Vochtig weer, vervuiling en chemische stoffen kunnen leiden tot een afwijkende onaangename smaak.
BITTER
Een onaangename metalige smaak.
DUN
De thee heeft te weinig kracht. Dit kan komen door te sterk verflensen (het slap laten worden van de bladeren om ze te kunnen oprollen zonder dat ze breken), te kort rollen of een te hoge temperatuur bij het rollen.
FIJNGEROLD
Een goedgedraaid blad.
FRIS
De thee heeft een frisse smaak.
FRIS EN GEURIG
Het aftreksel van de theebladen geeft een karaktervolle smaak en geur.
GEURIG
Aanduiding voor een goede smaak.
GRIJS/VAAL
Negatieve kwaliteitsaanduiding voor het theeblad.
GROENIG
De thee is heldergroen van kleur; doorgaans een slecht voorteken wat de smaak betreft.
GROF
De thee bestaat uit grote stukken blad.
KARAKTERVOL
Aanduiding van een bijzonder goede thee, die scherp is zonder bitter te zijn.
KORT
Thee waarvan het blad niet is gerold maar machinaal gehakt; het product lijkt op hagelslag.