{"id":60,"count":62,"description":"Het verschil tussen kruiden en specerijen is moeilijk aan te geven. Kruiden zijn meestal planten uit de gematigde klimaatzones; specerijen zijn doorgaans afkomstig van uitheemse planten, struiken of bomen die van oorsprong thuishoren in tropische gebieden. Zowel kruiden als specerijen worden gebruikt om gerechten smakelijker te maken. Ze danken hun geur en smaak  aan etherische oli\u00ebn en harsachtige stoffen. Een snelle verwerking (droging) is dan ook vereist, omdat smaak en geur anders snel verdwijnen. Kruiden en specerijen kunnen zowel vers als gedroogd worden gebruikt. Het woord \u2018specerij\u2019 komt van het Latijnse species dat \u2018soort\u2019 betekent. Het is een verzamelnaam voor alles wat onder de categorie (sub)tropische aromatische producten valt. In de eerste plaats zijn er de \u2018pure\u2019 specerijen, afkomstig van de zaden, knollen, vruchten of bladeren van \u00e9\u00e9n plantensoort. Daarnaast kennen we samengestelde specerijen, voor de bereiding waarvan vruchten, zaden, blaadjes enzovoort van vers chillende planten worden gebruikt. Peper is een pure specerij; kerrie daarentegen is samengesteld uit een aantal ingredi\u00ebnten. Vondsten uit het Laat-Stenen Tijdperk, zo omstreeks 4000 v. C., tonen aan dat ook toen al specerijen werden gebruikt. In een Babylonische \u2018spijkerschrift bibliotheek\u2019 wordt al melding gemaakt van kardemom en saffraan. Zuidoost-Azi\u00eb en Zuid-Amerika zijn van oudsher belangrijke specerijen gebieden. Voor-Indi\u00eb stond bekend om zijn gember, geelwortel, kaneel en kardemom; China produceerde veel kassia (chinakan eel), Indonesi\u00eb vooral kruidnagel s. Uit Zuid-Amerika kwamen piment, vanille en diverse soort en chilipepers. Egyptenaren, Grieken en Romeinen hebben reeds in de Oudheid specerijen gebruikt. Egyptenaren en Romeinen waren zelfs grootgebruikers. Zij gebruikten specerijen niet alleen in het voedsel, maar ook als medicijn, in parfums en als offer aan de goden. Ook waren specerijen onmisbaar voor het balsemen van mummies. De Grieken gebruikten specerijen als medicijn; bij de Romeinen gold peper zelfs enige tijd als betaalmiddel. De vraag naar specerijen heeft belangrijke ontdekkingsreizen gestimuleerd en heeft uiteindelijk geresulteerd in de ontdekking van Amerika. In de tijd van de VOC, de Vereenigde Oost-Indische Compagnie, ontstond op de Molukken zelfs een oorlog om kruidnagels.","link":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/articles\/productinformatie\/kruiden-en-specerijen\/","name":"Kruiden en Specerijen","slug":"kruiden-en-specerijen","taxonomy":"article_category","parent":15,"meta":[],"yoast_head":"\nKruiden en Specerijen Archieven • Gastropedia<\/title>\n<meta name=\"robots\" content=\"index, follow, max-snippet:-1, max-image-preview:large, max-video-preview:-1\" \/>\n<link rel=\"canonical\" href=\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/articles\/productinformatie\/kruiden-en-specerijen\/\" \/>\n<meta property=\"og:locale\" content=\"nl_NL\" \/>\n<meta property=\"og:type\" content=\"article\" \/>\n<meta property=\"og:title\" content=\"Kruiden en Specerijen Archieven • Gastropedia\" \/>\n<meta property=\"og:description\" content=\"Het verschil tussen kruiden en specerijen is moeilijk aan te geven. Kruiden zijn meestal planten uit de gematigde klimaatzones; specerijen zijn doorgaans afkomstig van uitheemse planten, struiken of bomen die van oorsprong thuishoren in tropische gebieden. Zowel kruiden als specerijen worden gebruikt om gerechten smakelijker te maken. Ze danken hun geur en smaak  aan etherische oli\u00ebn en harsachtige stoffen. Een snelle verwerking (droging) is dan ook vereist, omdat smaak en geur anders snel verdwijnen. Kruiden en specerijen kunnen zowel vers als gedroogd worden gebruikt. Het woord \u2018specerij\u2019 komt van het Latijnse species dat \u2018soort\u2019 betekent. Het is een verzamelnaam voor alles wat onder de categorie (sub)tropische aromatische producten valt. In de eerste plaats zijn er de \u2018pure\u2019 specerijen, afkomstig van de zaden, knollen, vruchten of bladeren van \u00e9\u00e9n plantensoort. Daarnaast kennen we samengestelde specerijen, voor de bereiding waarvan vruchten, zaden, blaadjes enzovoort van vers chillende planten worden gebruikt. Peper is