{"id":55580,"date":"2024-02-27T19:53:00","date_gmt":"2024-02-27T18:53:00","guid":{"rendered":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/?p=55580"},"modified":"2024-02-27T10:59:43","modified_gmt":"2024-02-27T09:59:43","slug":"onderzoek-de-wereld-achter-labels-voor-duurzame-vis","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/2024\/02\/27\/onderzoek-de-wereld-achter-labels-voor-duurzame-vis\/","title":{"rendered":"Onderzoek: De wereld achter labels voor duurzame vis"},"content":{"rendered":"\n
\"\"<\/figure><\/div>\n\n\n\n

Viswijzer staat duurzaamheid in de weg: Consumenten kiezen steeds vaker voor duurzame vis. Keurmerken moeten de consument helpen om bewuste keuzes te maken. Echter, zo blijkt uit zojuist verschenen onderzoek van Gastropedia.nl, kregen diverse vissoorten onterecht een keurmerk, terwijl weer andere vissoorten z\u00f3nder keurmerk juist duurzaam kunnen zijn. Rondom keurmerken spelen grote tegenstellingen tussen wetenschappers en NGO\u2019s. Aan de buitenwereld presenteren zij hun bevindingen als feiten, maar al te vaak blijken het gekleurde meningen.<\/p>\n\n\n\n

Het onderzoek van Gastropedia met medewerking van journalist Jaap de Graaf<\/strong> heeft tussen oktober 2020 en februari 2021 onderzoek naar de handel en wandel in de wereld van viskeurmerken en interviewde tientallen wetenschappers, NGO\u2019s, brancheverenigingen en functionarissen bij supermarkten en vishandelaren. Hij ontdekte dat het recht op een vrije keus van de consument met voeten wordt getreden. De voorlichting over \u2018duurzame vis\u2019 deugt volgens hem niet, omdat er een te groot commercieel belang is bij de beoordeling van vissoorten.<\/p>\n\n\n\n

Een belangrijke raadgevende organisatie voor duurzaamheid van vis, de Good Fish Foundation (de VISwijzer), doet zich voor als offici\u00eble instantie, maar is dat niet. Het is in feite een commerci\u00eble organisatie die wordt betaald door supermarkten en subsidies. De beoordeling of een vis duurzaam is of niet, is subjectief en wordt niet gecontroleerd. Nederlandse horecaondernemers en supermarkten gebruiken de VISwijzer bij het bepalen van hun assortiment. Verschillende ondernemingen geven echter aan geen kennis te hebben van de beoordeling en varen dus blind op het oordeel van de Good Fish Foundation.<\/p>\n\n\n\n

Gerenommeerde internationale organisaties spelen een dubieuze rol. Het onderzoek stuit op vooringenomenheid bij de beoordeling van bepaalde vissoorten. Wetenschappelijke adviezen worden in de wind geslagen, om het eigen standpunt over wel-of-niet duurzaam te kunnen handhaven. Zo vindt men wilde zalm niet biologisch (!) en wordt voor paling met publiek geld campagne gevoerd voor de invoering van maatregelen, terwijl er voor die soort al een uitgebreid pakket aan overheidsmaatregelen bestaat en het duurzaam beheer al jaren op orde is.<\/p>\n\n\n\n

Sectoren, wetenschappers en NGO\u2019s streven allemaal naar duurzame visserij, maar in de praktijk staan ze vaak lijnrecht tegenover elkaar. De consument is er niet mee geholpen.<\/strong> Gastropedia vindt dat er eerlijke informatie moet komen over duurzame vis en viskeurmerken. Het mag niet zo zijn dat financieel afhankelijke of commerci\u00eble partijen bepalen welke vis consumenten wel of juist niet krijgen voorgeschoteld.<\/p>\n\n\n\n

