{"id":52,"count":151,"description":"Brood is al bijna 8.000 jaar lang een belangrijk voedingsmiddel. Al vroeg was de mens in staat om van een mengsel van geplette en vermalen tarwe, gerst en gierst met water een papje te maken en dit papje te \u2018garen\u2019 op hete steen en in latere tijden op verhitte ijzeren platen. De eerste gebakken broden waren vooral dunne platte broden die gegaard werden op de verhitte platte stenen. Het principe van een oven waarin ronde en hoge broden gebakken konden worden, werd zo rond 5000 jaar geleden ontdekt en verder ontwikkeld. Dankzij oude afbeeldingen en hi\u00ebrogliefen weten we dat de oude Egyptenaren al meer dan 40 broodsoorten en -modellen kenden Een tweede belangrijke ontdekking was het gistingsproces, dat het broodproduct luchtiger maakte. Men ontdekte dat wanneer de deegsoorten enige uren aan de buitenlucht en zonnewarmte werden blootgesteld zich luchtbellen ontwikkelden. Tegenwoordig weten wij dat er in de lucht gistbacterien zweven en dat je deze gistbacteri\u00ebn kunt kweken. Brood heeft een groot complex aan voedingswaarde in zich, zoals hoogwaardige eiwitten, koolhydraten, vetten en mineralen en vitaminen van het B-complex.\r\n\r\nBrood kan men bewaren in goed geventileerde trommels en eventueel onder doeken. Hoe dunner het brood is, des de eerder zal het zijn vocht gaan afgeven,\u00a0 des te droger het wordt. Dikke broden staan langzamer hun vocht af en blijven daardoor langer mals. Ook hebben toegevoegde ingredi\u00ebnten als boter, olijfolie en eieren invloed op de malsheid en versheid\u00a0 van het brood.","link":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/articles\/productinformatie\/brood\/","name":"Brood","slug":"brood","taxonomy":"article_category","parent":15,"meta":[],"yoast_head":"\nBrood Archieven • Gastropedia<\/title>\n<meta name=\"robots\" content=\"index, follow, max-snippet:-1, max-image-preview:large, max-video-preview:-1\" \/>\n<link rel=\"canonical\" href=\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/articles\/productinformatie\/brood\/\" \/>\n<meta property=\"og:locale\" content=\"nl_NL\" \/>\n<meta property=\"og:type\" content=\"article\" \/>\n<meta property=\"og:title\" content=\"Brood Archieven • Gastropedia\" \/>\n<meta property=\"og:description\" content=\"Brood is al bijna 8.000 jaar lang een belangrijk voedingsmiddel. Al vroeg was de mens in staat om van een mengsel van geplette en vermalen tarwe, gerst en gierst met water een papje te maken en dit papje te \u2018garen\u2019 op hete steen en in latere tijden op verhitte ijzeren platen. De eerste gebakken broden waren vooral dunne platte broden die gegaard werden op de verhitte platte stenen. Het principe van een oven waarin ronde en hoge broden gebakken konden worden, werd zo rond 5000 jaar geleden ontdekt en verder ontwikkeld. Dankzij oude afbeeldingen en hi\u00ebrogliefen weten we dat de oude Egyptenaren al meer dan 40 broodsoorten en -modellen kenden Een tweede belangrijke ontdekking was het gistingsproces, dat het broodproduct luchtiger maakte. Men ontdekte dat wanneer de deegsoorten enige uren aan de buitenlucht en zonnewarmte werden blootgesteld zich luchtbellen ontwikkelden. Tegenwoordig weten wij dat er in de lucht gistbacterien zweven en dat je deze gistbacteri\u00ebn kunt kweken. Brood heeft een groot complex aan voedingswaarde in zich, zoals hoogwaardige eiwitten, koolhydraten, vetten en mineralen en vitaminen van het B-complex. Brood kan men bewaren in goed geventileerde trommels en eventueel onder doeken. Hoe dunner het brood is, des de eerder zal het zijn vocht gaan afgeven,\u00a0 des te droger het wordt. Dikke broden staan langzamer hun vocht af en blijven daardoor langer mals. Ook hebben toegevoegde ingredi\u00ebnten als boter, olijfolie en eieren invloed op de malsheid en versheid\u00a0 van het brood.\" \/>\n<meta property=\"og:url\" content=\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/articles\/productinformatie\/brood\/\" \/>\n<meta property=\"og:site_name\" content=\"Gastropedia\" \/>\n<meta name=\"twitter:card\" content=\"summary_large_image\" \/>\n<script type=\"application\/ld+json\" class=\"yoast-schema-graph\">{\"@context\":\"https:\/\/schema.org\",\"@graph\":[{\"@type\":\"CollectionPage\",\"@id\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/articles\/productinformatie\/brood\/\",\"url\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/articles\/productinformatie\/brood\/\",\"name\":\"Brood Archieven • Gastropedia\",\"isPartOf\":{\"@id\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/#website\"},\"breadcrumb\":{\"@id\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/articles\/productinformatie\/brood\/#breadcrumb\"},\"inLanguage\":\"nl-NL\"},{\"@type\":\"BreadcrumbList\",\"@id\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/articles\/productinformatie\/brood\/#breadcrumb\",\"itemListElement\":[{\"@type\":\"ListItem\",\"position\":1,\"name\":\"Home\",\"item\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/\"},{\"@type\":\"ListItem\",\"position\":2,\"name\":\"Productinformatie\",\"item\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/articles\/productinformatie\/\"},{\"@type\":\"ListItem\",\"position\":3,\"name\":\"Brood\"}]},{\"@type\":\"WebSite\",\"@id\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/#website\",\"url\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/\",\"name\":\"Gastropedia\",\"description\":\"\",\"potentialAction\":[{\"@type\":\"SearchAction\",\"target\":{\"@type\":\"EntryPoint\",\"urlTemplate\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/?s={search_term_string}\"},\"query-input\":\"required name=search_term_string\"}],\"inLanguage\":\"nl-NL\"}]}<\/script>\n<!