{"id":46035,"date":"2018-01-16T17:04:21","date_gmt":"2018-01-16T16:04:21","guid":{"rendered":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/?post_type=article&p=46035"},"modified":"2018-01-16T17:04:21","modified_gmt":"2018-01-16T16:04:21","slug":"vietnam-2","status":"publish","type":"article","link":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/vietnam-2\/","title":{"rendered":"VIETNAM"},"content":{"rendered":"

\"\"De Vietnamese keuken is eerlijk, puur en altijd vers. <\/strong>Vietnamezen staan er bekend om dat ze alles eten. Hun motto luidt \u2018als het beweegt, dan kun je het eten\u2018. Hond, rat, slang, zowat alles staat op het menu. En bovendien laten ze niets verloren gaan. En daar gaan ze ver in. Heel ver. Zo wordt van een slang niet alleen de ruggengraat opgegeten, ook het hart wordt opgegeten. En niet zomaar. Het hart wordt geserveerd meteen nadat de slang gedood is. Het wordt dus vers geserveerd. Zo vers dat het hart nog klopt als je het opeet. Een bizarre gedachte voor ons, maar een eer voor de Vietnamezen. Want het kloppende slangenhart wordt doorgaans voorbehouden voor de eregast.<\/p>\n

Rijst<\/h4>\n

Rijst is het basisingredi\u00ebnt van zowat elke Vietnamese maaltijd. En als er geen rijst geserveerd wordt, dan zijn het noedels. En dat begint al bij het ontbijt. Je kunt pho eten (spreek uit als \u2018fuh\u2019), een noedelsoep die vaak als ontbijt wordt gegeten. Geen zin in noedelsoep als ontbijt? Neem dan gewoon xoi. Da\u2019s gestoomde kleefrijst met sojabonen, ma\u00efs of pinda\u2019s. Rijst of noedelsoep als ontbijt, het is even wennen. Maar geen nood als je dit echt niet ziet zitten. In de steden en toeristische gebieden zul je in je hotel of in een caf\u00e9 wel een westers ontbijt kunnen scoren.<\/p>\n

Klassieke ingredi\u00ebnten uit de Vietnamese keuken<\/h4>\n

Bij de rijst krijg je doorgaans vis of vlees en groenten en soep. Vooral vis en zeevruchten zijn zeer populair in Vietnam. Populaire smaakmakers in de Vietnamese keuken zijn sjalotten, koriander, citroengras, gember, saffraan, anijs, munt en kokosmelk (vooral in het zuiden). Maar d\u00e9 Vietnamese smaakmaker bij uitstek is ongetwijfeld de nuoc mam, een vissaus met een uitgesproken zoet-zoute smaak.<\/p>\n

Klassieke gerechten uit de Vietnamese keuken<\/h4>\n

De loempia is het bekendste Vietnamese gerecht. Je vindt \u2018m met vullingen in allerlei varianten. Op de kaart zul je de loempia aantreffen onder de namen cha gio, cha nem, nem ran of gewoon nem.<\/p>\n

Pho, de noedelsoep die vaak als ontbijt wordt gegeten, is een andere klassieker uit de Vietnamese keuken. Vietnamezen zijn gek op soep en je zult dan ook heel wat verschillende soepen proeven tijdens je reis door Vietnam.<\/p>\n

Invloed van de Franse keuken<\/strong>
\nDe kolonisatie van Vietnam door de Fransen heeft niet alleen zijn sporen achter gelaten in de architectuur maar ook zeker in de Vietnamese keuken. Zo hebben de Fransen in de 19e eeuw koffie ge\u00efntroduceerd en sindsdien is koffie een belangrijk onderdeel geworden van elke sociale gelegenheid. Kijk alleen maar naar de hoeveelheid koffiehuisjes je ziet in het straatbeeld. Ook is Vietnam tegenwoordig een van de grootste exporteurs van koffie.<\/p>\n

Dipsauzen<\/h4>\n

Zijn een erg belangrijk onderdeel van de Vietnamese keuken. Ga maar eens naar een goed Vietnamees restaurant en je zult zien dat bijna elk gerecht een eigen dipsaus heeft. De 3 meest voorkomende soorten zijn:<\/p>\n

Vissaus: <\/strong>Een goede kwaliteit vissaus wordt op smaak gebracht met limoen, suiker, knoflook en chili. Dit is lekker met rijst of noedel gerechten en alles wat je er maar in kunt dopen.<\/p>\n

Sojasaus: <\/strong>Dit is een simpele saus. Zoute sojasaus wordt in combinatie met wat gehakte chili geeft een heerlijke zoutpittige ervaring. Het is het lekkerst bij gebakken rijst, gewokte groentes of gerechten met ei.<\/p>\n

Zout\/peper saus: <\/strong>Zo simpel maar erg lekker. Een mengdel van zout en peper waarin een limoentje wordt uitgeknepen. Voeg er naar eigen smaak wat chili aan toe en je hebt de beste dipsaus voor gegrild vlees of vis.<\/p>\n

