{"id":53491,"date":"2020-07-17T20:46:13","date_gmt":"2020-07-17T18:46:13","guid":{"rendered":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/?post_type=article&p=53491"},"modified":"2023-10-22T20:21:43","modified_gmt":"2023-10-22T18:21:43","slug":"doner-kebab-de-geschiedenis","status":"publish","type":"article","link":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/doner-kebab-de-geschiedenis\/","title":{"rendered":"D\u00d6NER KEBAB DE GESCHIEDENIS"},"content":{"rendered":"
\n
\"\"<\/figure><\/div>\n\n\n

Er zijn veel soorten kebab. Het verhaal van de kebab gaat terug naar talloze Aziatische en Afrikaanse keukens. Het woord ‘kebab’ zelf betekent eigenlijk ‘roosteren’. <\/em>Kebab zou zijn ontstaan in Turkije toen soldaten vroeger stukken vers bejaagde dieren grilden die op zwaarden boven open vuur in het veld werden gespiesd. Deze oorsprong wordt ondersteund door een Turks schrift van Kyssa-I Yusuf in 1377 en is nu de oudst bekende bron waar kebab wordt vermeld  <\/em><\/p>\n\n\n\n

Naam uit het Perzisch<\/em><\/h5>\n\n\n\n

Tegenwoordig is Kebab gebraden gekruid lams-, kalfs- of kippenvlees<\/em> vis bevatten, of, meer zelden, vanwege religieuze verbod, varkensvlees. De naam komt uit het Perzisch en betekent gebraden vlees. Er zijn vele verschillende soorten kebab. In Europa is d\u00f6ner kebab het meest populair. Er bestaan honderden soorten van kebab in Turkije en omgeving. In steden als Istanbul heeft elke wijk haar eigen kebab. <\/em><\/p>\n\n\n\n

D\u00f6ner kebab, of kortweg d\u00f6ner, is bijna over de hele wereld bekend. Zeker, ingredi\u00ebnten en sauzen vari\u00ebren, en vaak  het zelfs een andere naam. Shoarma, gyros, taco’s al pastor, sufllaqe of kabab Torki zijn enkele afleidingen ervan. Maar de basis van d\u00f6ner blijft hetzelfde: losgeklopte stukjes vlees worden op smaak gebracht met niervet, lokale kruiden en specerijen, aan het spit geprikt en verticaal gegrild. Door met een mes of snijapparaat het vlees af te snijden krijg je kleine plakjes vlees.<\/em><\/p>\n\n\n\n

Op een broodje<\/em><\/h5>\n\n\n\n

In het Turks zijn letterlijk “roterende kebabs” lamsvlees<\/a>, rundvlees of kip, langzaam geroosterd aan een verticaal roterend spit. D\u00f6ner kebab wordt vaak op een broodje gegeten, aangevuld met sla, tomaat, ui en saus. Het wordt ook gebruikt om Turkse pizza’s genaamd “pide” of “kebabpizza” te bereiden. Soms wordt het vlees ook op een d\u00fcr\u00fcm (een soort platbrood) gedaan, dit wordt opgerold.<\/em><\/p>\n\n\n\n

Marineertechnieken zijn het belangrijkste onderdeel voor het cre\u00ebren van de smaak van de kebab en ze vari\u00ebren van cultuur tot cultuur. Ze draaien voornamelijk rond een mengsel van citroensap, olijfolie, melk en yoghurt, uiensap, kaneel, wilde marjolein, tomatensap en kruiden.<\/em><\/p>\n\n\n\n