Ajo blanco is een koude soep van witbrood, amandelen, knoflook, pitloze witte druiven, olijfolie en sherryazijn.
Spaanse keuken
Ruim gebruik van olijfolie, knoflook, diverse soorten uien dat zijn de belangrijkste smaakmakers van de uit vele regio bestaande Spaanse keuken. De Spaanse keuken is uitgebreider dan wat bij de meeste mensen bekend is. Helaas weten niet veel mensen de gastronomische verschillen van de Spaanse regio’s. Zoals de Baskische, de Catalaanse of de Galicische keuken. Er zijn zoveel regio’s in Spanje met allemaal hun eigen regionale keuken. En ze hebben allemaal een overvloed van ingrediënten. Diepvries of voorverpakt eten wordt zelden verkocht, over het algemeen is vers, zelfs in de grote steden. Brood wordt bijna bij elke maaltijd gegeten, net als wijn. Spanje is namelijk het op 2 na groot wijnproducent ter wereld. In deze Glossarium Spaanse keuken kunt veel over ingrediënten van de Spaanse keuken vinden. Typische kenmerken van de Spaanse gastronomie en eetcultuur. Klassieke Spaanse recepten. En natuurlijk informatie over Spaanse wijn mag natuurlijk ook niet ontbreken. Heeft u ook iets wat u vindt wat hierbij hoort te staan laat het ons weten.
- 1
- 2
- 3
- …
- 7
- Volgende »
ARROS NEGRE (ARROZ NEGRO)
Arròs negre (Arroz Negro) is een Valenciaans-Catalaanse schotel die traditioneel gemaakt wordt van inktvis of ,zeekat, inktvisinkt, schaal-en schelpdieren, paprika, ui en rijst. Het gerecht is enigszins vergelijkbaar met een zeevruchtenpaella. Sommige mensen noemen het gerecht ‘paella negra’ (zwarte paella) vanwege de zwarte kleur. Over deze benaming is felle discussie, omdat arròs negre niet door iedereen […]
ARROZ CON CONEJO Y CARACOLES
Arroz con conejo y caracoles is een rijstgerecht met konijn, slakken, rode paprika, tomaat, knoflook, olijfolie, saffraan en peterselie. Serveren met citroen (Murcia)
BAHIA
Bahia is een soort rijst afkomstig uit Spanje. De korrels zijn middelgroot. De rijst wordt vaak gebruikt om paella van te maken.
BLIKVERPAKKING OLIJFOLIE
Olijfolie wordt sinds jaar en dag verpakt in kleine tot grote blikken. Dit gebeurt voornamelijk in Spanje, dat het grootste olijfolie producerende land ter wereld is. Men verpakt olie in blikken omdat er dan geen lucht en zonlicht bij de olie kan komen, wat de houdbaarheid vermindert. Ook is de bewaartemperatuur belangrijk voor de houdbaarheid […]
BOMBA
Bomba-rijst wordt geteeld in verschillende regio’s van Spanje, voornamelijk in Valencia en Delta del Ebro. Bomba kan driemaal zijn volume in vloeistof absorberen, maar zet alleen uit in de breedte en niet in de lengte. Deze eigenschappen maken het bijzonder geschikt voor rijstgerechten zoals paella, maar het wordt ook vaak gebruikt in soepen. Bahia en pilaf zijn […]
BUÑUELOS
Buñuelos zijn een soort gefrituurde mini-donuts. Ze worden meestal gemaakt van een eenvoudig deeg op basis van tarwe. Vaak worden de donuts op smaak gebracht met anijs. Het deeg wordt dun gerold en vervolgens gesneden en gevouwen tot de gewenste vorm. Vaak wordt gekozen voor bolvormige, schijfvormige of donutvormige stukken deeg. Vervolgens worden de stukken […]
BURGOS (Spanje).
Burgos is een zachte kaas gemaakt van schapenmelk. De kaas is vaak schijfvormig met gegolfde groeven aan de zijkant en heeft een gewicht van 1 à 2 kg. Hij smaakt naar verse melk met een vleugje zuur en zout. Er zitten geen gaten in de kaas en er is geen korst om de buitenkant aanwezig. […]
CALAMARES A LA ROMANA
Calamares à la Romana is een echte Spaanse klassieker. Het gerecht is ook bekend als inktvisringen, calamari, kalamari, kalamar (Grieks/Turks), galama of calamares (Spaans) en bestaat uit gefrituurde inktvisringen. In Spanje wordt dit gerecht als tapas of als een volledige maaltijd gegeten. Maken de calamares deel uit van een volledige maaltijd, dan worden ze thuis meestal […]
CAVA
Cava is een mousserende wijn uit Spanje die vervaardigd is volgens de ‘méthode champenoise’, oftewel de Champagnemethode. De benaming Cava verwijst naar de grot of kelder waar de wijn wordt gemaakt. (cueva = grot). Zo’n 95 procent van alle Cava wordt gemaakt in Catalonië.
CHORIZO
Herkomst: Spanje. Hoofdbestanddelen: mager en vet -varkensvlees. Toevoegingen: zoete en scherpe Spaanse paprika, majoraan, rode wijn, Spaanse peper, knoflook pekelzout. Natuurdarm: rechte runderdarm of varkenswitvel. Bereiding: verkleinen – pekelen – mengen – afvullen – rijpen – drogen. Structuur: grof (8 – 20 mm). Variaties: chorizo de bofe, Sabadeña, chorizo d’Estremadura, chorizo de Pamplona. Bijzonderheden: de […]
CHURROS
Een churro is een snack die gemaakt is van gefrituurd tarwedeeg of soms ook aardappeldeeg. Men noemt churros soms ook wel de ‘Spaanse donut’. Spanjaarden eten churros vooral graag ’s morgens vroeg. De poedersuiker blijft daar vaak achterwege. De vorm kent regionale verschillen. Zo zijn er in Barcelona vele granjas (kraampjes) waar churros worden gemaakt […]
- 1
- 2
- 3
- …
- 7
- Volgende »