ETEN OP Z\u2019N VIETNAMEES = SAMEN DELEN<\/h5>\n

Zet alle gerechten samen op tafel. Geef iedereen een kommetje met rijst en twee eetstokjes. Iedereen neemt met zijn eetstokjes waar hij zin in heeft. Leg het hapje vlees of vis of de groentjes die je kiest in je kommetje, breng het kommetje naar je mond en eet het samen met de rijst. Het is niet de bedoeling dat je je kommetje op tafel laat staan en de stokjes naar je mond brengt. Klaar? Dan kun je een beetje bouillon in het kommetje doen om alle restjes op te drinken. Leg de stokjes plat op de kom als je klaar bent.<\/p>\n

Een woordenlijst over de Vietnamese keuken kunt u HIER<\/a> vinden.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

De Vietnamese keuken is eerlijk, puur en altijd vers. Vietnamezen staan er bekend om dat ze alles eten. Hun motto luidt \u2018als het beweegt, dan kun je het eten\u2018. Hond, rat, slang, zowat alles staat op het menu. En bovendien laten ze niets verloren gaan. En daar gaan ze ver in. Heel ver. Zo wordt van […]<\/p>\n","protected":false},"author":7,"featured_media":46036,"template":"","format":"standard","meta":{"_genesis_hide_title":false,"_genesis_hide_breadcrumbs":false,"_genesis_hide_singular_image":false,"_genesis_hide_footer_widgets":false,"_genesis_custom_body_class":"","_genesis_custom_post_class":"","_genesis_layout":"","footnotes":""},"article_category":[17],"article_term":[1897],"yoast_head":"\nVIETNAM • Gastropedia<\/title>\n<meta name=\"robots\" content=\"index, follow, max-snippet:-1, max-image-preview:large, max-video-preview:-1\" \/>\n<link rel=\"canonical\" href=\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/vietnam-2\/\" \/>\n<meta property=\"og:locale\" content=\"nl_NL\" \/>\n<meta property=\"og:type\" content=\"article\" \/>\n<meta property=\"og:title\" content=\"VIETNAM • Gastropedia\" \/>\n<meta property=\"og:description\" content=\"De Vietnamese keuken is eerlijk, puur en altijd vers. Vietnamezen staan er bekend om dat ze alles eten. Hun motto luidt \u2018als het beweegt, dan kun je het eten\u2018. Hond, rat, slang, zowat alles staat op het menu. En bovendien laten ze niets verloren gaan. En daar gaan ze ver in. Heel ver. Zo wordt van […]\" \/>\n<meta property=\"og:url\" content=\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/vietnam-2\/\" \/>\n<meta property=\"og:site_name\" content=\"Gastropedia\" \/>\n<meta property=\"article:publisher\" content=\"https:\/\/www.facebook.com\/gastropedia.nl\" \/>\n<meta property=\"og:image\" content=\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-content\/uploads\/sites\/16\/2018\/01\/vlag-vietam.png\" \/>\n\t<meta property=\"og:image:width\" content=\"1024\" \/>\n\t<meta property=\"og:image:height\" content=\"683\" \/>\n\t<meta property=\"og:image:type\" content=\"image\/png\" \/>\n<meta name=\"twitter:card\" content=\"summary_large_image\" \/>\n<meta name=\"twitter:label1\" content=\"Geschatte leestijd\" \/>\n\t<meta name=\"twitter:data1\" content=\"4 minuten\" \/>\n<script type=\"application\/ld+json\" class=\"yoast-schema-graph\">{\"@context\":\"https:\/\/schema.org\",\"@graph\":[{\"@type\":\"WebPage\",\"@id\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/vietnam-2\/\",\"url\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/vietnam-2\/\",\"name\":\"VIETNAM • Gastropedia\",\"isPartOf\":{\"@id\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/#website\"},\"primaryImageOfPage\":{\"@id\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/vietnam-2\/#primaryimage\"},\"image\":{\"@id\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/vietnam-2\/#primaryimage\"},\"thumbnailUrl\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-content\/uploads\/sites\/16\/2018\/01\/vlag-vietam.png\",\"datePublished\":\"2018-01-16T16:04:21+00:00\",\"dateModified\":\"2018-01-16T16:04:21+00:00\",\"breadcrumb\":{\"@id\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/vietnam-2\/#breadcrumb\"},\"inLanguage\":\"nl-NL\",\"potentialAction\":[{\"@type\":\"ReadAction\",\"target\":[\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/vietnam-2\/\"]}]},{\"@type\":\"ImageObject\",\"inLanguage\":\"nl-NL\",\"@id\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/vietnam-2\/#primaryimage\",\"url\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-content\/uploads\/sites\/16\/2018\/01\/vlag-vietam.png\",\"contentUrl\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-content\/uploads\/sites\/16\/2018\/01\/vlag-vietam.png\",\"width\":1024,\"height\":683},{\"@type\":\"BreadcrumbList\",\"@id\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/vietnam-2\/#breadcrumb\",\"itemListElement\":[{\"@type\":\"ListItem\",\"position\":1,\"name\":\"Home\",\"item\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/\"},{\"@type\":\"ListItem\",\"position\":2,\"name\":\"Artikelen\",\"item\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/\"},{\"@type\":\"ListItem\",\"position\":3,\"name\":\"Internationale keukens\",\"item\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/articles\/internationale-keukens\/\"},{\"@type\":\"ListItem\",\"position\":4,\"name\":\"Wereldkeuken\",\"item\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/articles\/internationale-keukens\/wereldkeuken\/\"},{\"@type\":\"ListItem\",\"position\":5,\"name\":\"VIETNAM\"}]},{\"@type\":\"WebSite\",\"@id\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/#website\",\"url\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/\",\"name\":\"Gastropedia\",\"description\":\"\",\"potentialAction\":[{\"@type\":\"SearchAction\",\"target\":{\"@type\":\"EntryPoint\",\"urlTemplate\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/?s={search_term_string}\"},\"query-input\":\"required name=search_term_string\"}],\"inLanguage\":\"nl-NL\"}]}<\/script>\n<!