Op zwarte bessen getrokken > jenever. Soms worden de zwarte bessen (cassis) vermengd met frambozen.
Glossarium Dranken
Dit glossarium geeft, in alfabetische volgorde, kernachtige beschrijving en van bijna duizend dranken, zoals likeuren, gedistilleerd, bieren, waters en trendy drankjes. De beschrijvingen, en de uitleg van technische termen die eveneens zijn opgenomen, zijn zo eenvoudig mogelijk gehouden. Een pijltje > in de tekst verwijst naar een ander trefwoord in de lijst; indien van belang staat voor de verklarende tekst, afgekort en tussen haakjes, uit welk land het begrip afkomstig is. De sleutel voor die afkortingen: (B) België, (D) Duitsland, (F) Frankrijk, (GB) Groot-Brittannië, (H) Hongarije, (I) Italië, (MEX) Mexico, (O) Oostenrijk, (P) Portugal, (S) Spanje, (USA) Verenigde Staten van Amerika.
- 1
- 2
- 3
- …
- 71
- Volgende »
ABDIJBIER
Algemene naam voor bieren die uit een klooster (zouden) stammen. De meeste abdijbieren hebben echter nooit de binnenkant van een abdij gezien.
ABRICOTINE (F)
Amberkleurige Franse likeur, gemaakt van > brandewijn die getrokken is op abrikozen.
ABSINT
Lichtgroene, sterke aperitieflikeur uit op kruiden getrokken brandewijn. De kruiden zijn hoofdzakelijk anijs en alsem. In vele landen is de echte absint verboden omdat hij schadelijk is voor het zenuwgestel. Hij is vaak vervangen door niet-giftige anijsdrankjes, zoals anisette en pastis. Bekende handelsmerken van zulke producten zijn Pernod en Ricard. Absint en vervangers worden meestal […]
ACCIJNS
Verbruiksbelasting op levens- en genotmiddelen. Buiten de BTW van 21 procent int de Nederlandse overheid bijvoorbeeld op elke fles jenever circa 5,5 euro.
ACETO BALSAMICO
Letterlijk ‘gebalsemd zuur’. Een in culinaire kringen zeer geliefde Italiaanse > wijnazijn. De donkerbruine kleur en de intense smaak zijn te danken aan het jarenlange rijpen in houten vaten, de botti. Het geheim van het fluwelige agro-dolce (zoet-zure) aroma zit in de rijping op hout. Hoe ouder het vat, hoe rijker en geconcentreerder het aroma […]
ADVOCAAT
Advocaat is een smeuïge, met eigeel gebonden drank op basis van brandewijn met suiker en vanille. Etymologen nemen aan dat de naam is afgeleid van de kleur van de tropische avocado-vrucht. Dikke advocaat wordt gelepeld, dunne gedronken. Advocaat: Een korte geschiedenis. De drank werd vrijwel zeker als eerst gemaakt met brandewijn, alcohol gestookt uit wijn. Dit maakt deze […]
AFSTOKEN
Andere term voor distilleren – vocht door verhitting in dampvormige toestand uit een stookketel verwijderen, om het vervolgens in vaatwerk op te vangen.
AGUARDENTE (P)
Distillaat met als hoofdingrediënt wat overblijft na persing van druiven. > Marc. Uit de distillatie ontstaat een blanke vloeistof met een alcoholgehalte van 75 tot 80 procent. Toevoeging van water brengt het stooksel op de vereiste consumptiesterkte van 40 procent.
AGUARDIENTE DE ORUJO (S)
Blank distillaat, helder als water en vurig van smaak, met als hoofdingrediënt hetgeen na de persing van druiven overblijft. Aguardiente de orujo is bijna identiek aan de Portugese, bagaçeira. Gebruikt als digestief na de maaltijd. Sterk alcoholische Spaanse dranken van het type ,marc. In Zuid-Amerika wordt het woord aguardiente gebruikt voor een sterk distillaat van […]
AKVAVIT
Zie Aqua vitae.
ALAMBIEK, ALAMBIC, ALEMBIC
Koperen distilleerketel of -kolf van eeuwenoud model. Wordt nog steeds gebruikt bij het distilleren van bijvoorbeeld > cognac en > armagnac. De bij distillatie vrijgekomen dampen gaan door de helm van de distilleerketel via een zwanenhals naar een koeler. De naam alambiek of alembiek is van Arabische herkomst.
- 1
- 2
- 3
- …
- 71
- Volgende »