Hierbij het volledige rapport:<\/h1>\n\n\n\n

GASTROPEDIA_Onderzoeksrapport<\/a><\/span><\/h1>\n\n\n\n

GASTROPEDIA_Onderzoeksrapport<\/a><\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Viswijzer staat duurzaamheid in de weg: Consumenten kiezen steeds vaker voor duurzame vis. Keurmerken moeten de consument helpen om bewuste keuzes te maken. Echter, zo blijkt uit zojuist verschenen onderzoek van Gastropedia.nl, kregen diverse vissoorten onterecht een keurmerk, terwijl weer andere vissoorten z\u00f3nder keurmerk juist duurzaam kunnen zijn. Rondom keurmerken spelen grote tegenstellingen tussen wetenschappers […]<\/p>\n","protected":false},"author":7,"featured_media":55587,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","sticky":true,"template":"","format":"standard","meta":{"_genesis_hide_title":false,"_genesis_hide_breadcrumbs":false,"_genesis_hide_singular_image":false,"_genesis_hide_footer_widgets":false,"_genesis_custom_body_class":"","_genesis_custom_post_class":"","_genesis_layout":"","footnotes":""},"categories":[2512],"tags":[3354,3353,3181,3349,3351,3352,3348,3350],"yoast_head":"\nOnderzoek: De wereld achter labels voor duurzame vis • Gastropedia<\/title>\n<meta name=\"description\" content=\"Viswijzer staat duurzaamheid in de weg: Consumenten kiezen steeds vaker voor duurzame vis. Keurmerken moeten de consument helpen om bewuste\" \/>\n<meta name=\"robots\" content=\"index, follow, max-snippet:-1, max-image-preview:large, max-video-preview:-1\" \/>\n<link rel=\"canonical\" href=\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/2024\/02\/27\/onderzoek-de-wereld-achter-labels-voor-duurzame-vis\/\" \/>\n<meta property=\"og:locale\" content=\"nl_NL\" \/>\n<meta property=\"og:type\" content=\"article\" \/>\n<meta property=\"og:title\" content=\"Onderzoek: De wereld achter labels voor duurzame vis • Gastropedia\" \/>\n<meta property=\"og:description\" content=\"Viswijzer staat duurzaamheid in de weg: Consumenten kiezen steeds vaker voor duurzame vis. Keurmerken moeten de consument helpen om bewuste\" \/>\n<meta property=\"og:url\" content=\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/2024\/02\/27\/onderzoek-de-wereld-achter-labels-voor-duurzame-vis\/\" \/>\n<meta property=\"og:site_name\" content=\"Gastropedia\" \/>\n<meta property=\"article:publisher\" content=\"https:\/\/www.facebook.com\/gastropedia.nl\" \/>\n<meta property=\"article:published_time\" content=\"2024-02-27T18:53:00+00:00\" \/>\n<meta property=\"article:modified_time\" content=\"2024-02-27T09:59:43+00:00\" \/>\n<meta property=\"og:image\" content=\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-content\/uploads\/sites\/16\/2021\/05\/rapport.jpg\" \/>\n\t<meta property=\"og:image:width\" content=\"1024\" \/>\n\t<meta property=\"og:image:height\" content=\"339\" \/>\n\t<meta property=\"og:image:type\" content=\"image\/jpeg\" \/>\n<meta name=\"author\" content=\"John van de Ven\" \/>\n<meta name=\"twitter:card\" content=\"summary_large_image\" \/>\n<meta name=\"twitter:label1\" content=\"Geschreven door\" \/>\n\t<meta name=\"twitter:data1\" content=\"John van de Ven\" \/>\n\t<meta name=\"twitter:label2\" content=\"Geschatte leestijd\" \/>\n\t<meta name=\"twitter:data2\" content=\"3 minuten\" \/>\n<script type=\"application\/ld+json\" class=\"yoast-schema-graph\">{\"@context\":\"https:\/\/schema.org\",\"@graph\":[{\"@type\":\"WebPage\",\"@id\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/2024\/02\/27\/onderzoek-de-wereld-achter-labels-voor-duurzame-vis\/\",\"url\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/2024\/02\/27\/onderzoek-de-wereld-achter-labels-voor-duurzame-vis\/\",\"name\":\"Onderzoek: De wereld achter labels voor duurzame vis • Gastropedia\",\"isPartOf\":{\"@id\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/#website\"},\"primaryImageOfPage\":{\"@id\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/2024\/02\/27\/onderzoek-de-wereld-achter-labels-voor-duurzame-vis\/#primaryimage\"},\"image\":{\"@id\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/2024\/02\/27\/onderzoek-de-wereld-achter-labels-voor-duurzame-vis\/#primaryimage\"},\"thumbnailUrl\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-content\/uploads\/sites\/16\/2021\/05\/rapport.jpg\",\"datePublished\":\"2024-02-27T18:53:00+00:00\",\"dateModified\":\"2024-02-27T09:59:43+00:00\",\"author\":{\"@id\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/#\/schema\/person\/0fdaf8f8fad734f90d93d1fdb1544108\"},\"description\":\"Viswijzer