een pure specerij; kerrie daarentegen is samengesteld uit een aantal ingredi\u00ebnten. Vondsten uit het Laat-Stenen Tijdperk, zo omstreeks 4000 v. C., tonen aan dat ook toen al specerijen werden gebruikt. In een Babylonische \u2018spijkerschrift bibliotheek\u2019 wordt al melding gemaakt van kardemom en saffraan. Zuidoost-Azi\u00eb en Zuid-Amerika zijn van oudsher belangrijke specerijen gebieden. Voor-Indi\u00eb stond bekend om zijn gember, geelwortel, kaneel en kardemom; China produceerde veel kassia (chinakan eel), Indonesi\u00eb vooral kruidnagel s. Uit Zuid-Amerika kwamen piment, vanille en diverse soort en chilipepers. Egyptenaren, Grieken en Romeinen hebben reeds in de Oudheid specerijen gebruikt. Egyptenaren en Romeinen waren zelfs grootgebruikers. Zij gebruikten specerijen niet alleen in het voedsel, maar ook als medicijn, in parfums en als offer aan de goden. Ook waren specerijen onmisbaar voor het balsemen van mummies. De Grieken gebruikten specerijen als medicijn; bij de Romeinen gold peper zelfs enige tijd als betaalmiddel. De vraag naar specerijen heeft belangrijke ontdekkingsreizen gestimuleerd en heeft uiteindelijk geresulteerd in de ontdekking van Amerika. In de tijd van de VOC, de Vereenigde Oost-Indische Compagnie, ontstond op de Molukken zelfs een oorlog om kruidnagels.\" \/>\n<meta property=\"og:url\" content=\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/articles\/productinformatie\/kruiden-en-specerijen\/\" \/>\n<meta property=\"og:site_name\" content=\"Gastropedia\" \/>\n<meta name=\"twitter:card\" content=\"summary_large_image\" \/>\n<script type=\"application\/ld+json\" class=\"yoast-schema-graph\">{\"@context\":\"https:\/\/schema.org\",\"@graph\":[{\"@type\":\"CollectionPage\",\"@id\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/articles\/productinformatie\/kruiden-en-specerijen\/\",\"url\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/articles\/productinformatie\/kruiden-en-specerijen\/\",\"name\":\"Kruiden en Specerijen Archieven • Gastropedia\",\"isPartOf\":{\"@id\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/#website\"},\"breadcrumb\":{\"@id\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/articles\/productinformatie\/kruiden-en-specerijen\/#breadcrumb\"},\"inLanguage\":\"nl-NL\"},{\"@type\":\"BreadcrumbList\",\"@id\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/articles\/productinformatie\/kruiden-en-specerijen\/#breadcrumb\",\"itemListElement\":[{\"@type\":\"ListItem\",\"position\":1,\"name\":\"Home\",\"item\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/\"},{\"@type\":\"ListItem\",\"position\":2,\"name\":\"Productinformatie\",\"item\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/articles\/productinformatie\/\"},{\"@type\":\"ListItem\",\"position\":3,\"name\":\"Kruiden en Specerijen\"}]},{\"@type\":\"WebSite\",\"@id\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/#website\",\"url\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/\",\"name\":\"Gastropedia\",\"description\":\"\",\"potentialAction\":[{\"@type\":\"SearchAction\",\"target\":{\"@type\":\"EntryPoint\",\"urlTemplate\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/?s={search_term_string}\"},\"query-input\":\"required name=search_term_string\"}],\"inLanguage\":\"nl-NL\"}]}<\/script>\n<!-- \/ Yoast SEO plugin. -->","yoast_head_json":{"title":"Kruiden en Specerijen Archieven • Gastropedia","robots":{"index":"index","follow":"follow","max-snippet":"max-snippet:-1","max-image-preview":"max-image-preview:large","max-video-preview":"max-video-preview:-1"},"canonical":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/articles\/productinformatie\/kruiden-en-specerijen\/","og_locale":"nl_NL","og_type":"article","og_title":"Kruiden en Specerijen Archieven • Gastropedia","og_description":"Het verschil tussen kruiden en specerijen is moeilijk aan te geven. Kruiden zijn meestal planten uit de gematigde klimaatzones; specerijen zijn doorgaans afkomstig van uitheemse planten, struiken of bomen die van oorsprong thuishoren in tropische gebieden. Zowel kruiden als specerijen worden gebruikt om gerechten smakelijker te maken. Ze danken hun geur en smaak  aan etherische oli\u00ebn en harsachtige stoffen. Een snelle verwerking (droging) is dan ook vereist, omdat smaak en geur anders snel