Wordt gebruikt om een mes iets scherper te maken tot het wordt geslepen. Een bot mes vertoont microscopische beschadigingen aan het snijoppervlak: fragmenten staal die half loslaten en/of gebogen zijn. Met het aanzetstaal, dat harder is dan het mes, wordt de beschadiging verwijderd. Essentieel is de hoek van 30° tussen mes en aanzetstaal. Het aanzetten […]
Keukengereedschappen en Apparatuur
In de afgelopen jaren is het koken en bereiden van voedsel steeds complexer geworden. Bereidingswijzen worden gevarieerder en zowel ingrediënten- als apparatuurkeuze is veel diverser. Dit merkt men al in de huishoudelijke keuken met de intrede van foodprocessoren en combi-ovens, echter in de professionele keuken dreigt men soms te verdrinken in keukenuitrusting. Mede door strenge wetgeving op milieu, hygiëne en arbeidsomstandigheden is de keuze van het juiste keukenmateriaal en -gereedschap een ingewikkelde zaak. In dit hoofdstuk proberen wij een gedetailleerd beeld te geven van de heden ten dage veel gebruikte keukengereedschappen en -apparatuur.
- 1
- 2
- 3
- …
- 32
- Volgende »
AARDAPPELSCHILMESJE EN/OF TOURNEERMESJE
Dit aardappelschilmesje en tourneermesje van Robert Herder is een van de fijnst geslepen messen uit de Molenmes collectie. Het heeft een extra lang en goed gebalanceerd heft wat uitstekend in de hand ligt en een fijne grip geeft. Het beroemdste en altijd vlijmscherpe schilmesje:”het Molenmesje van oma”. Al sinds 1872 met de hand gemaakt bij Robert […]
AARDAPPELSCHRAP/SCHILMACHINE
Machine voor het schrappen c.q. schillen van aardappels. Er zijn vier soorten: schrapmachines, schilmachines en machines die zowel schrappen, schillen, borstelen en wassen. Alle zijn ook te gebruiken voor wortels, knollen e.d. De schil/schrapcapaciteit van de verschillende typen varieert van 3 tot 12 kg per keer.
ADERNAALD
Naald om pekel via een handpekelspuit te injecteren in het aderkanaal van hammen en schouders voor gekookte ham-soorten.
AFKOELREK
Het afkoelrek, ook wel afkoelplateau genoemd, gebruik je om je taarten, cakes of koekjes bijvoorbeeld snel af te laten koelen.
AFVLIESMACHINE
Machine die uitwendige vliezen en zenen verwijderd van grotere vleesdelen voor rauwe en gekookte vleeswaren.
AFWETSTAAL
Zie AFWETSTEEN.
AFWETSTEEN
Hulpmiddel voor het aanslijpen en weer scherper maken van messen alsmede cuttermessen.
AFZWOERDMACHINE
Deze machine staat in de grondstof-voorbereidingsruimte. Ze dient voor het afzwoerden van varkensvleesdelen. Tevens is ze geschikt voor het snijden van spekplaten voor de bereiding van b.v. Berliner leverworst, tongepastei en leverkaas. De machine is voorzien van een zogenoemd zwevend mes, waardoor ze kan worden afgesteld op het product en/of zwoerddikte.
ANANASBOOR
Apparaatje voor het verwijderen van de harde kern uit een ananas, precies door het midden van de vrucht. Verkrijgbaar in kunststof en roestvrij staal.
APPELBOOR
Apparaatje voor het verwijderen van het klokhuis uit een appel.
APPELVERDELER
Apparaatje om appels in gelijke parten te snijden en tegelijkertijd het klokhuis te verwijderen.
- 1
- 2
- 3
- …
- 32
- Volgende »