staat duurzaamheid in de weg: Consumenten kiezen steeds vaker voor duurzame vis. Keurmerken moeten de consument helpen om bewuste\",\"breadcrumb\":{\"@id\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/2024\/02\/27\/onderzoek-de-wereld-achter-labels-voor-duurzame-vis\/#breadcrumb\"},\"inLanguage\":\"nl-NL\",\"potentialAction\":[{\"@type\":\"ReadAction\",\"target\":[\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/2024\/02\/27\/onderzoek-de-wereld-achter-labels-voor-duurzame-vis\/\"]}]},{\"@type\":\"ImageObject\",\"inLanguage\":\"nl-NL\",\"@id\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/2024\/02\/27\/onderzoek-de-wereld-achter-labels-voor-duurzame-vis\/#primaryimage\",\"url\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-content\/uploads\/sites\/16\/2021\/05\/rapport.jpg\",\"contentUrl\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-content\/uploads\/sites\/16\/2021\/05\/rapport.jpg\",\"width\":1024,\"height\":339},{\"@type\":\"BreadcrumbList\",\"@id\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/2024\/02\/27\/onderzoek-de-wereld-achter-labels-voor-duurzame-vis\/#breadcrumb\",\"itemListElement\":[{\"@type\":\"ListItem\",\"position\":1,\"name\":\"Home\",\"item\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/\"},{\"@type\":\"ListItem\",\"position\":2,\"name\":\"Nieuws\",\"item\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/category\/nieuws\/\"},{\"@type\":\"ListItem\",\"position\":3,\"name\":\"Onderzoek: De wereld achter labels voor duurzame vis\"}]},{\"@type\":\"WebSite\",\"@id\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/#website\",\"url\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/\",\"name\":\"Gastropedia\",\"description\":\"\",\"potentialAction\":[{\"@type\":\"SearchAction\",\"target\":{\"@type\":\"EntryPoint\",\"urlTemplate\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/?s={search_term_string}\"},\"query-input\":\"required name=search_term_string\"}],\"inLanguage\":\"nl-NL\"},{\"@type\":\"Person\",\"@id\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/#\/schema\/person\/0fdaf8f8fad734f90d93d1fdb1544108\",\"name\":\"John van de Ven\",\"image\":{\"@type\":\"ImageObject\",\"inLanguage\":\"nl-NL\",\"@id\":\"https:\/\/www.gastropedia.nl\/#\/schema\/person\/image\/\",\"url\":\"https:\/\/secure.gravatar.com\/avatar\/f03cba894c80b8fa06a2fb67f79f2ba1?s=96&d=mm&r=g\",\"contentUrl\":\"https:\/\/secure.gravatar.com\/avatar\/f03cba894c80b8fa06a2fb67f79f2ba1?s=96&d=mm&r=g\",\"caption\":\"John van de Ven\"},\"sameAs\":[\"http:\/\/www.johnvandeven.com\"]}]}<\/script>\n<!-- \/ Yoast SEO plugin. -->","yoast_head_json":{"title":"Onderzoek: De wereld achter labels voor duurzame vis • Gastropedia","description":"Viswijzer staat duurzaamheid in de weg: Consumenten kiezen steeds vaker voor duurzame vis. Keurmerken moeten de consument helpen om bewuste","robots":{"index":"index","follow":"follow","max-snippet":"max-snippet:-1","max-image-preview":"max-image-preview:large","max-video-preview":"max-video-preview:-1"},"canonical":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/2024\/02\/27\/onderzoek-de-wereld-achter-labels-voor-duurzame-vis\/","og_locale":"nl_NL","og_type":"article","og_title":"Onderzoek: De wereld achter labels voor duurzame vis • Gastropedia","og_description":"Viswijzer staat duurzaamheid in de weg: Consumenten kiezen steeds vaker voor duurzame vis. Keurmerken moeten de consument helpen om bewuste","og_url":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/2024\/02\/27\/onderzoek-de-wereld-achter-labels-voor-duurzame-vis\/","og_site_name":"Gastropedia","article_publisher":"https:\/\/www.facebook.com\/gastropedia.nl","article_published_time":"2024-02-27T18:53:00+00:00","article_modified_time":"2024-02-27T09:59:43+00:00","og_image":[{"width":1024,"height":339,"url":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-content\/uploads\/sites\/16\/2021\/05\/rapport.jpg","type":"image\/jpeg"}],"author":"John van de Ven","twitter_card":"summary_large_image","twitter_misc":{"Geschreven door":"John van de Ven","Geschatte leestijd":"3 