{"id":56412,"date":"2021-10-04T00:52:50","date_gmt":"2021-10-03T22:52:50","guid":{"rendered":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/?post_type=article&p=56412"},"modified":"2023-03-15T01:16:57","modified_gmt":"2023-03-15T00:16:57","slug":"geschiedenis-van-chimichurri","status":"publish","type":"article","link":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/artikel\/geschiedenis-van-chimichurri\/","title":{"rendered":"Geschiedenis van Chimichurri"},"content":{"rendered":"\n
\n
\"\"<\/figure>\n

Chimichurri. Geniet van het woord, rol die R’s. Dit is een saus om serieus te nemen. Chimichurri is ongetwijfeld de meest populaire smaakmaker van het land en is een sappig mengsel van peterselie, oregano, knoflook en chili dat geliefd is bij alle Argentijnen. Het kan heldergroen of troebel bruin zijn, maar de beste chimichurri zit boordevol stevige, kruidige goedheid en barst van de smaak. Je wilt de grill aan de gang krijgen, want chimichurri is perfect met een asado. Hier leest u hoe u een pittige, knoflookachtige smaak van Argentini\u00eb krijgt in een saus die zo eenvoudig te maken en verrassend veelzijdig is, dat u zich zult afvragen hoe u zonder heeft geleefd.<\/p>\n

Geschiedenis van Chimichurri<\/h2>\n
 <\/div>\n
Deze beroemdste Argentijnse saus werd waarschijnlijk voor het eerst gemengd door gaucho’s – cowboys – die het gebruikten om het vlees op smaak te brengen dat ze op de pampa’s boven open vuur bereidden<\/em><\/strong><\/div>\n
 <\/div>\n
Afhankelijk van wie je gelooft, komt de naam chimichurri van het Baskenland-woord tximitxurri , wat ‘een mengsel van verschillende dingen in willekeurige volgorde’ betekent, of van een wijziging van ‘Jimmy’s curry’. In dit geval was de gelijknamige Jimmy blijkbaar een 19e – -eeuwse Ier of Engelsman die ofwel een vleeshandelaar ofwel een vrijheidsstrijder was, volgens verschillende mythen. Omdat zijn naam moeilijk uit te spreken was voor Argentijnen, werd “Jimmy’s curry” veranderd in chimichurri. Tegenwoordig hebben veel huishoudens altijd een kom chimichurri op tafel bij vlees- of pastagerechten die die dag worden geserveerd.<\/div>\n

Benodigdheden van chimichurri<\/h2>\n
Chimichurri heeft, net als veel andere specerijen met een lange geschiedenis, veel variaties, maar de puristen houden het bij een voorkeursmix van gehakte peterselie, gehakte knoflook, oregano, rode chilipepervlokken en olijfolie met een vleugje azijn. Je kunt de peterselie of de knoflook gewoon niet missen. Platte peterselie geeft de beste smaak en de knoflookteentjes moeten mollig en sappig zijn. Als het om oregano gaat, is het eigenlijk traditioneler om gedroogde oregano te gebruiken. Maar als u toegang heeft tot een verse voorraad, kan het geen kwaad om deze op te nemen.<\/div>\n
 <\/div>\n
Experimenteer met de hoeveelheden, want misschien heeft u liever een knoflooksaus, of een meer bittere smaak met een verhoogde chili-hitte.<\/div>\n

Ingredi\u00ebnten chimichurri:<\/h2>\n