Ooit een grote koffieproducent. Nu te verwaarlozen en met een onzekere toekomst.
Glossarium Koffie
Ons woord ‘koffie’ komt van de Latijnse naam voor het plantengeslacht Coffea. Dat hoort tot de familie der Rubiaceae, die ruim honderd geslachten en zesduizend soorten omvat; de meeste zijn tropische bomen en struiken. Alle Coffea-soorten zijn houtig, maar variëren van kleine struiken tot bomen van meer dan 10 m hoog. Voor de koffiedrinker zijn er binnen het geslacht twee belangrijke en twee wat minder belangrijke soorten. C. arabica produceert de arabicaboon: leverancier van een kwaliteitskoffie die als enige puur (dus niet in een melange) wordt gedronken.
Van C. robusta komt de robustaboon, die vaak in melanges wordt verwerkt. De twee minder belangrijke soorten zijn C. liberica en C. excelsa, die respectievelijk liberica- en excelsabonen leveren. Arabicakoffie wordt vooral verbouwd in Brazilië en Colombia. Het is een grote struik met donkergroene, ovale bladeren. Ook de bessen zijn ovaal en bevatten twee afgeplatte zaden. Robustakoffie komt van een forse struik, of kleine boom, die ruim 10 m hoog kan worden.
De bessen zijn rond; de zaden ovaal en iets kleiner dan die van de arabica. De robustaplant wordt verbouwd in West- en Midden-Afrik a, Zuidoost-Azië en ook wel Brazilië. Libericabomen zijn sterk en worden tot 18 m hoog. Ze hebben grote, leerachtige bladeren; ook de bessen en bonen zijn fors. Libericakoffie wordt verbouwd in Maleisië en West-Afrika. Tegenwoordig bestaat ongeveer 70 procent van de wereldproductie uit arabicakoffie. Het aandeel van robustakoffie wordt echter steeds groter, voornamelijk door de betere oogsten
- 1
- 2
- 3
- …
- 10
- Volgende »
ARABICA
Koffie van C. arabica, de soort die de beste kwaliteit levert.
ARABUSTA
Koffie van een kruising tussen C. arabica en C. robusta. Arabustakoffie combineert de gunstige eigens chappen van beide soorten.
AROMA
De geur van gebrande koffie.
AUSTRALIË
Levert kwaliteitskoffie die uitsluitend gemaakt is van arabicabonen. De productie is beperkt en wordt met de hand geplukt.
BARISTA
Een barista is een specialist op het gebied van koffie. En dan niet alleen op het gebied van koffie zetten. Tevens heeft de barista ook veel kennis over het productieproces van plantages tot aan het branden van koffiebonen. En de barista weet veel van de techniek en de omgang met koffiemolens en espressomachines en de […]
BLADROEST
Bruine vlekken op de bladeren van de koffieplant, ver-oorzaakt door de schimmel Hemileia vastratix berkeley.
BOEKOEK
Insect dat schadelijk is voor de koffieplant.
BOLIVIA
De gewassen arabicabonen uit dit land gaan naar Duitsland en Zwitserland. De smaak is niet groots en enigszins bitter.
BRAZILIË
De leider van de koffiewereld. Het land produceert veel variaties, die meestal zacht, mild en enigszins zuur zijn. De interessantste soort is Bahia, maar die is moeilijk verkrijgbaar omdat Brazilië na de Verenigde Staten – de grootste koffieconsument ter wereld is en veel goede koffie in eigen land wordt verkocht. Brazilië produceert de grootste hoeveelheid […]
BURUNDI
Succesvol koffieland, met arabicabonen vol smaak die geëxporteerd worden naar de VS, Duitsland, Finland en Japan.
CAFEÏNE
Een reuk- en smaakloze stof in de koffieboon die koffie zijn stimuler ende werking geeft

- 1
- 2
- 3
- …
- 10
- Volgende »