minuten"},"schema":{"@context":"https:\/\/schema.org","@graph":[{"@type":"WebPage","@id":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/2024\/02\/27\/onderzoek-de-wereld-achter-labels-voor-duurzame-vis\/","url":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/2024\/02\/27\/onderzoek-de-wereld-achter-labels-voor-duurzame-vis\/","name":"Onderzoek: De wereld achter labels voor duurzame vis • Gastropedia","isPartOf":{"@id":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/#website"},"primaryImageOfPage":{"@id":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/2024\/02\/27\/onderzoek-de-wereld-achter-labels-voor-duurzame-vis\/#primaryimage"},"image":{"@id":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/2024\/02\/27\/onderzoek-de-wereld-achter-labels-voor-duurzame-vis\/#primaryimage"},"thumbnailUrl":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-content\/uploads\/sites\/16\/2021\/05\/rapport.jpg","datePublished":"2024-02-27T18:53:00+00:00","dateModified":"2024-02-27T09:59:43+00:00","author":{"@id":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/#\/schema\/person\/0fdaf8f8fad734f90d93d1fdb1544108"},"description":"Viswijzer staat duurzaamheid in de weg: Consumenten kiezen steeds vaker voor duurzame vis. Keurmerken moeten de consument helpen om bewuste","breadcrumb":{"@id":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/2024\/02\/27\/onderzoek-de-wereld-achter-labels-voor-duurzame-vis\/#breadcrumb"},"inLanguage":"nl-NL","potentialAction":[{"@type":"ReadAction","target":["https:\/\/www.gastropedia.nl\/2024\/02\/27\/onderzoek-de-wereld-achter-labels-voor-duurzame-vis\/"]}]},{"@type":"ImageObject","inLanguage":"nl-NL","@id":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/2024\/02\/27\/onderzoek-de-wereld-achter-labels-voor-duurzame-vis\/#primaryimage","url":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-content\/uploads\/sites\/16\/2021\/05\/rapport.jpg","contentUrl":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-content\/uploads\/sites\/16\/2021\/05\/rapport.jpg","width":1024,"height":339},{"@type":"BreadcrumbList","@id":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/2024\/02\/27\/onderzoek-de-wereld-achter-labels-voor-duurzame-vis\/#breadcrumb","itemListElement":[{"@type":"ListItem","position":1,"name":"Home","item":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/"},{"@type":"ListItem","position":2,"name":"Nieuws","item":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/category\/nieuws\/"},{"@type":"ListItem","position":3,"name":"Onderzoek: De wereld achter labels voor duurzame vis"}]},{"@type":"WebSite","@id":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/#website","url":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/","name":"Gastropedia","description":"","potentialAction":[{"@type":"SearchAction","target":{"@type":"EntryPoint","urlTemplate":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/?s={search_term_string}"},"query-input":"required name=search_term_string"}],"inLanguage":"nl-NL"},{"@type":"Person","@id":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/#\/schema\/person\/0fdaf8f8fad734f90d93d1fdb1544108","name":"John van de Ven","image":{"@type":"ImageObject","inLanguage":"nl-NL","@id":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/#\/schema\/person\/image\/","url":"https:\/\/secure.gravatar.com\/avatar\/f03cba894c80b8fa06a2fb67f79f2ba1?s=96&d=mm&r=g","contentUrl":"https:\/\/secure.gravatar.com\/avatar\/f03cba894c80b8fa06a2fb67f79f2ba1?s=96&d=mm&r=g","caption":"John van de Ven"},"sameAs":["http:\/\/www.johnvandeven.com"]}]}},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/55580"}],"collection":[{"href":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-json\/wp\/v2\/users\/7"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=55580"}],"version-history":[{"count":10,"href":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/55580\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":56144,"href":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/55580\/revisions\/56144"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-json\/wp\/v2\/media\/55587"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=55580"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=55580"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.gastropedia.nl\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=55580"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}