-- \/ Yoast SEO plugin. -->","yoast_head_json":{"title":"VIETNAM • Gastropedia","robots":{"index":"index","follow":"follow","max-snippet":"max-snippet:-1","max-image-preview":"max-image-preview:large","max-video-preview":"max-video-preview:-1"},"canonical":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/vietnam-2\/","og_locale":"nl_NL","og_type":"article","og_title":"VIETNAM • Gastropedia","og_description":"De Vietnamese keuken is eerlijk, puur en altijd vers. Vietnamezen staan er bekend om dat ze alles eten. Hun motto luidt \u2018als het beweegt, dan kun je het eten\u2018. Hond, rat, slang, zowat alles staat op het menu. En bovendien laten ze niets verloren gaan. En daar gaan ze ver in. Heel ver. Zo wordt van […]","og_url":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/vietnam-2\/","og_site_name":"Gastropedia","article_publisher":"https:\/\/www.facebook.com\/gastropedia.nl","og_image":[{"width":1024,"height":683,"url":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-content\/uploads\/sites\/16\/2018\/01\/vlag-vietam.png","type":"image\/png"}],"twitter_card":"summary_large_image","twitter_misc":{"Geschatte leestijd":"4 minuten"},"schema":{"@context":"https:\/\/schema.org","@graph":[{"@type":"WebPage","@id":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/vietnam-2\/","url":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/vietnam-2\/","name":"VIETNAM • Gastropedia","isPartOf":{"@id":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/#website"},"primaryImageOfPage":{"@id":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/vietnam-2\/#primaryimage"},"image":{"@id":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/vietnam-2\/#primaryimage"},"thumbnailUrl":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-content\/uploads\/sites\/16\/2018\/01\/vlag-vietam.png","datePublished":"2018-01-16T16:04:21+00:00","dateModified":"2018-01-16T16:04:21+00:00","breadcrumb":{"@id":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/vietnam-2\/#breadcrumb"},"inLanguage":"nl-NL","potentialAction":[{"@type":"ReadAction","target":["https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/vietnam-2\/"]}]},{"@type":"ImageObject","inLanguage":"nl-NL","@id":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/vietnam-2\/#primaryimage","url":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-content\/uploads\/sites\/16\/2018\/01\/vlag-vietam.png","contentUrl":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-content\/uploads\/sites\/16\/2018\/01\/vlag-vietam.png","width":1024,"height":683},{"@type":"BreadcrumbList","@id":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/vietnam-2\/#breadcrumb","itemListElement":[{"@type":"ListItem","position":1,"name":"Home","item":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/"},{"@type":"ListItem","position":2,"name":"Artikelen","item":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/"},{"@type":"ListItem","position":3,"name":"Internationale keukens","item":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/articles\/internationale-keukens\/"},{"@type":"ListItem","position":4,"name":"Wereldkeuken","item":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/articles\/internationale-keukens\/wereldkeuken\/"},{"@type":"ListItem","position":5,"name":"VIETNAM"}]},{"@type":"WebSite","@id":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/#website","url":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/","name":"Gastropedia","description":"","potentialAction":[{"@type":"SearchAction","target":{"@type":"EntryPoint","urlTemplate":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/?s={search_term_string}"},"query-input":"required name=search_term_string"}],"inLanguage":"nl-NL"}]}},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-json\/wp\/v2\/article\/46035"}],"collection":[{"href":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-json\/wp\/v2\/article"}],"about":[{"href":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-json\/wp\/v2\/types\/article"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-json\/wp\/v2\/users\/7"}],"version-history":[{"count":1,"href":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-json\/wp\/v2\/article\/46035\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":46037,"href":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-json\/wp\/v2\/article\/46035\/revisions\/46037"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-json\/wp\/v2\/media\/46036"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=46035"}],"wp:term":[{"taxonomy":"article_category","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-json\/wp\/v2\/article_category?post=46035"},{"taxonomy":"article_term","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-json\/wp\/v2\/article_term?post=46035"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}