-- \/ Yoast SEO plugin. -->","yoast_head_json":{"title":"Brood Archieven • Gastropedia","robots":{"index":"index","follow":"follow","max-snippet":"max-snippet:-1","max-image-preview":"max-image-preview:large","max-video-preview":"max-video-preview:-1"},"canonical":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/articles\/productinformatie\/brood\/","og_locale":"nl_NL","og_type":"article","og_title":"Brood Archieven • Gastropedia","og_description":"Brood is al bijna 8.000 jaar lang een belangrijk voedingsmiddel. Al vroeg was de mens in staat om van een mengsel van geplette en vermalen tarwe, gerst en gierst met water een papje te maken en dit papje te \u2018garen\u2019 op hete steen en in latere tijden op verhitte ijzeren platen. De eerste gebakken broden waren vooral dunne platte broden die gegaard werden op de verhitte platte stenen. Het principe van een oven waarin ronde en hoge broden gebakken konden worden, werd zo rond 5000 jaar geleden ontdekt en verder ontwikkeld. Dankzij oude afbeeldingen en hi\u00ebrogliefen weten we dat de oude Egyptenaren al meer dan 40 broodsoorten en -modellen kenden Een tweede belangrijke ontdekking was het gistingsproces, dat het broodproduct luchtiger maakte. Men ontdekte dat wanneer de deegsoorten enige uren aan de buitenlucht en zonnewarmte werden blootgesteld zich luchtbellen ontwikkelden. Tegenwoordig weten wij dat er in de lucht gistbacterien zweven en dat je deze gistbacteri\u00ebn kunt kweken. Brood heeft een groot complex aan voedingswaarde in zich, zoals hoogwaardige eiwitten, koolhydraten, vetten en mineralen en vitaminen van het B-complex. Brood kan men bewaren in goed geventileerde trommels en eventueel onder doeken. Hoe dunner het brood is, des de eerder zal het zijn vocht gaan afgeven,\u00a0 des te droger het wordt. Dikke broden staan langzamer hun vocht af en blijven daardoor langer mals. Ook hebben toegevoegde ingredi\u00ebnten als boter, olijfolie en eieren invloed op de malsheid en versheid\u00a0 van het brood.","og_url":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/articles\/productinformatie\/brood\/","og_site_name":"Gastropedia","twitter_card":"summary_large_image","schema":{"@context":"https:\/\/schema.org","@graph":[{"@type":"CollectionPage","@id":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/articles\/productinformatie\/brood\/","url":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/articles\/productinformatie\/brood\/","name":"Brood Archieven • Gastropedia","isPartOf":{"@id":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/#website"},"breadcrumb":{"@id":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/articles\/productinformatie\/brood\/#breadcrumb"},"inLanguage":"nl-NL"},{"@type":"BreadcrumbList","@id":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/articles\/productinformatie\/brood\/#breadcrumb","itemListElement":[{"@type":"ListItem","position":1,"name":"Home","item":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/"},{"@type":"ListItem","position":2,"name":"Productinformatie","item":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/articles\/productinformatie\/"},{"@type":"ListItem","position":3,"name":"Brood"}]},{"@type":"WebSite","@id":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/#website","url":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/","name":"Gastropedia","description":"","potentialAction":[{"@type":"SearchAction","target":{"@type":"EntryPoint","urlTemplate":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/?s={search_term_string}"},"query-input":"required name=search_term_string"}],"inLanguage":"nl-NL"}]}},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-json\/wp\/v2\/article_category\/52"}],"collection":[{"href":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-json\/wp\/v2\/article_category"}],"about":[{"href":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-json\/wp\/v2\/taxonomies\/article_category"}],"up":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-json\/wp\/v2\/article_category\/15"}],"wp:post_type":[{"href":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-json\/wp\/v2\/article?article_category=52"},{"href":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-json\/wp\/v2\/video?article_category=52"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}