\/\",\"url\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/milkshake-historie\/\",\"name\":\"MILKSHAKE HISTORIE • Gastropedia\",\"isPartOf\":{\"@id\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/#website\"},\"primaryImageOfPage\":{\"@id\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/milkshake-historie\/#primaryimage\"},\"image\":{\"@id\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/milkshake-historie\/#primaryimage\"},\"thumbnailUrl\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-content\/uploads\/sites\/16\/2017\/09\/Aardbei-milkshake.jpeg\",\"datePublished\":\"2017-09-16T08:46:29+00:00\",\"dateModified\":\"2022-04-29T07:29:38+00:00\",\"description\":\"Een milkshake is een combinatie van melk, vruchtensiroop en ijs. Deze worden schuimend opgeklopt.De negentiende eeuw, het begin van de milk\",\"breadcrumb\":{\"@id\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/milkshake-historie\/#breadcrumb\"},\"inLanguage\":\"nl-NL\",\"potentialAction\":[{\"@type\":\"ReadAction\",\"target\":[\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/milkshake-historie\/\"]}]},{\"@type\":\"ImageObject\",\"inLanguage\":\"nl-NL\",\"@id\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/milkshake-historie\/#primaryimage\",\"url\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-content\/uploads\/sites\/16\/2017\/09\/Aardbei-milkshake.jpeg\",\"contentUrl\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-content\/uploads\/sites\/16\/2017\/09\/Aardbei-milkshake.jpeg\",\"width\":551,\"height\":750,\"caption\":\"Aardbei milkshake\"},{\"@type\":\"BreadcrumbList\",\"@id\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/milkshake-historie\/#breadcrumb\",\"itemListElement\":[{\"@type\":\"ListItem\",\"position\":1,\"name\":\"Home\",\"item\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/\"},{\"@type\":\"ListItem\",\"position\":2,\"name\":\"Artikelen\",\"item\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/\"},{\"@type\":\"ListItem\",\"position\":3,\"name\":\"Productinformatie\",\"item\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/articles\/productinformatie\/\"},{\"@type\":\"ListItem\",\"position\":4,\"name\":\"Zuivel\",\"item\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/articles\/productinformatie\/zuivel\/\"},{\"@type\":\"ListItem\",\"position\":5,\"name\":\"MILKSHAKE HISTORIE\"}]},{\"@type\":\"WebSite\",\"@id\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/#website\",\"url\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/\",\"name\":\"Gastropedia\",\"description\":\"\",\"potentialAction\":[{\"@type\":\"SearchAction\",\"target\":{\"@type\":\"EntryPoint\",\"urlTemplate\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/?s={search_term_string}\"},\"query-input\":\"required name=search_term_string\"}],\"inLanguage\":\"nl-NL\"}]}<\/script>\n<!-- \/ Yoast SEO plugin. -->","yoast_head_json":{"title":"MILKSHAKE HISTORIE • Gastropedia","description":"Een milkshake is een combinatie van melk, vruchtensiroop en ijs. Deze worden schuimend opgeklopt.De negentiende eeuw, het begin van de milk","robots":{"index":"index","follow":"follow","max-snippet":"max-snippet:-1","max-image-preview":"max-image-preview:large","max-video-preview":"max-video-preview:-1"},"canonical":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/milkshake-historie\/","og_locale":"nl_NL","og_type":"article","og_title":"MILKSHAKE HISTORIE • Gastropedia","og_description":"Een milkshake is een combinatie van melk, vruchtensiroop en ijs. Deze worden schuimend opgeklopt.De negentiende eeuw, het begin van de milk","og_url":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/milkshake-historie\/","og_site_name":"Gastropedia","article_publisher":"https:\/\/www.facebook.com\/gastropedia.nl","article_modified_time":"2022-04-29T07:29:38+00:00","og_image":[{"width":551,"height":750,"url":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-content\/uploads\/sites\/16\/2017\/09\/Aardbei-milkshake.jpeg","type":"image\/jpeg"}],"twitter_card":"summary_large_image","twitter_misc":{"Geschatte leestijd":"3 minuten"},"schema":{"@context":"https:\/\/schema.org","@graph":[{"@type":"WebPage","@id":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/milkshake-historie\/","url":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/milkshake-historie\/","name":"MILKSHAKE HISTORIE • Gastropedia","isPartOf":{"@id":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/#website"},"primaryImageOfPage":{"@id":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/milkshake-historie\/#primaryimage"},"image":{"@id":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/milkshake-historie\/#primaryimage"},"thumbnailUrl":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-content\/uploads\/sites\/16\/2017\/09\/Aardbei-milkshake.jpeg","datePublished":"2017-09-16T08:46:29+00:00","dateModified":"2022-04-29T07:29:38+00:00","description":"Een milkshake is een combinatie van melk, vruchtensiroop en ijs. Deze worden schuimend opgeklopt.De negentiende eeuw, het begin van de milk","breadcrumb":{"@id":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/milkshake-historie\/#breadcrumb"},"inLanguage":"nl-NL","potentialAction":[{"@type":"ReadAction","target":["https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/milkshake-historie\/"]}]},{"@type":"ImageObject","inLanguage":"nl-NL","@id":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/milkshake-historie\/#primaryimage","url":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-content\/uploads\/sites\/16\/2017\/09\/Aardbei-milkshake.jpeg","contentUrl":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-content\/uploads\/sites\/16\/2017\/09\/Aardbei-milkshake.jpeg","width":551,"height":750,"caption":"Aardbei milkshake"},{"@type":"BreadcrumbList","@id":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/milkshake-historie\/#breadcrumb","itemListElement":[{"@type":"ListItem","position":1,"name":"Home","item":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/"},{"@type":"ListItem","position":2,"name":"Artikelen","item":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/"},{"@type":"ListItem","position":3,"name":"Productinformatie","item":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/articles\/productinformatie\/"},{"@type":"ListItem","position":4,"name":"Zuivel","item":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/articles\/productinformatie\/zuivel\/"},{"@type":"ListItem","position":5,"name":"MILKSHAKE HISTORIE"}]},{"@type":"WebSite","@id":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/#website","url":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/","name":"Gastropedia","description":"","potentialAction":[{"@type":"SearchAction","target":{"@type":"EntryPoint","urlTemplate":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/?s={search_term_string}"},"query-input":"required name=search_term_string"}],"inLanguage":"nl-NL"}]}},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-json\/wp\/v2\/article\/44341"}],"collection":[{"href":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-json\/wp\/v2\/article"}],"about":[{"href":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-json\/wp\/v2\/types\/article"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-json\/wp\/v2\/users\/7"}],"version-history":[{"count":9,"href":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-json\/wp\/v2\/article\/44341\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":57314,"href":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-json\/wp\/v2\/article\/44341\/revisions\/57314"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-json\/wp\/v2\/media\/44354"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=44341"}],"wp:term":[{"taxonomy":"article_category","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-json\/wp\/v2\/article_category?post=44341"},{"taxonomy":"article_term","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-json\/wp\/v2\/article_term?post=44341"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}