verdwijnen. Kruiden en specerijen kunnen zowel vers als gedroogd worden gebruikt. Het woord \u2018specerij\u2019 komt van het Latijnse species dat \u2018soort\u2019 betekent. Het is een verzamelnaam voor alles wat onder de categorie (sub)tropische aromatische producten valt. In de eerste plaats zijn er de \u2018pure\u2019 specerijen, afkomstig van de zaden, knollen, vruchten of bladeren van \u00e9\u00e9n plantensoort. Daarnaast kennen we samengestelde specerijen, voor de bereiding waarvan vruchten, zaden, blaadjes enzovoort van vers chillende planten worden gebruikt. Peper is een pure specerij; kerrie daarentegen is samengesteld uit een aantal ingredi\u00ebnten. Vondsten uit het Laat-Stenen Tijdperk, zo omstreeks 4000 v. C., tonen aan dat ook toen al specerijen werden gebruikt. In een Babylonische \u2018spijkerschrift bibliotheek\u2019 wordt al melding gemaakt van kardemom en saffraan. Zuidoost-Azi\u00eb en Zuid-Amerika zijn van oudsher belangrijke specerijen gebieden. Voor-Indi\u00eb stond bekend om zijn gember, geelwortel, kaneel en kardemom; China produceerde veel kassia (chinakan eel), Indonesi\u00eb vooral kruidnagel s. Uit Zuid-Amerika kwamen piment, vanille en diverse soort en chilipepers. Egyptenaren, Grieken en Romeinen hebben reeds in de Oudheid specerijen gebruikt. Egyptenaren en Romeinen waren zelfs grootgebruikers. Zij gebruikten specerijen niet alleen in het voedsel, maar ook als medicijn, in parfums en als offer aan de goden. Ook waren specerijen onmisbaar voor het balsemen van mummies. De Grieken gebruikten specerijen als medicijn; bij de Romeinen gold peper zelfs enige tijd als betaalmiddel. De vraag naar specerijen heeft belangrijke ontdekkingsreizen gestimuleerd en heeft uiteindelijk geresulteerd in de ontdekking van Amerika. In de tijd van de VOC, de Vereenigde Oost-Indische Compagnie, ontstond op de Molukken zelfs een oorlog om kruidnagels.","og_url":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/articles\/productinformatie\/kruiden-en-specerijen\/","og_site_name":"Gastropedia","twitter_card":"summary_large_image","schema":{"@context":"https:\/\/schema.org","@graph":[{"@type":"CollectionPage","@id":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/articles\/productinformatie\/kruiden-en-specerijen\/","url":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/articles\/productinformatie\/kruiden-en-specerijen\/","name":"Kruiden en Specerijen Archieven • Gastropedia","isPartOf":{"@id":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/#website"},"breadcrumb":{"@id":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/articles\/productinformatie\/kruiden-en-specerijen\/#breadcrumb"},"inLanguage":"nl-NL"},{"@type":"BreadcrumbList","@id":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/articles\/productinformatie\/kruiden-en-specerijen\/#breadcrumb","itemListElement":[{"@type":"ListItem","position":1,"name":"Home","item":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/"},{"@type":"ListItem","position":2,"name":"Productinformatie","item":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/articles\/productinformatie\/"},{"@type":"ListItem","position":3,"name":"Kruiden en Specerijen"}]},{"@type":"WebSite","@id":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/#website","url":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/","name":"Gastropedia","description":"","potentialAction":[{"@type":"SearchAction","target":{"@type":"EntryPoint","urlTemplate":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/?s={search_term_string}"},"query-input":"required name=search_term_string"}],"inLanguage":"nl-NL"}]}},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-json\/wp\/v2\/article_category\/60"}],"collection":[{"href":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-json\/wp\/v2\/article_category"}],"about":[{"href":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-json\/wp\/v2\/taxonomies\/article_category"}],"up":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-json\/wp\/v2\/article_category\/15"}],"wp:post_type":[{"href":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-json\/wp\/v2\/article?article_category=60"},{"href":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-json\/wp\/v2\/video?article_category=60"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}